Geçtiğimiz Salı günü kurulan Halk Pazarı’nda tezgâhlardaki fiyatlar şu şekilde oldu; patlıcan 4 TL, domates 3-5 TL, taze fasulye 4-5 TL, dolmalık biber 5-7 TL, bamya 20 TL.
Vatandaşlar, sebze ve meyveleri yüksek fiyatlardan satıldığını düşünürken, pazar esnafı vatandaşların bu şikâyetlerini yersiz buldu. Ürünlerin üretimi esnasında uygulanan ilaç, gübre, mazot gibi işlemlerin fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklı olarak sebze-meyvelerin tezgâhta bu fiyatlarda yer aldığı vurgulanırken, konuyla ilgili görüşlerini paylaşan esnaf Taner Kılıç, “Kâr elde edemediğin bu işi yapmanın hiçbir anlamı yok” diyerek, üretimdeki güçlükler yüzünden birçok köylünün üretimi bıraktığını söyledi.
 
“HALK ŞİKÂYETÇİ AMA YERSİZ ŞİKÂYETÇİ “
Pazar fiyatları hakkında değerlendirmede bulunan esnaf Taner Kılıç, “7 lira dolmalık biber, 4-5 lira civarında taze fasulye var. Fiyatlar pahalı diyemeyeceğim çünkü üretimleri zor. İlaç, gübre, tohum pahalı, maddi emeği yüksek olduğu için bu fiyatları buluyor. Halk şikâyetçi ama yersiz şikâyetçi bence. Üretimi zor, maliyeti yüksek olduğu için fiyatlar bu şekilde. Biz kendimiz yetiştirdiğimiz halde fiyatlar bu şekilde” dedi.
 
“KÖYLÜLER ÜRETİMİ NEREDEYSE BIRAKTI”
Kılıç, ilerleyen günlerdeki fiyatları da değerlendirerek, “Fiyatların çok da düşeceğini zannetmiyorum. Düşerse de zaten üretici sıkıntıya girer çünkü üretimde kâr elde edemediğin, zarar ettiğin zaman bu işi yapmanın hiçbir anlamı yok. O sebeple çok düşük fiyatları bulacağını sanmıyorum. Düşmesi için, ucuza mal edilmesi lazım, bu konuda bir şeyler yapılması lazım. Pahalıya mal ettiği ürünü ucuza veremez. Bu sebeple üretim çok büyük sıkıntıya girdi. Köylüler üretimi neredeyse bıraktı. Bunun nedeni pahalı olması. Ben bu ürünü yetiştirene kadar çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bunun fidesi pahalı, işçisi pahalı, gübresi, mazotu pahalı” şeklinde konuştu.  
 
DOMATES FİYATLARI PAHALI
Domates satan Onur Pehlivan’ın yaptığı değerlendirmede, “Yerli domatesler daha tam çıkmadığı için, sera domateslerinin de sonu olduğu için bu aralar fiyatlar pahalı. Pahalı olduğu için vatandaşların talebi az oluyor. Piyasada domates var ama pahalı olduğu için biz çok fazla getiremiyoruz. Zaten talep olmuyor o zaman da elimizde kalıyor. 20 Temmuz- 1Ağustos arası yerli domatesler çıkar, belki o zaman fiyatlar düşer” ifadeleri yer aldı. 
 
Gizem Tuğçe BAYHAN