Dardanos ve Güzelyalı bölgesine temiz su sağlayacak olan, içerisinde seranın da bulunduğu Çanakkale Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisinin tanıtımı Dünya Çevre Günü’nde gerçekleşti. Çevre yatırımlarına devam eden Çanakkale Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleşen tesis, katılımcılara gezdirilerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, tesisisin açılışında yaptığı konuşmada ise çevre gününe vurgu yaparak, “Biz gelecek nesillere hazırlanıyoruz. Gelecek nesillere iyi bir miras, çevre bırakmak için, yaşanabilir bir çevre bırakmak için mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Güzelyalı’da bulunan, Dardanos ile Güzelyalı bölgesine Çanakkale Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi’nin açılış programına Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Balıkesir Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, BASKİ genel müdürü, İller Bankası Bursa Bölge Müdür Yardımcısı, İl Sağlık Müdürvekili, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Orman Müdürlüğü temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve belediye yöneticileri katıldı.
 
Program Çanakkale Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü Atık Su Arıtma Tesis Sorumlusu Çevre Mühendisi İrem Bengisu Erol’un tesis ile ilgili bilgi vermesi ile başladı. Erol, “Tesisimiz günün anlam ve önemine çok yakışır bir tesis. Çanakkale Belediyesi, Güzelyalı- Dardanos’taki bu yatırıma başlamadan önce evlerde bırakan atık sular fosseptiklerde birikiyordu ve vidanjörler vasıtasıyla bizim merkez tesisimize geliyordu. Bu durum dezavantajlıydı çünkü ek maliyetler, zaman kaybı ve çevre sağlığının bozulması gibi dezavantajlar yaratıyordu. Bu mevcut durumun üstesinden gelebilmek için belediyemizce çalışıldı hem teknik altyapı hem de arıtma tesisimizin bölgemize kazandırılması için çalışmalar yaptık” diye konuştu.
 
“SERA GEZİYORMUŞ HAVASI HİSSETTİRECEK”
Mühendis Erol, “Tesisimiz için ilk, orta ve uzun vadede nüfus projeksiyonu yapıldı. Ardından projelendirilmesi ve tasarımı esas teşkil edecek bir teknik rapor hazırlandı. Bu teknik raporda alan ihtiyacı, çıkış suyu kalitesi, görüntü-estetik durumu, koku problemi ve ekonomik kriterler teker teker baz alındı. Türkiye’de ve dünyada en çok kullanılan 7 adet tesis tipi içerisinde puanlama yapıldı. Bu puanlamaya göre en yüksek puanı alan ve bizim ihtiyaçlarımızı sağlayan tesis projesi olarak IFAS projesi seçildi. Atık su arıtma tesisinde bir sera var. Normalde atık su arıtma tesisleri insanların gezmekten çok zevk aldığı yerler değildir.  O yüzden bu tesis atık su arıtma tesisi gezmekten daha çok sera geziyormuş havası hissettirecek” diyerek proje hakkında detayları anlattı.
 
“YAŞANABİLİR BİR ÇEVRE BIRAKMAK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yaptığı açılış konuşmasında, “İçme su arıtma tesisimizin kabası yüzde yüz bitti. O da biterse arıtma tesislerimiz, çöp depolama alanlarımız ve onların çıktılarının değerlendirilmesi noktasında bütün yatırımlarımız bitmiş oluyor. Çanakkale bugün itibariyle bütün çevre yatırımlarını tamamlamış ve şuan itibariyle çevresel anlamda hiçbir sıkıntı yaşamayacak. Denizlerine rahatlıkla girilebilecek noktaya geldi. Zaten plajlarımızda ‘Mavi Bayrak’ alıyoruz. Bunu alabilmenin ön şartı arıtma tesislerinin yapılmış olması. Çanakkale merkezde bu olabiliyordu. Çünkü arıtma tesisimiz vardı. Ama Güzelyalı ve Dardanos’ta bunu yapamıyorduk. Şimdi bu tesisler bittikten sonra İnşallah Mavi Bayrağımızı almış olacağız. Çanakkale yarısından fazla ormanlarla kaplı bir il. O bakımdan birçok kente oranla şanslı bir il.  Biz de bu anlamda çevreye de saygımız gereği altyapıya, üstyapıya önem veriyoruz. Ormanlarımızın yok olmaması için mücadele veriyoruz. İmar konularında da dikkat ediyoruz. Yeşil alanları çoğaltmaya çalışıyoruz. Hiçbir mevcut yeşil alanımızı dönüştürmüyoruz, konuta veya başka bir konuda. Hepsini halkın yararına değerlendiriyoruz. Biz gelecek nesillere hazırlanıyoruz. Gelecek nesillere iyi bir miras, çevre bırakmak için, yaşanabilir bir çevre bırakmak için mücadele ediyoruz. Güzelyalı ve Dardanos bölgesi fosseptik çözümleriyle atıklar değerlendiriliyordu. Giderek yapılar çoğalınca daha çok bina olunca kapasitesi yetmediği görüldü. Bu tesis için büyük bir talep vardı. Burası bir köy, mücavir alan. Belediye sınırlarının dışında. Dardanos’ta öyle. Bu alt yapıları aslında devletin yapması gerekiyor. Ama burada yaşayan inşaların büyük çoğunluğu zaten Çanakkale’de yaşayan insanlar. Onların da talebiyle bir yatırım planı yaptık. Buradaki insanlardan ön ödeme talep ettik. Sağ olsunlar yaşayanlar büyük çoğunluğu buna katkıda bulundu. O kaynaklarla ve İller Bankası kredisiyle bu tesisi yaptık” ifadelerini kullandı.
 
“BÜLENT TURAN’A ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Gökhan, tesisin yapımında katkıda bulunanlara da teşekkür ederek, “Ben bu vesileyle İller Bankası’na teşekkür etmek istiyorum.  Neden özellikle teşekkür etmek istiyorum. Çünkü ilk defa böyle bir yatırımı biz planladık. İlk defa İller Bankası böyle bir yatırıma finansman sağladı. Onlarda proje için araştırma yaptılar ama yapmak için çekindiler.  ‘Siz yapın, biz finanse edelim’ dediler. Bize güvendiler. Bu yapıyı İller Bankası kredisiyle bitirdik. Şimdi bir yerde İller Bankası’nın da elinde bir proje var. Diğer belediyeleri yönlendirme, kredilendirme aşamasında burada bu örnekten faydalanma şansı var. Şunu da açıkça söyleyeyim, İller Bankası’ndan kaynak konusu sıkıntılı konular. Yönetim kuruluna kadar gidiyor. Yönetim kurulundakiler bizi çok fazla tanımayabilir. Bu noktada bize AK Parti Çanakkale Milletvekilimiz Sayın Bülent Turan çok destek oldu. Onun desteğini unutamam. Karşılıklı bir muhalefetimiz de olsa. Onun için Sayın Bülent Turan’a çok teşekkür ediyorum. Çünkü tıkandığımız noktada bir telefonda yolumuzu açtı. Çünkü eğer tıkınsaydı bunun gecikmesi söz konusuydu” dedi.
 
“TERTEMİZ BİR SU OLARAK BURADAN ÇIKIYOR”
“Bu alan etrafı ormanlık bir alan. Burası sık bir orman değildi. Burada sadece 11 tane zayıf çam ağacını kestik” diyen Gökhan, tesis yapılırken ayrıntılarını şu şekilde anlattı: “Bu tesisten çıkan sular Ankara’daki bakanlıkta denetleniyor. Şu anda akan suyun niteliği, kalitesi, riskli mi, risksiz mi olduğu şuanda biz burada konuşurken Ankara’da denetleniyor. Son derece güvenli bir rutin çevreye de zararı yok. Üstelik buraya mikropları öldürecek bir cihaz koyduk. Her arıtmada yoktur. Yani tertemiz bir su olarak buradan çıkıyor. Farkı bir sistemle ihale yapıldı. Liyakat sistemini çok dikkat edildi. Teknik liyakat, mali liyakat ve diğer konularda. Sonuçta çözüm ortağı olarak ARTAŞ şirketi bu ihaleyi aldı. Bugün ki duruma getirdi. Hiç aksatma yaratmadan işlerine devam ettiler, her şeyi zamanında yaptılar, her gelişimizde ilerleme gördük. Bir yıl ilgili firma tarafından işletilecek. Bizim elemanlarımız yetişecek onlar gittikten sonra. Bir yıl sonra inşallah daha geniş katılımla bir açılış yapacağız.”
 
“YENİLENEBİLİR ENERJİ NOKTASINDA ÇALIŞMALARIMIZI DAHA DA HIZLANDIRACAĞIZ”
Gökhan, “Çevre yatırımları anlamında katı atık depone alanı süreci ile başladık. Katı atık depone alanının Avrupa Birliği HİBEB programı ile Çevre Bakanlığı iki belediye seçmişti, Kuşadası Belediyesi ve Çanakkale Belediyesi. İlk defa bir Avrupa Birliği projesiydi, 16 buçuk milyon Euro değerinde ve bunu başarıyla tamamladık. Örnek bir tesis oldu. En son orayı ALTAŞ- SUEZ firması ile imtiyaz sözleşmesi yaptık. Çöplerin toplaması, bertarafı, ayrıştırması bütün bu süreçleri birlikte yapacağız. Çöp depone alanının ömrünü uzattık bu anlamda. Şehrin içindeki arıtma tesisimizin enerjisini biz üretiyoruz, güneş enerji sistemi kurduk. Bu sistemden yararlanıyoruz ve aynı zamanda çıkan çamurun kurutulması ile ilgili de bir solar kurutma tesisi kurduk. Çıkan çamurumuzu solar sistemi ile kurutuyoruz. Güneş enerji sisteminin kuruluşundan bugüne 1 milyon 941 bin kilowatt saat enerji elde etmişiz. Elde ettiğimiz enerjinin aşağı yukarı üçte birini arıtma tesisinde kullanmışız. Geri kalanı da sisteme verdik ve buradan da bütçemize 1 milyon 784 bin lira kaynak aktarmış olduk. Burası için de düşünüyoruz, yukarıda yerler var. Belki burası çok büyük olmayacak ama buranın elektrik ihtiyacı için düşüneceğiz. Bundan sonra da yenilenebilir enerji noktasında çalışmalarımızı daha da hızlandıracağız. Gerek güneş enerji sistemi gerekse rüzgar enerji sistemi ile bu kentin ve özellikle kendi tesislerimizin ihtiyaçları için çabalamaya gayret göstereceğiz” şeklinde konuştu.
 
“YEŞİLİNİ KORUYAN ARTTIRMAYA ÇALIŞAN BİR KENT”
Gökhan son olarak şunları belirtti: “Çanakkale, Forbes Dergisi’nde ve diğer yerlerde yaşanabilir kentlerin en üst noktasında gözüküyor. Bunun nedeni de budur. Altyapısını tamamlamış bir kent, çevresine saygılı bir kent, yeşilini koruyan arttırmaya çalışan bir kent… Bütün dünya bunu görüyor ve bu şekilde değerlendiriyor. Bu yüzden bu kentte yaşayan herkese, meclis üyelerimize, yöneticilerimize, müdürlüklerimize teşekkür ediyorum çünkü aynı duyarlıkla bakıyoruz. Böyle tesislerimizin açılışında olmaktan gurur duymalıyız.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN