Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Ünal Özcan, “İş yerleri açılıyor diye verilen bir zam yok. Fahiş fiyat artışıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın bir açıklaması var. Fahiş fiyatlandırmanın 500 bin liraya kadar cezası var” açıklamasında bulundu.
 
Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında uzun süredir kapıları kapalı olan kahvehaneler, lokantalar, pastaneler, kafeler geçtiğimiz gün alınan normalleşme kararları sonucunda açıldı. Hafta sonu birçok hazırlığını tamamlayarak 1 Haziran tarihinde kapılarını müşteriler için açan esnaflar, çeşitli hazırlıklar ile de hijyen kuralları uygulamaları da gerçekleştiriyor. Uzun süredir faaliyet göstermeyen bazı mekanlarda fiyat artışı gören vatandaşlar ise zamlı fiyatları yüksek bularak tepki gösterdi.
 
“500 BİN LİRAYA KADAR CEZASI VAR”
Bazı mekanlarda çay ve poğaça fiyatlarının zamlanması konusunda Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Ünal Özcan bazı açıklamalarda bulundu. Özcan, “Lokantalara, berber kuaförlere gelen bir zam yok. Çaylarla ilgili bundan üç ay önce, çay bahçeleri açılmadan önce yapılan bir düzenleme vardı. Bu düzenleme sırasında işletmeler kaplıydı. Kapalı olduğundan dolayı her hangi bir tarifesi uygulanması mümkün değil. Ama bugün itibariyle iş yerleri açılıyor diye verilen bir zam yok.  Fahiş fiyat artışıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın bir açıklaması var. Fahiş fiyatlandırmanın 500 bin liraya kadar cezası var. Eğer diyelim ki simit 1 buçuk liraysa, bunu 2 liraya satan yer varsa cezaları çok yüksek.  Şu ana kadar bize böyle bir şey iletilmedi. Ama bu pandemi sürecinde maliyetlerin artışı konusunda ileride talepler olabilir. Ama işletmeler açıldı diye uygulamaya geçen bir zam yok” şeklinde konuştu.
 
Gülçin AKIN