Koronavirüs tedbirleri kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müze ve ören yerleri ziyaretçilere kapatılmasının ardından Troya Müzesi ‘Kapanmadık, yeni bir kapı açtık’ sloganı ile sosyal medya üzerinden yaptıkları canlı yayınlarda müze ve tarih meraklıları ile buluşmaya devam etmişti. 
Troya ve eserler hakkında uzman kişilerle yaptıkları söyleşide 300 bine yakın kişiye ulaştıklarını belirten Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, normalleşme sürecinin başlamasıyla müzelerin açılmasını sevinçle karşıladıklarını belirtti.
 
Müzelerin 1 Haziran tarihi itibariyle yeniden açılmasını sosyal medyadan yaptığı paylaşım ile ‘Kavuşuyoruz!’ başlığı ile duyuran Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, “Pandemi sonrası alınan karar üzerine basında ‘Müzeler Kapandı’ haberini görmek benim için şok edici olmuştu. Müzeler gerçekten kapanabilir miydi? Müzelerin gişeleri kapandığında, ziyaretçi almadığında müzeler kapanmış olabilir miydi? Üzgündüm! Üzerine çok çok düşündüm ve cevap netti: Hayır! Sonra Troya Müzesi adına şöyle bir yazı kaleme almıştım; ‘Bildiğiniz üzere COVID-19 sebebiyle ülkemizde Müze ve örenyerleri ziyarete kapandı. Fakat içinde bulunduğumuz bu ortamda Müzelerin toplumsal işlevinin daha belirgin olarak ortaya çıktığını düşünüyoruz. Müzeler, içinde barındırdıkları geniş dünya ile bir ‘kaçış’ mekanı haline gelebilir. İnsanlık tarihini içine sığdıran bu mekanlar bugün bizler için birer sığınak olabilir. Bu noktada ‘fiziksel’ buluşma vazgeçilmez değildir. Dün sizler bizlerin ziyaretçisiydiniz bugün ise Müzeler, evlerinizde sizlerin ziyaretçisi olacaklar. Çağın sunduğu araçlar ile birbirimize bağlı kalmaya ve kültürel aktarımın devam etmesini sağlamaya hazırız. Aslında ‘kapanan’ hiçbir şey yok. Yeni bir kapı açtık ve bu kapıdan beraber olmaya, iletişim kurmaya, paylaşmaya, dayanışmaya hazırız. Bugün müzelere her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Ziyaretçilerimizin yeni ve ağırlıklı rolü artık ‘takip’ etmek” dedi.
 
“1 HAZİRAN'DA ZİYARETE AÇILIYORUZ”
Müdür Gölcük, pandemi sürecinde müze severlerle iletişimlerinin daha da güçlendiğini belirterek,”Eskisinden daha da fazla etkileşim halindeyiz. Gösterdiğiniz bu arzu bizi üretmeye itiyor. Yan yana değiliz ama ‘beraberiz’ mottomuz ise şu olmuştu pandemi döneminde, ‘Kapanmadık! Yeni Bir Kapı Açtık’. Sonrasını biliyorsunuz. Ekip arkadaşlarımızla muhteşem bir koşuşturmacanın içine girdik. Sunumlar, canlı yayınlar, video hazırlıkları ve tüm bunları paylaşımı. Emeklerimizin karşılığını alıyorduk çünkü takipçilerimizden yoğun bir ilgi ve geri dönüş oldu. Takipçi yaşımız 24-34'e düşmüştü. Yani genç arkadaşlarımızla başarılı bir iletişim kanalı yakalamıştık ve bu sürede sadece Instagram’da ayda 300 bine yakın bir hareket yakaladık. Dediğimiz gibi yeni bir kapı açmıştık ve sizinle orada buluşmaya devam ediyorduk. Koronavirüs güçlüydü ama takipçilerimiz ve biz daha güçlü çıktık, sımsıkı sarıldık birbirimize, destekledik, yol açtık. Bugün yeni bir haber gördüm. ‘1 Haziran'da Müzeler ve Ören Yerleri Açılıyor’. Şimdi ne demeliyim? Biz kapanmadık demiştik ya... Evet, 1 Haziran'da ziyarete açılıyoruz. Müze duvarları içinde yankılanan sesinizi özledik, sergi salonlarını adımlayışınızı, müze rampalarımızda koşuşturan çocukları, Polksena Lahtini büyülenmiş gözlerle izleyişinizi. Müzeci arkadaşım, ‘pandemi döneminde en çok kokuları özledim’ demişti. Müze mimarimizi çok seviyoruz. Fakat sizin nefesi alış verişinizle beraber bu bina anlam kazanıyor. Çok özlemiştik. Kavuşuyoruz! Çok şükür” ifadelerini kullandı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN