Çanakkale Usta Öğreticiler Derneği Başkanı Gülgün Kubal ve Yönetim Kurulundan Rukiye Çınar, Çanakkale Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Resul Can’ı ziyaret ederek, usta üreticilerin sorunlarının yer aldığı bir rapor sundular. Raporu değerlendiren ve ardından bir yazılı açıklama yapan Eğitim Bir-Sen Başkanı Resul Can, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda yaklaşık 30 yıldır çalıştırılan kadrosuz usta öğreticiler, statülerinin belirlenmesi ve iyileştirilmesi yönünde adımların atılması gerektiğini söyledi.

Çanakkale Eğitim Bir-Sen Çanakkale Şubesi Başkanı Resul Can ziyaret ve rapor ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Çanakkale Usta Öğreticiler Derneği Başkanı Gülgün Kubal ve Yönetim Kurulundan Rukiye Çınar ziyaretimize gelerek Usta Öğreticilerin çalışma şartları ve problemleriyle ilgili raporlarını verdiler.  Çalışma şartlarıyla ilgili ciddi sorunlar bulunan kadrosuz usta öğretici arkadaşlarımızın iş güvencesi ve kadrolu istihdam olmaksızın, ücretli izin hakkından yoksun olarak çalışmaları, doğum, hastalık ve yakınlarının ölümünde bile ücretli izin kullanamamaları , Sigortaları 30 iş günü üzerinden yatırılmasına rağmen, ücretleri 20 ila 23 iş günü üzerinden ek ders esasları kapsamında ödenmektedir. Ek ders ücreti üzerinden geçici çalışma ilişkisi nedeniyle asgari ücretin altında ücret alan kadrosuz usta öğreticiler, bir yandan da kurs için yer temini, temizlik ve ısınma dâhil bütün problemleri kendi imkânlarıyla çözmeye çalışıyorlar” dedi.

İstihdam Edilmediği Gibi Hakları Kaybediliyor
Resul Can, Raporda yer alan usta öğreticilerin sorunlarına yönelik açıklamalarının devamında “Usta Öğreticilerimizin Millî Eğitim Bakanlığı’nın yaygın öğretim faaliyetlerinin büyük bir bölümünde yararlandığı insan kaynağı olarak, kadrosuz usta öğreticilerin kamu hizmeti yürütüyor olmalarına rağmen, kadrolu olarak istihdam edilmeleri gerekirken, uzun yıllardır hem iş güvencesinden mahrum olmaları, hem de istihdam statülerine ilişkin belirsizlik nedeniyle,  mağduriyet yaşamaya devam ediyorlar. Anayasada kamu hizmetlerinin kamu görevlileri eliyle yürütülmesi yönündeki açık hükme rağmen, kadrosuz usta öğreticiler belirsiz bir statüde ve temel haklarından mahrum bir şekilde çalıştırılmaktadır. Yargıtay’ın kadrosuz usta öğreticilerin statü hukukuna tabi olduklarına ilişkin hükmüne karşın, Millî Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere, kamu kurumları nezdinde bu kesime yönelik statü belirsizliği sürmektedir. Kadrosuz usta öğreticiler, çalışma hukukundan kaynaklanan haklarını alamadıkları gibi, birçok ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunla da baş başa bırakılmışlardır. Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda yaklaşık 30 yıldır çalıştırılan kadrosuz usta öğreticiler, statülerinin belirlenmesi ve iyileştirilmesi yönünde herhangi bir gelişme olmaması nedeniyle ciddi hak kayıpları yaşamaktadır” dedi.

Maske Üretiminde gösterdikleri Başarılar Taltif Edilmeli
Koronavirüs döneminde maske üretiminde önemli rol üstlenen usta üreticilerinin başarılı çalışmalarının taltif edilmesi gerektiğini belirten Resul Can “Özellikle Covid-19 sürecinde gönüllü olarak fedakarca  çalışan Usta öğreticilerimiz, modülleri bitiminde sigorta çıkışları yapılarak yeni mağduriyetler yaşamaktadırlar. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü özellikle bu sıkıntılı süreçte maske dikim modülü açmalı ve usta öğreticilerimizin ücretlerinin ödenmesi sağlanmalı. Gönüllü olarak Maske dikiminde görev alan Usta Öğretici arkadaşlarımız ve Vefa Sosyal Destek gruplarında görev alan eğitim çalışanlarımızı her zaman destekleyen Valimiz Sayın Orhan Tavlı'nın  “takdir” Belgesi ile Taltif edeceğinden hiç şüphem yok.. Covid_19 Salgını ile mücadelede kamu görevlisi arkadaşlarımız  alkışlanacak bir emek veriyorlar. Vefa Sosyal Destek Grupları ve Maske diken arkadaşlarımız destan yazıyorlar. Gayretleri görülmeli, her biri ayrı ayrı taltif edilmeli diye düşünüyorum” dedi.
 


Kaynak: Haber Merkezi