Eczanelerin böyle bir yükümlülüğe girmesinin, farklı bir yük getireceğini belirten Karaata, ayrıca maskelerin fiyatlarının yükselmesinin sebebi olarak firma üreticilerini göstererek, “Yanlış bir algı var. Daha önceden 50 tanesini 15 liraya aldığımız maskeleri, şu an 200 liraya alıyoruz. Depoya gönderen üreticiden kaynaklanıyor” dedi.
 
Çanakkale Eczacı Odası Başkanı Jale Karaata yaptığı açıklamada, “Sağlık Bakanlığı ve Türk Eczacılar Birliği maskelerin dağıtımı yapılacak dedi ve bunu yapıyoruz ama eczanelere ek bir yük getirecektir. İlaç alır gibi verebileceğiz maskeleri. Mesela siz eczaneye gidiyorsunuz reçetenizi veriyorsunuz, sistem onaylarsa alabiliyorsunuz. Muhtarlıklar ve siyasi partiler gibi kurumlar kayıt almadan maske dağıtırken bizim böyle bir yükümlülüğe girmemiz bizi yoracak” ifadelerini kullandı.
 
“ÜRETİMİNİ YAPAN FİRMALAR ARTTIRDI”
“Eczaneler hiçbir zaman fırsatçı konumuna düşmedi” diyerek maske fiyatlarının artması ile ilgili olarak eczanelere yüklenildiğini söyleyen Karaata, “Maske fiyatlarını eczacılar arttırmadı. Maske fiyatlarını bunun üretimini yapan firmalar arttırdı. Tüketiciye bizler aracı olduk. Toplumda eczacılar fırsatçı, maskeden para kazanıyor gibi yanlış söylemler var. Bire alıp beşe satıyor gibi olay hiçbir zaman yapmadık.  Burada yanlış bir algı var. Biz her şeyimizle açığız. Daha önceden 50 tanesini 15 liraya aldığımız maskeleri, şu an 200 liraya alıyoruz. Depoya gönderen üreticiden kaynaklanıyor. Bunun aleti olamayız” şeklinde konuştu.
 
10 GÜNDE 5 ADET VERİLECEK
Diğer yandan Çanakkale Eczacılar Odası sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda; “Değerli Çanakkaleliler devletimiz tarafından gönderilen maskeler eczanelerimize ulaşmaya başlamış ve dağıtımına başlanmıştır. 20-65 yaş arasındaki vatandaşlarımız şifreleri olmaksızın eczanelerimize başvurabilirler. Sağlıklı günler dileriz” İfadelerine yer verildi. Aynı paylaşımda yer verilen görselde ise şöyle denildi; “Ücretsiz maskeler geldi. Eczanelerimizden ücretsiz olarak 20-65 yaş arasında TC Kimlik Numarası veya şifre karşılığında 10 günde 5 adet olarak verilecektir.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN