Kaya, “Üreticiler olarak bu sorunlarımızı ilgili kurumlara, Çanakkale Valiliğimize aktardık. Tarım üretimi konusunda karşılaştığımız sıkıntılarımızı Çanakkale Valimiz Orhan Tavlı ile ve kurum müdürlerimiz ile paylaştık. Koronavirüs ile ilgili Çanakkale’deki sürecin iyi yönetildiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
 
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Koronavirüs salgını kapsamında üreticileri etkilediği yönlerini ve bu konu kapsamında alınan tedbirleri açıkladı. Kaya,  “Koronavirüs salgını sürecinde tüm mesleklerin çok önemli olduğunun altını çizmek istiyorum. Bugün kamyon şoförünün yaptığı işte çok önemli, sokaklarda çöplerimizi toplayan çalışanında, hastanelerde görev yapan sağlık çalışanlarının da, tarlada ürün üretmek için çalışanında işinin çok kıymetli olduğunu ifade etmek isterim. Bu kadar üreten ve çalışan kesimden de çiftçilerimin tarım ürünlerini üreterek çalışmasını sürdürüyor. Geçmiş dönemde olduğu gibi üretim yapan çiftçilerimiz ben en önemli üretimi yapıyorum, ben üretmesem ürün olmaz demeden tarım kesimi tarım ürünü üretmeye devam etmek istiyor” ifadelerini kullandı.
 
“KORONAVİRÜS İLE İLGİLİ SIKINTILARI KURUMLAR EN AZA İNDİRMİŞ DURUMDALAR”
Koronavirüs salgınının tarıma etkisinin olduğunu söyleyen Kaya, “Koronavirüsten korunmak için bir sosyal mesafe var. Bu nedenle özellikle tarımda çalışan işçilerin bir yerden bir yere nakledilmesinde sıkıntılar söz konusu oldu. Mevsimlik işçilerin üretim alanımıza gelip gelemeyeceği konusunda belirsizlikler vardı, 65 yaş ve üzeri üreticilerimizin tarlaya gidip gidemeyeceği konusunda sıkıntılar ve belirsizlik gibi sorunlar vardı. Ama biz üreticiler olarak bu sorunlarımızı ilgili kurumlara, Çanakkale Valiliğimize aktardık. Tarım üretimi konusunda karşılaştığımız sıkıntılarımızı Çanakkale Valimiz Orhan Tavlı ile ve kurum müdürlerimiz ile paylaştık. Koronavirüs ile ilgili Çanakkale’deki sürecin iyi yönetildiğini düşünüyorum. Burada bir hatırlatma yapmak istiyorum. Tarım üreticisinin Koronavirüs salgını öncesindeki sorunları devam ediyor. Mesela tarım ürünlerinin üretim maliyetleri, girdi maliyetleri sorunları devam ediyor. Ama bizim Koronavirüs ile ilgili sıkıntıları tarımla ilgili kurumlar başta olmak üzere kurumlar en aza indirmiş durumdalar. Tarım üreticileri olarak bizler bu noktada üretimimize devam ediyoruz ve üretimimize devam etmemizde bir sıkıntı yok” ifadelerini kullandı.
 
“TARIM ÜRETİCİSİ ÜRETİMİNE DEVAM EDİYOR”
“Koronavirüs sürecinde, diğer yıllarda olduğu gibi bu senede bu aylarda ürün elde edebilmek için dikimlerimize devam ediyoruz” diyen Kaya, “Özellikle son dönemlerde tarım üretiminin Türkiye’ye yetmeyeceği ve kıtlık oluşacağı yönünde haberler yapıldığını görüyor ve okuyorum. Bu haberler vatandaşlarımızın paniğe kapılmasına neden oluyor. Tarım üreticisi üretimine devam ediyor. Geçmiş yıllarda üreticimiz ne ürettiyse bu yılda aynısını üretecek. Ama tarım üreticisinin bu sene beklentileri var bunlardan ilki itibar. Tarım üreticisi daha itibarlı olmak istiyor. Üretici bin bir külfet ve zahmet ile üretimini yapıyor ama iş bu ürünü satma durumuna geldiğinde çok önemli sorunlar yaşanıyor. Tarım üreticilerin merkezi yönetimden beklediği, istikrarlı tarım ürünleri fiyatlarının belirlenmesi. Toprak Mahsulleri Ofisinin piyasaya zamanında müdahale etmesini bekliyor.  Üretici istikrarlı fiyat beklentisi içerisinde. Ayçiçeğinde, arpada, buğdayda, çeltikte ve benzeri tarım ürünlerinde istikrarlı fiyatlar bekliyoruz. Tarım üreticisi ürettiği üründen para kazanması gerekiyor, üretimine devam edebilmesi için yerel yönetimlerden de üreticiye pazarların açılmasını talep ediyoruz. Üreticiye ürettiği ürünü pazarda satma imkanı verilirse pazar alanlarının bir köşesinde yer verilirse bu çok önemli bir destek olacak. Zaten üreticinin pazara getirdiği ürün çok az olan bir üründür. Üretici bu ürününü pazara getirip satabilmeli.  Üretici ürettiği malı, tüketiciye sunabilmesi noktasında hiçbir kurum sıkıntı çıkarmamalı ve üreticinin satış yapabilmesi için önünü açmalıdır” şeklinde konuştu.
 
“KREDİ ALMA ŞARTLARINDA ÜRETİCİ KREDİ ALMAKTA ZORLANIYOR”
Tarım üreticilerin kredi alma şartlarında yeniliğe gidilmesi gerektiğini belirten Kaya, “Tarım üreticilerinin kredi alma durumu,  Koronavirüs salgınından önceki kredi alma durumu ile aynı. Ama kredi almanın şartları var. Bu kredi alma şartlarında üretici kredi almakta zorlanıyor.  Bu arada kredi alma ile ilgili kredi notunda sıkıntı yaşayan üreticiler için bir formül, bir çözüm bulunmalı. Üreticilerimizin kredi borçlarının ödenebilecek uzun vade ve düşük faiz ile yapılandırılması bu dönem için daha da önemli hale geldi. Bu sağlanırsa üretici hem üretmeye devam edecek hem de borcunu yapılandırarak ödemiş olacak. Üreticilerin tüm kredi borçlarını ödenebilecek şekilde yapılandırılması bu dönemde çok kıymetli. Bu arada ödenebilir olması şartı var yani kısa dönem yapılandırmak üreticinin bir işine yaramaz. Yapılandırılmanın ödenebilir olması ve uzun vadede olması önemli. Bu şartlarda üreticin borçları yapılandırılırsa üreticinin önü açılır, üreticiye büyük bir moral verilmiş olur, üretici tarlada bahçede borcunu düşünmem üretim yapar” dedi.
 
“ŞU AN DEVLETTEN BİR BEKLENTİSİ YOK”
Kaya, şu anda tarım üretimi yapan kesimin, devletten beklentisi olmadığını söyleyerek ileriki zamanlarda ihracat kapıları kapalı olursa böyle bir beklentiye girebileceğini belirtti. Başkan Kaya, “Tarım üretimi yapan kesimin şu an devletten bir beklentisi yok. Şu an üretici normal üretimine devam ediyor. Koronavirüs nedeni ile örnek vereceğim, mesela Çanakkale’ de kiraz üretimi ciddi derecede var. Çanakkale’de kirazlar ihraç ediliyor. Şu an Çanakkale’ de kiraz üreticisi ürününü satabilecek şekilde üretimini yapıyor. Ama yarın kirazımız oldu, ihracat kapıları kapalı, ürünü isteyen kimse yok. O zaman üretici sorun yaşayacak. O zaman üreticinin devletten beklentisi olacak. Böyle bir şeyle umarım karşılaşmayız ama karşılaşırsak üretici devletin kapısı çalacak” diye anlattı.
 
“NE KADAR ÜRETTİĞİMİZİ, NE KADAR TÜKETTİĞİMİZİ BİLMEMİZ LAZIM”
Kaya, tarımda planlı üretimin bir kez daha altını çizerek, şunları söyledi: “Planlı üretim çok önemli. Bizim ülke olarak hangi ürünü ne kadar ürettiğimizi, ne kadar tükettiğimizi bilmemiz lazım. Ülkemizin tüketimine göre üretim yapmamız bizi yaşanabilecek sorunlardan uzak tutar. Mesela yurtdışına ne satabiliyorsak ve ne kadar satabiliyorsak bu verilere göre üretim yapmamız çok kıymetli. Yurt dışından tarımsal ürün olarak ne alıyoruz, bu ürünlerde ne kadar üretim noksanımız varda dışarıdan satın alıyoruz bilmemiz ve tarımsal üretimimizi bu verilere göre yeniden düzenlememiz gerekiyor. Söyle bir senaryo yazalım, diyelim ki ihtiyaç duyduğumuz bir tarım ürününü dışarıdan ithal ediyoruz ancak bir süre sonra o ülke bir ihtiyacımız olan tarım ürününü bize satmıyor. Düşünebiliyor musunuz ne zor durumda kalırız, bu nedenle planlı üretim çok önemli.”
 
Gülçin AKIN