Koronavirüs salgının tüm dünyayı etkilemesi sonrasında, Çanakkale’de de tedbirler ve yardımlar hızlı bir şekilde devam ediyor. AK Parti İl Başkanı Naim Makas, Koronavirüs’lü gündemi değerlendirmeden önce geçtiğimiz akşam İç İçleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifa etmesi ve ardından istifasının kabul edilmemesi ile ilgili olayı hakkında düşüncelerini paylaştı. Makas, “Anayasanın 104.maddesinde açık bir şekilde ifade edildiğine göre, görevi veren de görevden alan da sayın cumhurbaşkanımızdır. Partideki tek ve resmi irade kendisine aittir. Dolayısıyla Sayın Bakan Süleyman Soylu’nun buradaki düşüncesinin vuku bulması tamamen cumhurbaşkanımızın kararındadır. Nitekim cumhurbaşkanımız bir karar verdi ve devam edecektir görevine dedi. AK Parti’nin kendi iç dinamiklerinin meselesidir, görüşülmüştür. Herhangi bir infial söz konusu değildir. AK Parti kurulduğundan beri, 19 yıl içerisinde birçok bakan gelip geçmiştir. Süleyman Soylu da partimize ve ülkemize hizmet eden değerli bir devlet adamıdır. Yaptıkları hizmetler ortadadır, kıymetli bir bakanımızdır. Görevine devam ediyor oluşu da bir takdirin neticedir ve aynı şekilde yanı çalışmalarla kendinden söz ettirecektir. Biz bunun mutluluğunu yaşıyoruz, çok fazla yorumlanacak bir şey yok” ifadelerini kullandı.
 
“YARDIMLARIMIZI VEFA EKİBİ ÜZERİNDEN YAPMA ŞİARINDA OLDUK”
Makas, Koronavirüs hakkında ilde çalışmalara değinerek, “Küresel bir tehdit haline gelmiş olan Koronavirüs vakasının toplumumuzda yarattığı durumdan dolayı ben vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Milletçe ve devletimizin imkanları ile birlikte bir süreç yürütülüyor şu anda. Tedbirler alınıyor, yardımlar yapılıyor. İlk günden beri hızlı bir reaksiyon aldı devletimiz. Yapılan yardımların, alınan tedbirlerin devlet eliyle ve kararıyla yapılıyor oluşu burada çok önemli. Bütün yardımlar tüm Türkiye’de VEFA Sosyal Destek Grubu aracılığı ile yapılıyor. VEFA Sosyal Destek Grubu, valiliğimiz öncelikli ekip başı olarak görev yapmakta ve bununla birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, sosyal Hizmetler Vakfı, AFAD, Kızılay gibi kurumlarla da oluşturulmuş ve çalışmalarına devam ediyor. Kızılay her şeyden evvel ulusa mal olmuş bir vakıftır. Bunu tartışılacak bir durum yoktur. Kızılay’ın bu ekibin içinde oluşu da bizi ayrı mutlu etmektedir. Bizler de yardımlarımızı VEFA ekibi üzerinden yapma şiarında olduk ilk günden beri” ifadelerini kullandı.
 
“VATANDAŞIMIZIN DEVLETİN KANATLARI ALTINDA OLDUĞUNU HİSSETMESİ LAZIM”
Neler yaptıklarını anlatan Makas, “Vatandaşlarımız bizlere ulaştı, taleplerini aldık. Biz de bu mağduriyetleri giderebilmek adına, vatandaşlarımızın taleplerini VEFA ekibine ilettik ve VEFA ekibi üzerinden hizmet almasını sağladık. Sağ olsun VEFA ekibi de bütün talepleri en hızlı şekilde yardım ulaşmasını sağladı. Şu anda Çanakkale’de VEFA ekibinde çalışan 330 tane personel var. Ben buradan VEFA ekibi çalışanlarına ve yöneticilerine tekrar teşekkürlerimi iletiyorum çünkü 7/24 esasına göre çalışıyorlar. Yeri geliyor evlerine gitmiyorlar, yemeklerini yemiyorlar ama vatandaşların taleplerini gidermek adına çalışıyorlar, bu çok kıymetli. Bu yardımlar sadece devlet eliyle yapılıyor, bizim de zaten ilk günden beri şiarımız, isteğimiz şu vatandaşımız devletimizin güvencesi altında olduğunu hissetmesi lazım. Vatandaşımızın devletin kanatları altında olduğunu hissetmesi lazım. Devletimiz talepleri yerine getirmeye çalışıyor, biz de buna vesile olmaya çalışıyoruz. Sahadan çok fazla talep geliyor, tabi ki bizler de bireysel olarak, parti olarak bazı talepleri karşılıyoruz ama burada bunları anlatmıyoruz. Ne dedik, sağ elin verdiğini sol el bilmemeli. Çıkıp bir yerlerde üstünde parti amblemi olan veya belediyenin amblemi olan bir koli dağıtmadık, CHP’li Soyer’in yaptığı gibi İzmir’de. Son derece yanlış buluyoruz, bu insani bir şeydir. Biz tamamen şehrimize, insanlığımıza duyduğumuz sevdayla yapıyoruz bunu. Bunun reklamını yapmadan yapıyoruz. Gençlik kollarında birkaç arkadaşımızı görevlendirdik, onlar tamamen sivil bir şekilde bir takım ailelerin evlerinin ekmek ihtiyaçlarını karşıladılar. Eminim diğer siyasi partiler de bir şekilde yardım ediyordur, önemli olan bu yardımların gizli yapılıyor olması çünkü bu insani bir şey. Dolayısıyla, biz ne yaptık? Gelen talepleri aldık ilettik, kendimiz de bireysel yardımlarda bulunduk, önemli olan valiliğimizin yaptığı çalışmaları halkımıza göstermek ve bunlardan yararlanmasını sağlamaktı. Valiliğimiz bu anlamda 330 personeli ile 7/24 çalışıyor. Her gün ortalama 250 yardım kolisini ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Bununla beraber 65 yaş üzeri ve 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı var, 65 yaş üstü vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına ekipler sahada. Yeri geliyor pazarını yapıyor, ekmeğini yapıyor, ilaçlarını alıyor. Devletimiz zaruri ihtiyaçlarını karşılayabildi” şeklinde konuştu.
 
“1915 YARDIM KOLİSİNİ AK PARTİ İL TEŞKİLATI BAĞIŞLAYACAĞIZ”
Makas, “Biz vatandaşlarımızdan gelen talepleri ilettikten sonra dönüp arıyoruz, hizmetinizi aldınız mı, diye çünkü büyük bir organizasyon var. Şehrimiz büyük bir şehir ve 330 tane personel canla başla çalışıyorlar. Aksaklıklar olabilir ama bir şekilde kaydını aldıkları evlere gidiyorlar. Bizler de bunu sahada takibini yapıyoruz. Biz birçok eve yardım gittiğini biliyoruz, inşallah daha da gidecek. Bir noktaya daha temas etmek istiyorum; Gelibolu’da siperde aynı arpa aşına kaşık atan ecdadın torunları olarak bizler, onlara vefa borcunu ödeyebilmek adına naçizane, Çanakkale ruhunu temsilen 1915 yardım kolisini AK Parti İl Teşkilatı olarak toplayıp, VEFA grubuna bağışlayacağız. 18 Mart törenleri Koronavirüs’ten dolayı iptal edildi malum, hem o güne ithafen hem Çanakkale ruhunu temsilen teşkilat olarak bu yardımı yapmanın gururunu yaşıyoruz. Yakın zamanda inşallah VEFA grubuna temini yapacağız. Öyle umuyorum ki rakam 1915 ile kalmayacak binlerce koliyi bağışlamak istiyoruz” diye anlattı.
 
“GÜÇLÜ BİR DEVLETİZ Kİ BUNLARI YAPIYORUZ”
Şu anda birçok kişinin kepenk indirmesi sonrasında yaşanan ekonomik zorluklara değinen Makas, “Kimsenin öngöremediği bir süreçteyiz. Bu süreçte mağduriyetler yaşayan kardeşlerimiz, hemşehrilerimiz oldu. Kendilerini tespit etmeye çalıştık, bize ulaşanlar oldu. Örnek veriyorum seyyar satıcılık yapıyordu, şimdi tezgah açamıyor ve evine ekmek götüremiyor. O kardeşimizi bulduk, yardım kolisi götürdük. Vefa grubundan yardım alması için uğraştık. Biz bunları yapmaya çalıştık. Devletimizde bununla alakalı e-devlet üzerinden yapılan başvurular neticesinde uygun görülmesi durumunda birçok vatandaşımıza bin TL’lik yardımları devletimiz yapmaya başlamıştır. Bu minimalde bir önlem alındı. Kısa çalışma ödeneği çıkarıldı. Bununla birlikte kapanan iş yerlerinde sigortalı çalışan personellerin maaşlarına devletimiz büyük bir fedakârlık göstererek katkıda bulundu. Devletimiz gerekli önlemleri alıyor, önemli olan bu. Bunları görmek lazım, devletimize dua etmek lazım. Büyük, güçlü bir devletiz ki bunları yapıyoruz. Daha dün şehir hastanelerini eleştirenler, bugün ‘iyi ki o şehir hastaneleri var’ diyor. Her odası ayrı ayrı yoğun bakım ünitesine çevrilebilen, binlerce yataklı şehir hastanesinden bahsediyoruz. Bugün ekmeğini yiyoruz, bunları görmek lazım” ifadelerini kullandı.
 
“DAHA HASSAS YAKLAŞMAK LAZIM”
“Duygusal bir süreçten geçiyoruz. Vatandaşlarımızın mağduriyetlerine, vatandaşlarımız tarafından bizlere söylenenlere duyarsız kalmamız mümkün değil” diyen Makas, “Bizler duygusal varlıklarız. Birisi bir şey söylediği zaman biz hemen yardım elimizi uzatmak için canla başla müdahale etmeye çalışıyoruz. Bu durumda ne oluyor; ihtiyacı olmadığı halde vefa ekibinden yardım talep eden vatandaşlarımız da oluyor. Bakıyorsunuz sigortalı çalışan, maaşını alıyor ve iki, üç tane maaş giriyor ama talepte bulunmuş. Burada biraz da manevi duygular içerisinde bakmak lazım. Sonuç olarak devletimiz herkese yardım etmek ister. Burada duygusal da bakılan bir durum var. ‘Benim yardıma ihtiyacım var’ diyen insana devlet ne diyebilir ya da bizler ne diyebiliriz? Burada biraz daha hassas yaklaşmak lazım” şeklinde konuştu.
 
“BİRÇOK İŞYERİNİN VE EVİN ELEKTRİK VE DOĞALGAZINI AÇTIRDIK”
Makas, elektrik ve doğalgaz hakkında ise şunları söyledi: “Olayın yaşandığı ilk günlerde doğalgazı, elektriği kapalı olan birçok işyerinin ve evin elektrik ve doğalgazını açtırdık. Ben bizzat kendim müdahale ederek açtırdım. Buna şahit olarak söylüyorum.  Vatandaşlarımız taleplerini iletsin, çekinmesin. Elektrik ve doğalgaz dağıtan firmaların yetkilileri de bu konuda gerçekten hassas davranıyorlar. Türk milleti dayanışmayı, paylaşmayı bilen bir millettir. Bir kez daha ferasetini göstermiştir. Şuanda ciddi bir dayanışma, yardım kampanyası devletimiz tarafından yürütülüyor. Bunun değerini bilmek gerekiyor.  Avrupa’da, Amerika’da marketlerin nasıl talan edildiğini, insanların nasıl aç kaldığını, insanların devlet yardımını almak için nasıl kilometrelerce kuyruk yaptığını görüyoruz. Ülkemizin farkını bir kez daha gördük. Bunu herkesin görmesi lazım.”
 
“RAKAMLAR KORKUTUCU DEĞİL”
Şu anda pandemi ile ilgili alınan sağlık tedbirlerin çok iyi gittiğini söyleyen Başkan Makas, “Vaka sayılarında bir azalma oldu. Buna bağlı olarak entübe sayılarında bir azalma oldu. Elbirliği ile devletimizin gücüyle birlikte bu hastalığı en kısa sürede yeneceğiz. Çanakkale’de meselenin halkımızın da yardımıyla, tedbirleriyle ve alınan önlemlere bağlılıklarıyla birlikte iyi seviyede tutuluyor. Rakamlar korkutucu değil. İnsanlar tedbir alıyor. Hemşehrilerimiz gerçekten duyarlı. Bugün bakıyoruz sokaklarımız bomboş, herkes evinde. Devletimiz tarafından bir karar alınıyorsa, o kararın alınması kadar vatandaşımızın o karara riayet etmesi en az o kadar önemli.  Çünkü milletsiz devlet, devletsiz millet olmaz. Bir arada yaşayabilmek, o kararların uygulanabilmesini sağlamak için riayet etmek lazım. Çok basit bir denklem aslında. Evde kalalım, evde hayat var. Evde korunuruz. Bugünlerde geçecek. Tez zamanda atlatalım ki baharın sonunu, yazı yakalayalım. Güzel günlerde hemşehrilerimiz Çanakkale’nin tadını çıkarsın. O günleri görebilmek için şuanda tedbir almamız lazım. Sağlık ve hijyen kurallarına dikkat etmek lazım” diye uyardı.
 
“8 BİN 654 TEŞKİLAT MENSUBU ABİLERİMİZİ VE ABLALARIMIZI ARADIK”
VEFA Sosyal Destek Grubu hakkında da bilgi veren Makas, “330 tane çalışan 38 araba ve 72 saha çalışma personeli ile beraber Vefa Grubu 7/24 esasına göre müthiş bir performans ve hizmet göstermektedir.  Allah devletimize zeval vermesin. Bununla beraber biz de AK Parti İl Teşkilatı olarak 8 bin 654, 65 yaş ve üzeri teşkilat mensubu abilerimizi ve ablalarımızı aradık. Onun haricinde Çanakkale’deki partili olmayan yaşlı vatandaşlarımızı da aradık. Pazar günü Gençlik Kolları Başkanımız ile bir istişare ettik ve siparişi olan yaşlı vatandaşlarımızın pazar siparişlerini karşıladık.  Bu vesile ile burada emek gösteren Gençlik Kolları Başkanlığımız ve Kadın Kolları Başkanlığımıza da teşekkür ediyorum. Vefa Grubunun çalışma yaptığı ilk günlerde gelen yoğun talepten dolayı telefonlar bir ara kilitlendi. Dolayısı ile  ‘bizim talepler karşılanmadı’ gibi yanıtlar da geldi ama telefon hatları kilitlendi. Orada personel temini giderildi, hatlar çoğaltıldı ve ertesi gün her şey normale döndü.  Bunun yanı sıra biz AK Parti olarak merkezde yaptığımız bütün işleri ilçelerimizde de yaptık. Bununla beraber Bizim AK Belediyelerimiz de ilçelerimizde ekmek dağıtımı yaptı.  Kurumlarımızı, camilerimizi, çöp konteynerlerini, pazar yerlerini dezenfekte ettiler.  Bunların yanı sıra Vefa ekiplerinin dağıtımına, vefa gruplarına yardımda bulundular.  Belediyelerimizin de bu manada yaptığı çalışmalar çok kıymetli.  Bunların yanı sıra maske tedariki vardı. Şu anda Halk Eğitim Merkezlerinde maske üretimleri devam ediyor. Valiliğimiz de üretim yapıyor ve artık biliyorsunuz e-Devlet üzerinden evlerde dağıtımı yapılacak. İlk olarak 31 büyükşehirlerde başlayacak daha sonra Çanakkale’de de çok kısa sürede dağıtımlar yapılacak. Bu bir süreç, Türk milleti de ferasetli bir millettir. Kurtuluş savaşında, Birinci Dünya Savaşında gördük aslında biz sabrı bilen bir milletiz. Bu bizim genlerimizde var.  Yardımlaşmayı, dayanışmayı bilen bir milletiz. Bu süreçlerde de sabırla, anlayışla evlerinde oturan, kolilerin gelmesini bekleyen vatandaşlarımıza, geldikten sonra teşekkür eden vatandaşlarımıza ayrıca buradan teşekkür ederim. Türk Milleti şu anda çok güzel bir feraset gösteriyor.  Bir sevgi yumağı içerisinde adeta bir süreçten geçiyor.  Bu zor günler de geçireceğiz ve biz bu süreci hiç unutmayacağız” şeklinde anlattı.
 
“CHP’NİN BUNA MÜSAADE EDECEĞİNE İHTİMAL VERMİYORUM”
Süleyman Soylu’nun istifasını sunması olayının ardından CHP’den gelen bazı açıklamalara cevap veren Makas, şunları belirtti: “CHP İl yöneticisi olduğunu iddia eden bir vatandaş, CHP’nin il yönetimi sekreteri kendisi, aymazlıkta bulunarak bir ifade kullandı. Kendisi bizim muhatabımız değildir. Kendisi hukuk karşısında, adli makamlarda ifadesini verecektir.  Biz AK Parti İl Teşkilatı olarak bir suç duyurusunda bulunuyoruz. Verdiği ifadenin savunmasını yapacaktır. Kimse, AK Parti Teşkilatını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan köy ve mahalle temsilcilerine kadar bu ifadelerle itham edemez. Biz gereken suç duyurusunu yapıyoruz ve bunun hesabını da yargı önünde verecektir.  Atatürk’ün partisi olan CHP’nin bu tarz kişilerle yönetiliyor olması bir kaostur. CHP’nin buna müsaade edeceğine ihtimal vermiyorum. Akşam beni arayan CHP’li arkadaşlarımız oldu, vatandaşın verdiği ifadeden dolayı. ‘Başkanım vatandaşın verdiği ifade bizi bağlamaz, biz CHP’liyiz biz bunu tasvip etmiyoruz. Doğru değil. Bu kesinlikler doğru değil’ diyerek rahatsızlıklarını dile getirenler oldu. Eminim CHP il yönetimi gerekeni yapacaktır.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN