Ekonomik, sosyal ve siyasal nedenlerle ülkelerinden kaçmak zorunda kalan ve umudu Avrupa’da arayan göçmenlerin geçiş noktalarından olan Ayvacık’ta “Göç” temalı Uluslararası Fotoğraf Yarışması düzenlendi.  Burada konuşan Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, Ayvacık’ın artık göç veren değil göç alan bir ilçe konumuna geldiğini ifade etti.
 
16 ülkeden 117 yarışmacının katıldığı ‘GÖÇ’te 404 eser yarıştı. Yunanistan’dan Hindistan’a, İran’dan birçok farklı Avrupa ülkesine kadar geniş bir coğrafyanın katılım gösterdiği yarışmanın sonunda konuşan Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, Ayvacık’ta turizmin canlanması için ellerinden geleni yapacaklarını ve bu tür etkinliklerin artarak süreceğini ifade etti.
 
Başkan Şahin, “Çanakkale’mizin turizmle ağırlık ilçesi Ayvacık’ın belediyesi olarak turizmde ne yapabilirizleri hep düşündük. Biliyorsunuz geçen sene göçmenlerin ve mültecilerin uğrak yeri oldu ilçemiz. Bizde bunu daha olumlu hale çevirmenin hesaplarını yaptık ve uluslararası bir fotoğraf yarışması düzenledik ve göç konusu işledik. Ama bu göç sadece insan göçü değil, tüm göçlerden bahsetmekti. Konuyu Dünya’da yayınladık. Bugün itibariyle 16 ülkenin katıldığı 404 eserin bulunduğu, 117 kişinin buna el verdiği bir konu geliştirildi. Jüri üyelerimiz bugün burada eserlerin tanzimini yaptı. Birbirinden güzel fotoğraflar vardı. İnşallah önümüzdeki günlerde bunu sizlerle paylaşacağız. Katılımcılarımıza ödülleri verildi. Altın ödüllerinden 4 kişi var 3 Türk, 1 Yunan arkadaşımız var. Hindistan, İran gibi ülkelerden de dereceye giren katılımcılarımız var. Ayvacık’ta turizmi canlandırmak için bu tür girişimlerde bulunuyoruz ve bunun faydalı olacağı düşüncesindeyiz. Uluslararası 2’nci çalışmamız oldu. Seneye de etkinliğimize devam etmek istiyoruz” diye konuştu.
 
Başkan Şahin şöyle devam etti: “Turizmle ilgili 2004 yılından beri bir proje çerçevesinde çalışıyoruz. Tarımda önemli tabi ki. Kullanılabilir ve içilebilir su sağladık. Haritalarımız çizildi ve planlamalar yapıldı. Eğitime de önem verdik; okul ve spor alanlarımız başladı. Bölge göç verirken, göç almaya başladı. Birçok konuda ilçeden gidiliyordu. Halıcılık çok önemliydi ama son 10 yıldır halıda büyük bir gerileme içerisine girmiştik. Göçlerle buraya gelenler modelleri unutur oldu. Buradaki halkı göç ettirmeden burada yaşatmamız lazım. Bunlardan biri de turizm. Bir ayağımız eksik kaldı, o da ulaşım ama o da tamamlanmak üzere. Tünellerimiz yapılacak. 2018 başlarında ulaşım limanımızı açıp turizmi biraz daha canlandırmak istiyoruz. Bölgemiz yatırım almaya başladı. Ama doğamızı da talan etmeden, imar ve trafik yoğunluğuna mahal vermeden projelerimize devam ediyoruz. Devamlı olarak altyapı çalışmaları yaptık ve bunları hemen hemen tamamladık. Fotoğraf yarışmasında 16 ülkenin katılması ve 404 eserin bulunması çok önemli. Göç konusu zor işlenen bir konudur. Ödüllerimizde çok şaşalı değil ama bu denli yüksek bir katılım olması bizleri mutlu etti”
 
Ayvacık Belediye Başkanı Şahin, “Göç, dini, iktisadi, siyasi, sosyal ve diğer sebeplerden dolayı insan topluluklarının hayatlarının tamamını veya bir bölümünü geçirmek üzere bir iskan ünitesinden, bir başkasına yerleşmek amacıyla, ekonomik nedenlerden, zorunlu olarak hayatta kalabilmek için yaptıkları coğrafi yer değiştirme hareketidir. Ayvacık yüzyıllardan beri medeniyetlerin buluştuğu, ticari, dini, kültürel bir çekim ve dağılım merkezi olmuştur. Anadolu’nun en uç noktasında bulunan Ayvacık ilçemizde Uluslararası Fotoğraf Yarışması yapıyoruz. Bu hareketin bir başka açıdan bakıldığında her ne nedenle olursa olsun hayatta kalabilme, yaşamı sürdürebilme mücadelesi olduğu görülür. Doğada pek çok canlı bu yaşam döngüsünü sağlamak için mevsimlere uygun göç ederler. Tıpkı yaşam mücadelesindeki mevsimlik işçiler ve yayla göçerleri gibi. Günümüz dünyasında temelini ekonomik nedenlerin oluşturduğu savaşlar da insanlığın yaşamını sürdürebilmesi için göç etmesine neden olmaktadır. Her türlü ‘Göç’ hareketinin kendine özgü bir dramı, trajedisi ve hikayesi vardır. Her ‘Göç’ eden canlı bunları yaşamaktadır. Amacımız günümüzde yaşanan ve insanlık  dramı haline gelen göç hareketine, bu harekette özellikle çocuk ve kadınların sefaleti, çilesi ve insanlık ayıbı bir hale gelen savaşlara dikkat çekerek, dünya yöneticilerine mesaj vermektir” dedi.
 


Kaynak: Haber Merkezi