Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamalarda, küçük ölçekli seyahat acentalarına hızlı destek kredisi verileceği, İşe Devam Kredisi’nin seyahat acentaları için esnetildiği, acente belgelerinin devrine imkan tanınacağı gibi müjdeleri paylaştı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan , bu adımlardan dolayı çok memnun olduklarını dile getirerek, bu adımların somut olarak hayata geçirilmesini talep ettiklerini belirtti.
 
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Körfez BTK Başkanı Ahmet Çelik, geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından açıklanan destekleri değerlendirerek, turizm sektörü adına çok kıymetli kararlar alındığını söyledi. Bu adımların devamının geleceğine inançlarının olduğunu ve bu atılan adımların ise kendilerini çok memnun ettiklerini söyleyerek, Bakan Ersoy’un verdiği müjdelerin açılımlarını yaptı. Başkan Çelik, “20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlarımızın kurallara uyup, evde kaldıkları için öncelikli olarak Çanakkaleli turizmci olarak teşekkürü borç bilirim. Hep birlikte sabrederek bugünleri atlatacağımızı düşünüyoruz” diyerek açıklamasına başladı.
 
“TÜRSAB, Türkiye’de 12 bin tane seyahat acentasından oluşuyor. Bizim son günlerde TÜRSAB olarak 36 bölge başkanlığı ve genel merkezimizle, talepler konusunda inanılmaz bir mesai harcıyorduk” diyen Çelik, “Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy sesimizi duydu. Birkaç güzel adım atıldı. Bunlarla ilgili cumhurbaşkanımızın açıkladığı ilk pakete ilave olarak sayın bakanımızın son olarak açıkladığı paketlerden ve tüm atılan olumlu adımlardan ötürü devletimize teşekkür ediyorum” dedi. 
 
“TÜRSAB PLAKASINI DEVREDEBİLECEK”
Çelik, Bakan Ersoy’un, seyahat acentesi belgelerinin devrine olanak tanıyan düzenlemeyi torba yasa kapsamına eklemeleri hakkında şunları söyledi: “Seyahat acentalarını en son acenta belgelerini devredebilmek için kanun değişikliği Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderildiği müjdesini verdi. Bu şu demek oluyor; bir şirket bünyesinde birkaç iş kolunda faaliyet gösteren bir şirket, faaliyetlerinden bir tanesi seyahat acentası faaliyetiyse artık TÜRSAB plakasını devredebilecek. Eskiden devredemiyordu, komple şirketi devretmesi gerekiyordu. Bu artık ticari taksilerin plakalarını devretmek gibi. TÜRSAB plakalarını devredebilecek olmak, sektörde önemli bir soruna parmak basılmasına sebep oldu. Önemli bir sorunun çözülmesine sebep oldu, bundan dolayı çok mutluyuz.”
 
KÜÇÜK ÖLÇEKTE SEYAHAT ACENTALARA KREDİ DESTEĞİ
Bakan Ersoy’un Nisan ayından itibaren küçük ölçekteki seyahat acentaları için İşe Devam Kredisi’nin koşullarının esnetildiğini söylemesi ile ilgili olarak ise Çelik, “ Bakanımız İşe Devam Kredisi’ nin seyahat acentaları için esnetildiğini söyledi. Bunun detayları ile ilgili hala çalışıldığını, seyahat acentaları için daha esnek bir geri ödeme ve faizinde destekte bulunulacağını söyledi. Hem Çanakkale’de hem Balıkesir’de küçük ölçekte seyahat acentalarımız var. Bu acentalarımıza 50 bin liraya kadar, yüzde 7,5 faizle, ilk 6 ay ödemesiz 36 ay vade şeklinde bir kredi desteği açıklandı. Başvurular Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılacak. Bundan dolayı da mutluyuz” ifadelerini kullandı.
 
RAMAZAN BAYRAMI İLE BİRLİKTE İŞ TURİZMİ HAREKETE GEÇECEK
Başkan Çelik, “Kültür ve Turizm bakanımız, sezon açılması ile ilgili olarak Ramazan Bayramı’na doğru hareketlenme olacağını ve Ramazan Bayramı ile birlikte iş turizminin trafiğinin harekete geçeceğini söyledi. Bu da bizim için olumlu bir gösterge çünkü tarihiyle, doğasıyla, coğrafyasıyla Çanakkale bölgemiz ayrıca var olan otellerimizle ekonomik tatil destinasyonlarından bir tanesi. Ramazan Bayramı’ndan sonra iç pazara yönelik taleplerin artması ve iş yapabileceğimizin müjdesi bu şekilde verilmiş oldu.
 
“DÜŞÜK MALİYETLİ TATİL KREDİSİ İLE TATİL YAPABİLECEĞİNE İNANIYORUZ”
Düşük faizli tatil kredileri anlamında çalışmaların yapıldığının müjdesini veren Kültür ve Turizm Bakanı’nın bu konudaki açıklamasının çok önemli bulduklarını söyleyen Çelik, ”Bir tatil paketi hazırlandı. İç pazarı canlandırma anlamında Hazine ve Maliye Bakanlığı ile çalışma içerisinde olduğu müjdesini verdi.  Bundan şunu anlıyoruz; Türkiye’deki vatandaşlarımız belli bir oranda kredi çekip 2021 yılında ödemeye başlayacağı şekilde düşük faizli kredi alıp yurtiçinde bu seneki tatillerini gerçekleştirebilecekler. Vatandaşlar, evde kaldığı günleri ve bu kötü günleri telafi etmek, rahatlamak amacıyla tatil yapma konusunda destek de olacak. Fakat dükkanını açamayan esnaf, fabrikasını çalıştıramayan fabrikatör, ücretsiz izne çıkan işçi parası olmadığı için tatile çıkamayacak. Bunun domino taşı gibi işlerimizi de etkileyeceğini düşünüyoruz. Ama devletimizden tatil paketi gibi paketler sunulursa ve bunların ödemeleri de 2021 yılında başlarsa, Türk vatandaşı da bu tatil seçeneklerini değerlendireceğini ve düşük maliyetli tatil kredisi ile tatil yapabileceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
 
“BU ADIMLARIN DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ”
TÜRSAB bölge olarak bu gelişmeler için ve bundan sonraki atılacak adımlar için teşekkür etmek istediklerini söyleyen Çelik, şunları ifade etti: “2 bin lira miktarında olan TÜRSAB’ın aidatları var. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, 2020 yılında TÜRSAB’a bağlı acentalardan aidatların alınmaması müjdesini de verdi. Bu da çok mutlu etti. Bunların devam etmesini istiyoruz. Ayrıca Kredi Garanti Fonu’na kaynak aktarılmasının devam edilmesini ve acentalar için de kaynağın kullandırılmasını istiyoruz. Daha önceden bunun startı verilmişti fakat ilk dalgada gelen kaynak çabuk tükendi. Diğer aşamalardaki kaynak aktarımı için acentalar başvurularını yaptılar. Kredi Garanti Fonu’ndan destek için bekliyorlar. Cumhurbaşkanımızın attığı ilk adımdan Kültür Turizm Bakanımızın söylediğine kadar bu adımların devam etmesini ve sadece açıklamalarda kalmamasını, icraata dönmesini, somut sonuçlar oluşturulmasını istiyoruz. Bundan bir ay sonra bir seyahat acentasına sorduğumuzda ‘sen açıklanan paketlerden hangisinden yararlandın’ diye, ‘şu paketten yararlandım’ şeklinde meslektaşlarımızdan cevap almak istiyoruz.  Ayrıca TÜRSAB Başkanımız Firuz Bağlıkaya başkanımıza, krizin başından beri gösterdikleri emek ve mesai için üyelerim adına, bölge adına teşekkür ederim.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN