Koronavirüs salgının ardından kendini izole ederek, salgından korunmaya çalışan vatandaşlar arasında, sokakta yaşayan veya evde bakılan hayvanlardan Koronavirüs geçip geçmediği merak konusu oldu. Geçtiğimiz haftalarda Hong Kong’da bir köpekte çıktığı iddia edilmesinin ardından konuyla ilgili tartışmaların yaşanması sonrasında bilginin doğru olmaması açıklansa dahi vatandaşlar tereddüt yaşamaya başladı.
 
Çanakkale Veteriner Hekimleri Odası Burhan Bağcı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Konuyla ilgili biz de hocalarımızla görüştük. Şu an için kanıtlanmış bir bulgu yok. Yani insandan kedi/köpeğe bulaştığı veya kedi/köpekteki Korona’nın insana bulaştığı hakkında bugüne kadar bir bulgu yok. Hayvanlarda bulunan Korona, senelerdir zaten vardı, bunun bizler de kedi/köpeğe yaptığımız aşısı da var. Ama hayvanlardaki Korona’nın yapısı çok farklı. Bugüne kadar insana bulaşma görülmedi” diye konuştu.
 
“PATİLERİNİ TEMİZLERSEK HERHANGİ BİR TAŞIYICILIĞI OLMAZ”
Dışarıda gezdirilen hayvanların eve gelindiğinde sabunlu suyla temizlenmesi gerektiği belirten Bağcı, “Hayvanları dışarıda gezdirdiğimiz zaman taşıyıcı olmasın diye, nasıl ki kendi elimizi sabunla yıkıyoruz, onların da patilerini temizlersek herhangi bir taşıyıcılığı olmaz. Kendileri hasta olup da bulaştırmaz. Güzelce sabunla suyla hayvan temizlenirse, gezdiği yerde virüse değmesi sonucunda insana bulaştırma riski azalmış olur. Ama kendisi hasta olmaz” dedi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN