Başkan Kaçan, yaptığı açıklamada, “Bu yıl düşen yağışların tam zamanında olması, aşırı yağış ve sel baskınlarının olmaması buğdayda verim kalite yönünden üretim artışlarının yaşanacağının bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.
 
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, Lapseki Ziraat Odası Başkanı İsmail Sevim ile birlikte buğday tarlalarını gezerek gelecek dönem buğday üretimi hakkında açıklamalarda bulundular. Kaçan, yaptığı açıklamada, “Lapseki de 2019 yılında tarla bitkileri üretimi 115 bin dekarlık alanda gerçekleştirilmiş olup, buradan elde edilen verim ise 150 bin ton civarında olmuştur. İlçemizde bahçe bitkileri üretimi de yine aynı yıl 65 bin dekar alanda gerçekleştirilmiş olup, buradan 120 bin ton civarı ürün alındığını öğrendik. İlçe geneli arazi varlığımız 881 bin dekar olduğunu düşündüğümüzde, bunun içinde ormanlık ve fundalık alanlar ile nadas alanlar dahil, üretimimizdeki tarla bitkileri, üretim pastasının yüzde 32’lik kısmını oluşturup, yüzde 18’lik bahçe bitkileri üretiminden önce ilk sırada yer almaktadır. Bu haliyle tarla bitkileri ve özellikle buğday üretimimizde önem taşıyan yegâne unsurdur” dedi.
 
“EVİNDE KAL VE TARLANI DA GÖZETLE”
“Üstünde yaşadığımız Anadolu topraklarında 12 bin yıl evvelinde buğdayın yetiştirildiğini gösteren bilgiler mevcuttur. Bu bilgilere Göbeklitepe kazıları sonucu elde edildiği de aşikardır” diyen Kaçan, “Anadolu buğday yerleşik hayata geçildiğinden beri evcilleştirilip, ekiminin yapıldığı bazı bilim insanları tarafından söylenmektedir. Hal böyle olunca buğday gerek insan beslenmesi olsun gerekse ülkeler arası stratejik özelliğinden dolayı önemini günümüze kadar ulaştırmış bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yıl düşen yağışların tam zamanında olması, aşırı yağış ve sel baskınlarının olmaması buğdayda verim kalite yönünden üretim artışlarının yaşanacağının bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bitkisel mücadelede gerekli hassasiyeti gözeterek, yeterli bitki besin elementlerini takip ederek maksimum verim almak üreticilerimize ekonomik olarak olumlu yansıyacağını söylememizde mümkündür. Sağlık olarak ülkemiz ve dünya geneli meşakatli zamanlardan geçmekte olup, üreticilerimize evinde kal ve tarlanı da gözetmekle, muktedir ol” açıklamasını yaptı.
 
“KITLIĞIN KURAKLIKTAN DEĞİL DE ÇOK YAĞIŞTAN”
Lapseki Ziraat Odası Başkanı İsmail Sevim ise, “İlçe Tarım Müdürü Ali Bey ile birlikte araziyi geziyoruz. Arazide buğday tarlalarında incelemede bulunuyoruz. Buğdaylarımız hava ikliminin çok iyi gitmesinden, yağışların şiddetli olmayışından yeterince ve zamanında olmasından buğdaylarımızda çok şükür hiçbir hastalık yok. Buğdayların kökleri adeta cam gibi… Yaşlılarımızın dediği gibi ‘kıtlığın kuraklıktan değil de çok yağıştan’ olduğunu söylerler. Çok yerinde bir söz olduğunu düşünüyorum. Bu yıl buğday üretimi geçtiğimiz yıla nazaran yüzde 20- 30 civarında daha fazla olacağını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
 
Gülçin AKIN