“TESTİ POZİTİF OLUP, KORONADAN ÖLEN BİRİ
ÇANAKKALE’DE ŞU ANDA YOK”
 
Deniz Polis Evi’nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Dr. Ali Taşçı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi ile Çan Devlet Hastanesi’nin ‘Pandemi Hastanesi’ olarak hizmet vereceğini aktardı. 65 yaş ve üstü il kronik vatandaşlar için ‘evde kal’ çağrısını yineleyen İl Sağlık Müdürü Taşçı, açıklamalarının sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Kentteki koronavirüs vakasına ilişkin rakam vermeyen Taşçı, basın mensuplarının Çanakkale’de koronavirüs dolayısıyla can kaybı olup olmadığı yönündeki soruya, “Testi pozitif olup, koronadan ölen biri Çanakkale’de şuanda yok” dedi.
 
Çanakkale İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı, düzenlediği basın toplantısında açıklamasına, “Dünyanın 190 ülkesinde görülen ve Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak ilan ettiği Koronavirüs noktasında ciddi tedbirler alıyoruz. Sayın cumhurbaşkanımız ve sayın bakanımıza bu alınan tedbirlerin hassasiyetinden dolayı minnettarım. Bu hassasiyeti tüm ilimizde de bütün halkımız ve bütün kurumlarımız, başta basın mensupları olmak üzere emniyetimi, jandarmamız, Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğü gibi birebir çalıştığımız, sayın valimiz ve yardımcıları olmak üzere hepsine ayrı teşekkür ediyoruz. Bu hassas dönemde kurumlar ve vatandaşlar olarak birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuzu gösteriyoruz “ diyerek başladı.
 
“YETERİ KADAR STOĞUMUZ VAR”
Taşçı, Çanakkale için bilgilendirmede bulunarak, “İlimizde iki tane pandemi hastanesi ilan ettik. Birisi üniversitemizin bir bölümü olan A bloğun tamamı karantina hastanesi oldu ve bütün tahlillerimizi burada yapacağız. Bir diğeri Çan ilçemizde. Yenice ve Biga bölgesinin ortasında olduğu için orayı değerlendirdik. Ekiplerimiz hazır şekilde işlemlerini yürütmektedir. Buraları belirlememizin en önemli sebeplerinden biri, Mehmet Akif Ersoy Hastanemizin diğer hastalarımızı karşılaması ve Koronavirüs kapsamında değerlendirilmeyecek hastalarımızın sağlık hizmetlerini Mehmet Akif Ersoy Hastanesi’nde sürdürülebilmesi ve diğer işlemlerin ÇOMÜ Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde yürütülmesi. Başka bir sebebi yok. Ayrıca üniversite hastanemizin binasının giriş ve çıkışları daha kontrollü olabildiği için dışarıya olan bulaşıcılığı azaltmak için bunu yaptık. Şu anda üniversitemizin kendi personellerinin yeterli olmadığı noktada da biz hem Mehmet Akif’ten, hem diğer sağlık kuruluşlarımızdan buraya takviye edeceğimizden emin olabilirsiniz. Sarf malzemelerinde de yine öyle. Çok şükür ciddi anlamda bir sıkıntımız yok. Bizim kişisel koruma ekipmanlarımız da ne de hizmet vereceğimiz herhangi bir malzemede eksikliğimiz yok, yeteri kadar da stoğumuz var. Sağlık anlamında bir sıkıntımız olmadığını beyan etmek istiyorum” şeklinde konuştu.
 
“BU İNSANLARI KORUMAK İÇİN DIŞARI ÇIKMAMASINI İSTEDİK”
“Tabi ki hassasiyetlerimiz var ve bu hassasiyetler çerçevesinde sizin de bu hassasiyetlere önem vermenizi istiyoruz. Farklı yorumlar oluşturabilecek fotoğraf ve paylaşımların itibar edilmemesi gerektiğini yine ifade ediyorum” diyen Taşçı, “Ayrıca 65 yaş üstü bütün vatandaşlarımıza, saygımız hürmetimiz sonsuz. Biz bu kişilere hasta diye evden çıkmayın demedik, bu kişiler bizim başımızın tacı. Daha hassas bir vücuda sahip olduklarından bu insanları korumak için dışarı çıkmamasını istedik. Sakın yanlış anlaşılmasın. Çok üzüldüğüm bir görüntüden bahsettiler, böyle bir şey olamaz. Bizim bütün insanlarımız çok değerlidir, 65 yaş üstü daha hassas. Bu virüse karşı daha dayanıksız oldukları için onların dışarı çıkmamasını istiyoruz. Biz eğer bütün bakanlıklarımızın talimatlarına birebir uyarsak, emin olun belirlenin çok altında hasta sayıları ve vaka sayıları ile karşılaşacağımızdan emin olabilirsiniz” diyerek açıklamasını tamamladı.
 
“BÜTÜN SAĞLIK PERSONELLERİ BUNUNLA MÜCADELE EDİYOR”
Ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Müdür Taşçı, Koronavirüs ile mücadele kapsamında kaç personelin bulunduğunun sorulması üzerine, “Bu cümlenin cevabı tek. Bütün sağlık personelleri bununla mücadele ediyor. Sayı olarak ayıramayız. Aile hekimi, aile hekimi düzeyinde, sağlık ev ebesi, yaşlıların enjeksiyonu için ve diğer işlemler için onlar görevde. Hastamız evde olduğu zaman öncelikle aile hekimimiz gidip bakıyor. Şimdi mücadele dediğiniz zaman hepsi mücadele ediyor. Onun için böyle bir ayrım yapmamız doğru değil. Ebemizden, profesörümüze kadar bütün sağlık çalışanımıza teşekkür ediyorum” dedi.
 
“KORONAVİRÜS’TEN ÖLEN ÇANAKKALE’DE YOK”
Taşçı, şu anda test yapılan hastalarının yüzde 90’ının negatif çıktığını belirtti. Çin’den gelen tek kullanımlık testlerin dağılımı bakanlık tarafından planlandığını ve Çanakkale’ye gönderildiğini söyleyen Müdür Taşçı, Çanakkale’de Koronavirüs kaynaklı ölüm olmadığının altını çizerek, “Testi pozitif olup Koronavirüs’ten ölen Çanakkale’de yok” dedi.
Taşçı ayrıca şunları söyledi: “Yeteri kadar test kitimiz var. En çok bu konu gündeme geliyor. Dün yine ilave test kitlerimiz geldi. Test kiti ile ilgili bir sıkıntımız yok.”
 
“BİR KİŞİ LÜTFEN SOSYALLEŞME ORANINI DÜŞÜRSÜN”
Solunum cihazlarının yeterliliği noktasında sorulan soruya cevap veren Müdür Taşçı, “Solunum cihazları konusunda hiçbir sıkıntı yok. Çok net söylüyorum. Ama bunu şu şekilde anlatmıştım, tekrar söylemek istiyorum; bir ile bir haftada yağacak olan yağmur yavaş yavaş yağarsa sorun olmuyor ama aynı yağmur 1 saatte yağarsa bütün altyapı üstyapı çöker. Bu örneğe dikkat etmenizi istiyoruz. Şu anda sokağa çıkmadığımız sürece, sosyalleşmeyi en aza indirdiğimiz sürece, örnekle bu bir bilimsel çalışmadır. bir kişi 2 buçuk kişiye bulaştırırsa 30 gün sonra 406 kişiye bulaştırmış oluyor. Bu bir kişi, 1.25 kişiye bulaştırırsa 30 günde 15 kişiye bulaştırıyor, bu bir kişi 0.6 kişiye bulaştırırsa 30 gün sonra 2 buçuk kişiye bulaştırmış oluyor. Aradaki farkı görebiliyor musunuz? 406’dan 2 buçuğa düşüyor. Evde oturun denmesinin sebebi bu, başka bir anlama gelmiyor. Bir kişi lütfen sosyalleşme oranını düşürsün. Bunu başarırsak bu iş bitmiş olacak. Emin olun biz ülke olarak bunu başaracak güçteyiz. Virüs alınan tedbirlerden daha güçlü değildir” diye konuştu.
 
“AİLE HEKİMİ OLAN SAĞLIK PERSONELİMİZ GÖZETİM ALTINDA”
Çanakkale’de bir aile hekiminde olası Koronavirüs vakası olduğunu ve şu anda gözetim altında olduğunu söyleyen Müdür Taşçı, “Aile hekimi olan sağlık personelimiz gözetim altında. Ancak sağlık personelimizin pozitif bir test sonucu yok. Yurtdışından gelen vatandaşlarımızın 14 günlük ev karantinasına uymaları için elimizden geleni yapıyoruz. Yurtdışından gelen tüm vatandaşların isim listesi ve adresleri bize geliyor. Bize gelen listedeki vatandaşlarımızı arıyoruz. Eğer vatandaşlarımızı ikametlerinde bulamazsan kolluk kuvvetlerinden destek istiyoruz ve vatandaşlarımıza 14 günlük karantina süresinde evden çıkmamaları konusunda gereken uyarıyı yapıyoruz.  İlk umreden gelen vatandaşlarımızın karantina süresi doldu. İlk gruptan sonra gelen umrecilere de yine 14 günlük ev karantinası uyguluyoruz. Tüm yurtdışı ve umreden gelenlerin listesi bizde ve kontrollerimizi de yapıyoruz ancak 14 günlük ev karantinasını bozan olursa, ihbar olursa kolluk kuvvetlerinin yardımı ile bu vatandaşlarımızı evlerinde izole etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“UÇAKLA İLAÇLARIMIZ HEP GELİYOR”
Taşçı, tüm ilaçların uçakla geldiği bilgisini vererek, şunları söyledi: “Uçakla ilaçlarımız hep geliyor. İhtiyaç olduğunda da yine gelecek. Bu bugünde olacak yarın da. Pandemi olsa da olacak, olmasa da.  İhtiyaç duyduğumuz ve eczanelerde bulunmayan sınırlı ve kontrollü Sağlık Bakanlığı onaylı özel ilaçlar var, bu ilaçlar da geliyor.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN