Çin'in Vuhan kentinde başlayarak tüm Dünyayı tehdit etmeye devam eden ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen Coronavirüs (Kovid-19) salgınından vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla önlemler alınmaya devam ediyor. Çanakkale’de son günlerde bazı siyasi partilerin temsilcileri ile sendikaların yöneticileri, koronavirüs vaka sayılarında Türkiye’deki rakamların hızla artmasına karşı, kentte bir karantina hastanesi oluşturulması önerisinde bulunmuştu. Hatta eski devlet hastanesi ve Esenler Mahallesinde bulunan eski SSK hastanesinin bu durum için kullanabileceğini ifade etmişlerdi. Bu gelişmelerin sonrasında Çanakkale’de Valilik ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından alınan karar ile kent merkezindeki Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi ile Çan Devlet Hastanesi pandemi hastanesine dönüştürüldü. Bu kararın sonrasında geçtiğimiz Pazartesi akşam saatlerinde ÇOMÜ Üniversite Hastanesi acil servisin önüne, gelen hastaların ön tanısı yapılmak üzere çadırlar kuruldu. Buradaki diğer hastalar da tedavilerine devam edilmek üzere Çanakkale Devlet Hastanesine sevk edildi. Çan ilçesi hariç, tüm koronavirüs tanılı ya da şüpheli hastalar ise ÇOMÜ Pandemi Hastanesi'ne nakledildi.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, Çanakkale’de Koronairüs (Covid 19) tanılı ya da şüpheli tüm hastaların, Çan ilçesindekiler hariç ÇOMÜ hastanesinde takip edileceğini söyledi.
 
“HEDEFİMİZ TEK BİR HASTA KAYBI DAHİ YAŞANMAMASI VE TEK BİR SAĞLIK ÇALIŞANININ ENFEKTE OLMAMASI”
Doç. Dr. Alper Şener, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin ‘Pandemi Hastanesi’ olarak hizmet vereceğini belirterek, hastanın tanı, tedavi, takip sürecinin nasıl işleyeceğini şöyle anlattı; “Covid 19 tanılı veya şüpheli tüm hastalar hastanemizde takip edilecek. Hastaları acil serviste iki aşamalı triyaj ile kabul edeceğiz. Üç farklı grupta hastanın tanı, tedavi, takip süreci işleyecek. Grup 1; genel durumu iyi, AC tutulumu nispeten az olan, kan oksijen doygunluğu bozulmamış hastalar. Grup 2; genel durumu orta, AC tutulumu belirgin, kan oksijen doygunluğu bozulmaya başlamış hastalar. Grup 3; kritik hasta durumunda olanlar, solunum cihazına bağlı veya organ yetersizliği oluşmuş hastalar. Ekip olarak hazırız, hedefimiz tek bir hasta kaybı dahi yaşanmaması ve tek bir sağlık çalışanının enfekte olmaması.”
 
ÇOMÜ Hastanesi acil servis girişine iki çadır kurulduğunu aktaran Şener, ciddi şüphesi olmayan hiç kimsenin hastane içine alınmayacağını bunun bir tedbir uygulaması olduğunu ifade ederek, “Birinci çadırda hekim dışında genel değerlendirmeyi yapacak olan sağlık personeli görev yapacak. Hasta bu çadırda izlenecek. Genel değerlendirmeden sonra fiziki muayeneyi gerektirecek durum ortaya çıkarsa, yani hasta kovid-19 şüphelisi olarak görünürse ikinci çadıra alınacak. Burada hekim kesin tanı koyması halinde hasta hastaneye tetkik, gözlem ya da yatma işlemi için alınacak. Şu anda hastanemizde kovid tanılı ya da şüphelisi dışında hasta bulunmuyor. Diğer hastaların tamamını devlet hastanesine naklettik” dedi.
 
Ersan KÜÇÜKKURU