Salgın dolayısıyla ekonomik anlamda zarara uğrayan sektörler için alternatif çözüm üretmeyi amaçlayan ve birçok maddeyi içine alan ‘ekonomik destek paketi’ küçük esnafları rahatlatmadı. Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan, açıklanan bu paket ile ilgili olarak paylaştığı görüşte, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 21 maddelik destek paketini açıklamadan önce biz esnaf odaları temsilcileri olarak, Koronavirüs salgını sürecinin bugün ve bugünden sonraki dönemlere uzayacağını tahmin ediyorduk. Bu süreçle ilgili taleplerimize de beş bakanlığa net ve açık bir şekilde ilettik. Biz esnaf teşkilatı olarak merakla 21 maddelik bu destek paketinin açıklanmasını bekledik. Destek paketi açıklandı. Bu destek paketinde bizim esnaf ve sanatkârımız için ne var” sorusunu yöneltti.
 
SADECE 3 MADDE VAR
“21 maddeye bakıldığı zaman çok işçi çalıştıran, büyük işletmelere yönelik alınan tedbirler ağırlıklı maddeler var” diyen Özcan, “Bu maddelerin de olması gerekiyordu ama bizim esnaf ve sanatkârımızı ilgilendirecek ve onların yararlanabileceği 3 madde var” diyerek şu şekilde sıraladı:
“1.madde çalışanları sigorta primlerinin 6 ay ertelenmesi; bunun için esnafın yani işletmecinin BAĞKUR primleri var mı, yok mu, bu bilgiyi bekliyoruz. 2.madde Halk Bankası’ndan esnaflarımızın çektiği kredilerin geri ödemesinin 3 ay ötelenmesi. 3.madde Koronavirüs salgını önlemleri kapsamında iş yeri kapatan esnaf ve sanatkârın yanında çalışanların maaşları ile ilgili ödemelerine İŞKUR tarafından verilen destek; Bu desteğin başvurularının nasıl sonuçlanacağını merakla bekliyoruz. Şimdi 6 ay SSK primlerimiz ötelendi, 6 ay sonra esnaf ve sanatkâr bu primleri peşin mi ödeyecek? 6 aydır primini zaten ödeyemeyen esnaf biriken bu primlerini nasıl ödeyecek? Esnaf ve sanatkârların çektiği kredilerin geri ödemesi 3 ay ertelendi, 3 aylık ertelenen kredileri esnaf ve sanatkar hepsini tek seferde mi ödeyecek?”
 
“ELEKTRİK VE DOĞALGAZ İLE İLGİLİ HİÇBİR GELİŞME YOK”
Özcan, açıklamasının devamında, “Bizim esnaf ve sanatkârların temsilcisi olarak talebimiz net ve açık. Hazine ve Maliye bakanlığı bir torba paket hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bize verilen bilgi bu. Tüm bu ayrıntılar bu torba paketinin içinde olacağı ifade edildi. Esnaf teşkilatı olarak devlete ve belediyeye ait olan işletmelerdeki esnafın kira ödemelerinin ötelenmesi kararı çıktı. 3 ay boyunca bu esnaflarımız ödemeyecek ve herhangi bir kira artışı yapılmayacak. Ama aynı şekilde devletimizin özel teşebbüs ve şahıslardan iş yeri kiralayan esnafımız içinde bu uygulamanın yürürlüğe sokulmasını istiyoruz. Esnaflar tarafından elektrik, doğalgaz ve suyun borcundan ötürü kesilmemesi talebimiz vardı, bu talebimizin su kısmı belediyeler tarafından halledildi. Ancak elektrik ve doğalgaz ile ilgili hiçbir gelişme yok” dedi.  
 
“ESNAF VE SANATKÂRLAR DA BU SÜRECİ KOLAY ATLATMIYOR”
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı Başkanlığında Koronavirüs ile ilgili alınan tedbirler konusunda toplantı yaptıklarını ve Esnaf Odaları Birlik başkanı olarak teklifte bulunduğunu söyleyen Özcan, yerelde kurul olarak ilgili doğalgaz ve elektrik hizmeti sağlayan firmalarına müracaat ederek Çanakkale’de en azından devlet bu konuda karar alıncaya kadar son ödeme tarihi geçen elektrik ve doğal gazların kesilmemesini talep ettiğini dile getirdi. Vali Tavlı’nın bu konuda söz verdiğini ekleyen Özcan, “Devletimizin bu kararı alıp ilan etmesi lazım. Biz esnaf teşkilatları olarak bunları bekliyoruz. Vergi konusunda bu zor süreçte beyanname bile vermememiz lazım. Değil vergi ödemek, beyanname bile vermememiz lazım bu üç aylık dönemde. Esnaf ve sanatkârlarımız sadece Esnaf Kefalet Kooperatiflerinden mi sadece kredi çekiyor? Özel bankalardan çekilen krediler ne olacak? İşyeri Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında kapanan olan esnaf ve sanatkâr bu kredileri nasıl ödeyecek? Esnaf ve sanatkârlar da bu süreci kolay atlatmıyor” şeklinde konuştu.  
“ÜÇ- DÖRT MADDELİK DESTEKTEN MEMNUN DEĞİL”
Özcan, açıklanan bu paketin ilk adım olduğuna inandığını söyleyerek, şunları belirtti: “İnanıyorum ki devlette ilgili bakanlıklarda bu konular ile ilgili ek önlemler alacaklar. Sağlık Bakanlığı nasıl sağlıkla ilgili tüm koordineyi eline aldıysa Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bizim talep ettiğimiz konular ile ilgili karar verebilecek.  Bağlı olduğumuz Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu konuda tek bir bakanlığı yetkilendirilmesi lazım. Esnaf ve sanatkârlar ile ilgili alınacak kararları yetkilendirilen bakanlık almalı. Yetki tek bakanlıkta olmalı. Bu süreç en az 2 ay daha sürecek. Burada çok önemli olan bir konu daha var; nasıl halkın psikolojisi önemli ise esnaf ve sanatkârların psikolojisi de önemli. Şu an esnaf ve sanatkârımız ne olacak bilmiyor. Esnafın durumu ne süreçte? Esnaflara yapılacak destekler açıklanırsa esnaf da rahatlayacak ve morali yükselecek. Net ve açık söylüyorum, esnaf ve sanatkâr şu an itibari ile açıklanan destek paketinden kendini ilgilendiren üç- dört maddelik destekten memnun değil. 32 tane meslek odamız var, 32 tane meslek odamız açıklanan destek paketinden memnun değil, çünkü bu odalara bağlı esnaf ve sanatkâr memnun değil.”
 
Gülçin AKIN