Devletin, salgını önlemek amacıyla aldığı tedbirler kapsamında birçok yerin kapanmasının ardından, kuyumcular da çalışma saatlerinde esnekliğe gitti.
 
Son 10 gündür ülkede görülen Koronavirüs vakalarının ardından, altın ve döviz kurlarındaki iniş ve çıkışlar kuyumcuları etkilemeye devam ediyor. Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay, yaptığı değerlendirmede, “Şu anda piyasa çok belirsiz. Avrupa ve Amerika borsalarının kayıpları, maalesef bu belirsizliği daha da körükledi. Altın fiyatlarında olsun, döviz fiyatlarında çok iniş çıkışlar yaşanıyor. Bu salgın durulmadan, piyasalar karşılığını rahat bulamayacak. Virüsün kontrol edilebilir boyutta olmaması ve ölüm haberleri ister istemez sıkıntı yaratacak gibi duruyor” dedi.
 
AÇILIŞ VE KAPANIŞ SAATLERİNDE ESNEKLİK
“Çanakkaleli kuyumcular olarak biz mevcutta halkın bir takım ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kendimize ait düşen sorumlulukları yerine getiriyoruz” diyen Ay, “Neticede biz de ister istemez burada durduğumuz sürece bu virüs ile karşılaşabilme riskinde olduğumuzdan dolayı çalışma saatlerimizi bir az olsun kısıtlama boyutuna geçtik. Açılış ve kapanış saatlerinde arkadaşlara esnek olabilecekleri yönünde tavsiyelerde bulunduk. 10.00-11.00 açılış, 17.00-18.00 kapanış saatleri değerlendirmesinde bulunduk. Ama yine de Çanakkale’deki ihtiyaçlar dâhilinde, müşterilerimiz ve halkımız için dükkânlarımızda duruyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“BAZI ARKADAŞLARIMIZ KAPATMA KARARI ALDI”
Ay, yakın zamanda devletin virüs sonuçlarına paralel olarak alacağı karara karşı her zaman tetikte olduklarını söyleyerek, “Piyasa şartları şu anda sevimli değil. Alışveriş şu anda zaten yok. Kendi içimizde bazı arkadaşlarımız kapatma kararı aldı. Onları da saygıyla karşılıyoruz. Devam ettirebildiğimiz kadar edeceğiz. Bu virüsün yayılmasını önlemek amacıyla çare kapatmaksa, bunu yapacağız. Şu anda ‘evde kal’ uyarılarına uymak gerekiyor ama halkımızın ihtiyaçları da devam ediyor. Şu anda balıksırtı bir yerdeyiz. Kendimiz dükkânda durmak zorunda olduğumuzu hissediyoruz ama bir yandan da bu hastalığa karşı da risk altındayız. Hafta başından itibaren piyasa şartları ve ülke şartları bu durumu belirleyecektir” şeklinde konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN