Evde kal çağrılarına da vatandaşlar duyarsız kalmazken, toplu taşıma araçlarının kullanım oranları önemli seviyede düşüş gösterdi.
Dünyayı tehdit etmeye devam eden ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen Koronavirüs (Kovid-19) salgınından vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından alınan önlemlerin yanı sıra İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valiliğine Koronavirüs Tedbirleri konulu art arda genelge gönderildi. Bu doğrultuda ülke genelinde 149.382 iş yeri geçici süreliğine faaliyetlerine ara verdi. Ayrıca 65 yaş üstü yaşılar ve kronik hastaların da sokağa çıkmayarak evde kalmaları önerildi. Evde kal çağrısı günden güne artarak devam etti. Sağlık çalışanları koronavirüsün yayılmaması için vatandaşlara çalıştıkları sağlık kurumlarından mesajlar gönderdi.

Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de çok sayıda vatandaş bu çağrıya duyarsız kalmadı. Bu duruma en büyük örnek ise toplu taşıma araçlarındaki kullanım oranı istatistiklerine yansıdı. ‘Evde kal’ çağrılarının ardından Çanakkale kent merkezinde toplu taşıma araçlarını kullananların sayısı bir hayli azaldı. Çanakkale Belediyesi tarafından 16 Mart-19 Mart tarihlerini kapsayan dönemdeki toplu taşıma biniş sayılarının 25 binlerden 11 binlere düştüğü görüldü. İstatistiklere göre 16 Mart Pazartesi günü Çanakkale’de toplu taşıma araçlarına 25 bin 806 biniş gerçekleşti. 17 Mart Salı günü bu rakam 19 bin 186’ya düştü. 18 Mart Perşembe günü ise 14 bin 227 biniş kaydedildi. 19 Mart Perşembe günü de 11 bin 745 biniş olurken, her geçen gün binlerle ifade edilecek azalma yaşandı.

Koronavirüs önlemleri kapsamında toplu taşıma araçlarının kullanım oranları önemli seviyede düşüş gösterdi. Alınan önlemlerin yanında ketlilerin gösterdiği duyarlılığı kendilerini memnun ettiğini belirten Çanakkale Belediyesinden yapılan açıklamada; “Çanakkale halkına teşekkür ederiz. Toplu taşıma araçlarını kullanma oranının düşmesi COVİD-19 virüsünden korunmada çok memnuniyet vericidir. Tüm vatandaşlarımıza bu duyarlılıklarından dolayı teşekkür eder, sürdürmelerini dileriz” denildi.

Sevi Gözay UĞURLU