Büyükelçiler, bölgenin temel direği olduğu konusunda birleştikleri Türkiye’nin birlik, beraberlik ve demokrasiye bağlılığını ve ekonominin sağlam temeller üzerinde olduğunu ülkelerine anlatacaklarını söylediler. 
 
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 73 ülkenin temsilcisine seslenerek “2023 yılında dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almayı, sadece ihracatı değil yatırımları da artırmayı planlıyoruz. Hem Türkiye’de hem de üçüncü ülkelerde sizlerle yatırım yapmak istiyoruz” dedi.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), dış ticareti canlandırarak 2023’te 500 milyar ihracat hedefine ulaşmak için hayata geçirdiği en önemli tanıtım etkinliklerinden olan Büyükelçiler Buluşması, bu yıl 2-4 Eylül tarihleri arasında Çanakkale’de düzenlendi. İlki 2014 yılında Mardin, ikincisi geçen yıl Trabzon’da gerçekleştirilen etkinlikte 73 ülkeden 181 büyükelçi ve bürokrat ağırlandı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve yönetim kurulu üyeleri ev sahipliğinde ağırlananlar arasında Fransa, İtalya, Hollanda, Brezilya, İsviçre, İspanya, İsrail, Kongo, Meksika ve Güney Afrika gibi ülkeler yer aldı.
Etkinlik kapsamında bugün düzenlenen iş forumunda konuşan Kongo Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshidimba, “Çanakkale’de sadece tarihi öğrenmedik, bizimle aynı zamanda bir bilgelik yolu paylaştınız. Osmanlı’da ‘Nereye giderseniz her yere bir hatıra bırakın’ diye bir yaklaşımınız var. Bu yaklaşım aynı zamanda yatırım demektir. Sizler bu yolda ilerliyorsunuz. 15 Temmuz’a yönelik birlik, beraberlik ve demokrasi mesajınızı, buradaki tüm ülke büyükelçileri olarak ülkelerimize götüreceğiz. Kendi hükümetlerimizle ve halklarımızla paylaşacağız. Oradan size yeni misafirler getireceğiz” diye konuştu. 
 
Meksika Büyükelçisi: “TİM bizlere izlenecek yol bırakıyor”
Forumda söz alan Meksika Büyükelçisi Martha Barcena Coqui, şunları söyledi: “Çanakkale’nin manevi ruhunu bize açtığınız için size minnettarız. Burada yaşanılanları iliklerimize kadar hissettik. Dünya tarihinin kökleri burada. Bizi içimize dönüp düşünmek zorunda bıraktınız. 100 yıl sonra neredeyiz, ne yapıyoruz diye kendimize sorduk. Bu kadar ölüme değdi mi? Türk, İngiliz, Fransız nesilleri bu savaşlar yüzünden dünyadan silindi. Onların adına da konuşuyorum. Türkiye bölgenin temel direğidir. Dolayısıyla Türkiye’nin güçlü bir ülke olarak kalmasına ihtiyaç var. 15 Temmuz darbe girişimini Latin Amerika ülkeleri olarak lanetledik. Koşulsuz şartsız Türkiye demokrasisinin arkasındayız.
Türkiye, Latin Amerika’da varlığını her geçen gün artıran bir ülke. Meksika ile Türkiye arasında 1,5 milyar doların üzerinde bir ticaret hacmi var. Aramızdaki ticaretin yüzde 95’ini sanayi ürünleri oluşturuyor. İhracatı artırmaya yönelik iyi uygulamalarınızla TİM olarak bizlere izlenecek bir yol bırakıyorsunuz. Ekonomimiz bu şekilde büyüyecektir. Cömertliğiniz ve asaletiniz için sizlere teşekkür ediyoruz.”
 
Türkiye’nin geleceğine inanıyoruz
Brezilya Büyükelçisi Antonio Lois Salgado ise yaptığı açıklamada Türkiye ekonomisinin son 10 yıldır iyi bir büyüme sergilediğini belirterek, “Brezilyalı yatırımcıların İzmir’de meyve suyu, Ankara’da çimento yatırımları var. Çimento yatırımcısı gelecek yıllarda yatırımını büyütmeyi hedefliyor. Ülkenizin geleceğine inanıyoruz” diye konuştu.
 
 
 
Türk firmaları da Hollanda’ya yatırım yapsın
TİM Büyükelçiler buluşmasında iki yıldır partner ülke olduklarını belirten Hollanda Büyükelçisi Cornelis Van Rij “Bugün Türkiye’ye olan inancımız ve güvenimizden dolayı geldik. Türk insanı güvenilir, çalışkan ve azimli. Ekonominiz sağlam temeller üzerine kurulu. Hollanda’nın Türkiye’de 22 milyar Euro tutarında yatırımı var. İki ülke işbirliği ve fırsatları daha da geliştirilmeli. Aynı şekilde siz de Hollanda’ya yatırım yapmalısınız. Rönesans Group bu yönde bir satın alma gerçekleştirdi. Yeni işbirlikleri geliştirmeliyiz” diye konuştu.
 
Büyükekşi’den 73 ülkeye yatırım çağrısı
Etkinlik kapsamında düzenlenen forumda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye ihracatının yüzde 44’ünün yapıldığı 73 ülke temsilcisine işbirliği konusunda çağrıda bulundu. Büyükekşi, “65 bin ihracatçının ortak gayretiyle Türkiye’nin 2023 yılında dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almasını, sadece ihracatın değil yatırımların da artırılmasını hedefliyoruz. Ancak bu amaca yalnız ihracatı değil, ikili ticareti ve yatırımı artırarak ulaşabiliriz. Cumhuriyetimizin 100.yılı olan 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat ve 625 milyar dolar ithalat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Büyüklerimiz ‘plansız hedef, dilekten ibarettir’ demiş. Bu söylemden hareketle sizlerle ilişkimizi daha da güçlendirmeyi ve her iki tarafın da kazanmasını arzu ediyoruz. Hem Türkiye’de hem de üçüncü ülkelerde sizlerle yatırım yapabiliriz” dedi.
 
Ülkelerarası diyaloğu güçlendirecek
Büyükekşi konuşmasında, her yıl daha fazla ilgi gören etkinliğin amacının sadece gezi olmadığını, ülkelerarası diyalogu güçlendirmek olduğunu söyledi. Büyükekşi, “Bugün burada dünya nüfusunun yüzde 27’sine, milli gelirinin yüzde 23’üne, dış ticaret hacminin yüzde 31’ine ve Türkiye ihracatının yüzde 44’üne tekabül eden ülkeler temsil ediliyor. Hepinize Türkiye ile daha fazla işbirliği yapılması konusunda çağrıda bulunuyorum” dedi.
Büyükekşi, ayrıca Hükümet tarafından birçok kanun ve teşvik paketlerinin açıklandığını hatırlatarak “Başbakanımızın Diyarbakır’da açıkladığı Güneydoğu illerine yönelik teşvik paketi ve önümüzdeki günlerde açıklanacak yeni yatırım teşvik paketi ile Türkiye ekonomisi çok daha güçlü bir şekilde büyüyecek ve ihracatını artıracak. 15 Temmuz darbe girişimi de bertaraf edildi ve ekonomide bozulma olmadı. Türkiye olarak üretmeye, yatırıma, ihracat yapmaya devam ettik. Darbe girişiminden sonraki hafta ihracatımız, darbe haftasına kıyasla yüzde 16 artış gösterdi. Ağustos ayı ihracatımızda son 28 ayın en yüksek artışı oldu” dedi.
 
Şehitlikler, Truva ve Assos gezildi
Etkinlik süresince büyükelçi ve bürokratlar, tarihi, kültürel ve turistik yöreleri gezdi. Bu kapsamda Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale deniz ve kara muharebelerinin yapıldığı, şehitlikler, anıtlar ve savaş kalıntılarının yer aldığı tarihi ve kültürel varlık olan Gelibolu Anıtları ile Truva, Assos gibi tarihi-turistik yöreler ziyaret edildi.
 
Etkinliğe büyükelçi ve bürokrat düzeyinde katılan 73 ülke şöyle: 
Arjantin, Arnavutluk, Avusturya, Bangladeş, Belçika, Benin, Belarus, Bosna-Hersek, Brezilya, Brunei, Bulgaristan, Burkina Faso, Cezayir, Ekvator, Etiyopya, Fildişi Sahili, Filistin, Finlandiya, Fransa, Gabon, Gambiya, Gana, Güney Afrika, Güney Sudan, Hırvatistan, Hollanda, Irak, İrlanda, İspanya, İsrail, İsviçre, İtalya, Karadağ, Kenya, Kırgızistan, Kolombiya, Kongo, Kosta Rika, KKTC, Libya, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Malezya, Malta, Meksika, Moğolistan, Moldova, Moritanya, Nijer, Nijerya, Panama, Peru, Polonya, Ruanda, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Sri Lanka, Sudan, Şili, Tayland, Tunus, Uganda, Umman, Ürdün, Venezuela, Vietnam, Yemen, Yunanistan, Zambiya.  
 


Kaynak: Haber Merkezi