Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, 2019 Yılı sağlık değerlendirmesi için basın toplantısı düzenledi. İlde gerçekleşen sağlık alanındaki çalışmaları ve gelişmeleri anlatan İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı, aynı zamanda ilde istatistikleri de paylaştı. Toplantıda ayrıca korona virüsü hakkında bilgilendirme sunumu da verildi. Taşçı, korona virüsüne karşı Çanakkale’de her türlü tedbirin alındığını söyledi.
 
Öğretmenevi’nde düzenlenen basın toplantısına İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı ve ilde bulunan yetkililer de hazır bulundu. 2019 yılının sağlık değerlendirmesini yapan İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı, “Biz aslında sağlık 2019 değerlendirmesi için buradayız. Biraz geciktik çünkü sağlık verilerimiz çok yüklü, iki ayda anca toparlanıyor. Ocak ve Şubat ayı sonunda tamamlandığı için bugün yapmak zorunda kaldık” diyerek açıklamasına başladı. Müdür Ali Taşçı, Çanakkale’deki sağlık hizmetleri hakkında şu başlıklarda anlattı:
 
“İLÇELERİMİZDE BİRİNCİ BASAMAK KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİNİ GÜÇLENDİRİYORUZ”
“Geçtiğimiz toplantıda yatırımlarımız başladık demiştik, şimdi bittiğini söyleyebiliriz. Bunlar; Merkez’de Esenler bitti, taşınıyoruz. Cevatpaşa’yı inşallah 1 Mayıs’ta eski Sağlık İl Müdürlüğünün olduğu yere taşıyacağız. Yenice, Ezine taşıyoruz, bitti. Bayramiç, Çan 1 Mayıs’ta taşıyacağız. Gelibolu ve Gökçeada’yı bitirdik, taşıyoruz. Bunların hepsi Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri yaptık ve bunları tamamlayacağız. İlçelerimizde veremediğimiz hizmetleri vereceğiz. Gebe Bilgilendirme Sınıfı açamıyorduk çünkü fiziksel yetersizliğimiz vardı, artık bütün saydığımız ilçelerimizde açabileceğiz ve oralarda bütün gebelerimize eğitimler vereceğiz. Obezite, evlilik, danışma birimleri, kanser erken tanı merkezi açmış olacağız. Şu anda binalarımızın neden bu kadar büyük olduğunu soranlara cevabımız budur. İlçelerimizde artık birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerini güçlendiriyoruz.”
 
İLÇELERDEKİ GELİŞMELER
“İkinci basamakta Biga ilçemizin MR’ı çok gündeme geliyordu. MR sözleşmesini imzaladık, ihalemiz bitti. Biga Devlet Hastanemize de MR ‘ı kısa bir süre içinde başlatıyoruz. Çan’da tomografi ihalesini yaptık, oraya kuruldu, şu anda Türkiye Atom Enerji Kurumu’ndan onayını bekliyoruz. Gelibolu’da tomografi onayı çıktı, ihale onayını imzaladım, ihaleye çıkıyoruz. İkinci basamakta da ilçelerimizi güçlendirdik ve devam edeceğiz. Şu anda 112 istasyonlarımızın yaklaşık 5 tanesinin yeni binasını bu sene dikeceğiz. Bunlar fiziki altyapımız ve verilen hizmetin donanım kısmının bir kısmı. Lapseki Devlet Hastanemize yoğun bakım onayımız geldi. Oraya da 4 yataklı bir yoğun bakımı açıyoruz. Yani ilçelerimizi güçlendirdiğimiz zaman merkez devlet hastanesinin yükünü azaltarak, ilimizden dışarıya sevk olayını en aza düşüreceğiz. Dolayısıyla vatandaşımızın sağlık için ilin dışına çıkmasına gerektirecek bir durum bırakmayacağız. Gökçeada devlet Hastanemizin yarım kalan ihalesini 24 Mart’ta bakanlığımız yapıyor. Devlet hastanesinin de ihalesi tamamlanmış olacak. Sağlık müdürlüğü binası diye sık sık gündeme gelen aslında temelde birinci basamak kompleks binası olan bizim eski SSK Hastanesi Huriye Bahattin Demircioğlu Hastanemizin bahçesinde bir binamız var. Onun da ihalesini Nisan ayı gibi yapacağız ve bu şekilde devam edecek. Bozcaada’da yeni bina planlamamız var. Orada arsa temini biraz uzadı. Aslında 2018 yılında yapacağız demiştik ama tahsisi henüz tamamlanmadığı için onun da yapımını bu yıl bitirmeyi düşünüyoruz.”
 
“BEBEK ÖLÜMÜNÜ EN AZ SEVİYEYE İNDİRDİK”
“Ayrıca ilimizde 2019’da bebek ölümünü binde 3.4 gibi bir rakamlar Türkiye’nin neredeyse yarısı olan bir rakamla tamamladık. Bebek ölümünü en az seviyeye indirdik, hedefimiz daha az seviyeye indirmek. Bunu da nasıl yapacağız? Gebelik öncesi yapılacak olan planlı gebeliklerde ön çalışma yaparak, gebe kalmayı düşünen anne adaylarımıza 3 ay önce bakımını yaparak bu işin anne karnındaki ölümünü önlemeye çalışacağız. Aslında koruyucu hekimlik, temelde her şey. Aşılamada çok iyiyiz. Yüzde 99’un üzerinde aşılamamız var.”
 
ÇANAKKALE’YE AMATEM KURULUYOR
“Bu yıl AMATEM yani Alkol, Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi’nin 30 yataklı olarak ilimizde yapılması için ödeneği geldi. AMATEM’i bu yıl burada yapacağız, bunun için de belediyemizden ve Orman Bölge Müdürlüğü’nden desteklerini bekliyorum. Arsayı aldık, tahsisi yapıldı, bazı onaylar bekliyoruz, onları alınca proje tamamlanacak. İnşallah AMATEM’de bu yılın sonunda tamamlama aşamasına geleceğiz.”
 
“ÖNCELİKLE AİLE HEKİMLERİNE BAŞVURMALARINI ARZU EDİYORUZ”
“Şu anda ortalama olarak nüfusumuzun her bireyi yılda 11 kere hastanelerimize ve birinci basamağa başvurmuş. Yani 11 kez doktora gitmişiz ortalama. Böyle bir iş yükümüz de var, çok arzulu şekilde hekime başvuruyoruz. Önemli olan birinci basamağı canlandırmamız. Aile hekimlerinin yeni binalarında daha güzel hizmet vereceklerine inanıyorum. Vatandaşlarımızın öncelikle aile hekimlerine başvurmalarını arzu ediyoruz. Böylece devlet hastanelerindeki ikinci veya üçüncü basamak sağlık hizmetine ihtiyacı olan vatandaşların daha rahat daha düzenli hizmet almasını sağlamış olacağız. Onun için aile hekimlerinin tercihlerinin artmasını istiyoruz.”
 
KANSER TARAMALARINA DİKKAT EDİLSİN
“Kanser taramalarımızda 2018’e göre daha düşük oranda tarama yapıldı. Bunun sebebi ilginin azaldığı mı yoksa bizim tarayacak vatandaşımız mı kalmadı, sorusu var ama lütfen bu hassasiyeti bütün vatandaşlarımızın kazanmasını istiyoruz. Erken tanı koyarak ön aşamada yakalanmış bir kanserle bu vatandaşların konforlu ve huzurlu yaşamını idame etmesini sağlamaya çalışıyoruz. Meme kanserini mamografi tanısıyla koyuyoruz, 2-5 yılda bir tarayarak çözdüğümüzde insanlarımızı da rahatlatmış oluyoruz.”
 
“SİGARAYI BU İLDE EN AZA DÜŞÜRMEYİ İSTİYORUZ”
“Bağımlılık ile mücadelemiz var ve sigara denetimleri yapıyoruz. Biz artık sigarayı bu ilde en aza düşürmeyi istiyoruz. Alkolle mücadelemizle zaten devam ediyor. Madde bağımlılığı noktasında kolluk kuvvetlerimiz, valiliğimiz ile çok ciddi bir birlik içerisinde mücadelemizi yürütüyoruz. Bunların hepsinde ciddi bir yol aldık.”
 
“EL YIKAMAK ÖNEMLİ”
İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı’nın açıklamalarının ardından Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Dr. Aslı Okan, korona virüsü hakkında bilgilendirme sunumu yaptı. Virüsün ortaya çıkışı ve yayılışı hakkında bilgi veren Okan, ayrıca nasıl korunması gerektiği hakkında bilgileri basın mensuplarına anlattı. Okan, yaptığı sunumda en önemli vurguyu korona virüsünden korunmak için yapılması gerekenlere dikkat çekti. Okan, ”Standart enfeksiyon önlemlerine uyarak korunuruz. Bu da el yıkamadır. El yıkamak çok önemli ve kalabalık ortamlara çıkarken eğer hastaysak, gribal semptomlarımız varsa mümkünse maske takarak çıkılmalı. Sağlıklı insanın maske takmasına gerek yok” dedi.
 
Çanakkale’deki kontrol noktaları hakkında bilgi veren Okan, “Umre dönüşü yolcuları için havalimanında sağlık ekipleri görevlendirilecek. Direkt uçuşlar için gerekli esas olarak kontrol noktaları. Aktarmalı uçuşlarda son noktada kontrole gerek yok ama ilk indiği yerde o bölgedeki İl Sağlık Müdürlükleri denetim ekipleri kuruluyor” dedi.
 
“HEPSİ BİZ DE HAZIRLIKLI, HER TÜRLÜ HESABIMIZ VAR”
Yapılan sunum sonrasında, Müdür Ali Taşçı, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Taşçı, solunum yolu ile bulaşan bir hastalık olduğunu ve bu şekilde bulaşan bir hastalığa karşı alınması gereken tedbirlerin alındığını vurguladı. Karantina hastanesinin ise Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi olduğu bilgisini vererek, gerekirse hastanenin yanında yer alan okulun hastaneye dönüştürebileceği planlarının yapıldığını da söyledi. Taşçı, “Burada beklenen bir sayı var. Biz bu sayıları hesapladık. Bizim şu andaki mevcut hastane yatak kapasitemiz yeterli. Orta şiddetli bir salgın olduğunda benim ilimde yatak kapasitem yeterli. Ölüm olduğunda ne yaparız sorusunun cevabını hazırladık. Morg yeterli gelmezse nereyi morg olarak kullanacağım, hastanem yetmezse nereyi ek hastane yapacağım, bunların hepsinin çalışması yapıldı. Eğer benim hastanem yetmezse yanındaki İmam Hatip Okulu’nu hastaneye dönüştüreceğiz. Hepsi biz de hazırlıklı, her türlü hesabımız var” diye konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN