Çan ilçesine bağlı Büyükpaşa ve Küçükpaşa köyünde çiftçilerin büyükbaş hayvanlarının yem ihtiyacını karşılamak için tarlarına ektikleri mısırlara Kazdağlarından gelen yaban domuzları dadandı. Domuzları kaçıramayan köylüler, ilginç bir çare buldu. Su kabağından yapılan domuzsavar, yaban domuzlarının kabusu oldu. Su Kabağının bir bölümü kesilerek ortasından bir ip geçiriliyor. Basit bir çalgı aletine dönüştürülen su kabağı, bal mumu sürülen ipinin çekilmesi ile sırtlan sesini andıran bir ses çıkarıyor. Yaban domuzlarının korkulu rüyası olan sırtlan sesi çıkaran bu aleti her gece mısır tarlalarında çalan köylüler, bu sayede domuzları uzak tutmayı başarıyor.
Küçükpaşa köyünden İbrahim Çubuk, “Mısır tarlamıza gelen yabani domuzları su kabağından yapmış olduğumuz alet ile kovuyoruz. Yaban domuzları her gece tarlaları basıp mısırlarımıza zarar veriyor. Köylüler olarak su kabağından yapmış olduğumuz bir alet ile ses çıkartarak domuzları kovalıyoruz” dedi. 
Büyükpaşa köyünden Mustafa Arabacı, “Su kabağından yapmış olduğumuz domuzsavar ile tarlalarımızı koruyoruz” diye konuştu.


Kaynak: İHA