Boğazda özellikle Kasım ve Mart aylarını kapsayan dönemlerde yaşanan gelgit olayı bir kez daha gözlendi. Yaşanan çekilme nedeniyle deniz suyu derinliği bir metre kadar azaldı. Denize karışan Sarıçay'ın suları da bu yüzden boğaza doğru daha fazla akınca, kıyıları kurudu. Balıkçı barınağı olarak kullanılan Sarıçay’da bağlı bulunan çok sayıda tekne balçığa saplanarak, karaya oturdu.
 
Görenleri hayrete düşüren durum, her zamanki gibi akıllara ilk olarak ‘depremin habercisi’ olarak değerlendirilip vatandaşlar arasında konuşulan konular arasında yer aldı. Denize açılmak isteyen balıkçılar ise balçığa saplanan teknelerini kıpırdatamadıkları için ava çıkamadı. Daha önce de aynı durumla karşılaştıklarını belirten balıkçılar, suyun çekilmesiyle karaya oturan teknelerin zarar görmemesi için bazı önlemler de alırken, suyun yükselmesini beklemekten başka çareleri olmadığını söyledi.
 
Diğer yandan, deniz seviyesinin zamanla değişmesinin birkaç nedeni olduğunu ifade eden uzmanlar ise; gel-git olayını bir deprem habercisi olarak yorumlanın yanlış olduğunu, Çanakkale Boğazı’nda özellikle sonbahar ve kış mevsiminde gel- git olayını fazlaca yaşandığını belirtti. Ayrıca; gel- git olayına ay ve güneşin çekim etkisi, atmosfer basıncının alçalıp yükselmesi neden olduğunu ve özellikle soğuk havada yüksek basınç alanı oluşuna bunun da deniz seviyesinin düşmesine neden olduğuna dikkat çekti. Poyraz ve lodos rüzgarlarının değişkenliğinin de bu durumda rol oynadığı belirtilirken, normal bir doğa olayı olan durumun deprem ile yakından uzaktan hiçbir alakası olmadığının da altını çizdi.
 
Ersan KÜÇÜKKURU