Ekonomi yorumcuları tarafından, Çin'deki corona virüsü salgınının uluslararası yatırımcıları, güvenli liman olan altına yönlendirmesi, nedenlerden biri olarak gösterildi. Çanakkaleli Kuyumcu Atanur Ülker de dünyada yaşanan gelişmelerden dolayı altının fiyatının arttığını söyleyerek,  satışların olumsuz yönde etkilendiğini belirtti.
 
Geçtiğimiz günlerde altın fiyatlarının tavan yapması ekonomi alanında ses getirerek, tartışmalara sebep oldu. En yüksek değeri gören altının, bir anda yükselmesinin sebepleri arasında ise corona virüsü yer aldı. IMF'nin geçtiğimiz günlerde yayınladığı raporda corona virüsü ve ekonomi ilişkisi, "Çin'deki büyüme corona virüsün yayılmasıyla kesintiye uğradı ve yükselen birçok pazarla gelişen ekonomilere yönelik beklentiler yaşam standartlarını geliştirmek için çok zayıf kaldı. Orta vadede, büyümenin tarihi ortalamaların altında kalması öngörülüyor" şeklinde anlatıldı.
 
“NE KADAR SÜRECEĞİ KONUSUNDA PEK BİR FİKRİMİZ YOK”
Kuyumcu Atanur Ülker, altın fiyatlarının artışı konusunda yaptığı açıklamada, “Bir hafta, on gündür altında ciddi derecede bir yükseliş var. Bunun birçok sebebi var. İç dinamiklerde dolar döviz fiyatlarının değişmesi, dış dinamiklerde ise corona virüsünden dolayı dünya ekonomisindeki birçok firmanın Çin’deki üretim ayağının kesintiye uğramasından dolayı söyleyebiliriz. Altın fiyatlarının artma sebepleri bu şekilde ve ne kadar süreceği konusunda pek bir fikrimiz yok” dedi.
 
“UMUDUMUZ BİR SÜRE DAHA ÇIKIP, SONRA DURMASI YÖNÜNDE”
“Açıkçası çok büyük artışlar, çok hızlı artışlar, hem alan yatımcımızı hem satan yatırımcımızı tedirgin ediyor” diyen Ülker, “Bu yüzden bizim satışlarımız olumsuz etkileniyor. Umudumuz altının bir süre daha çıkıp, sonra durması yönünde. Zaten Mart sonuna kadar durağan bir zamandayız. Bir de artışlar devam ederse olumsuz etkileyeceğinden eminim” ifadelerini kullandı.  Altın fiyatlarının düşmesini beklemediğini belirten Ülker, “Bir süre daha artış görecektir. Ama eninde sonunda bir yerde duracak ve bir miktar da gerileyecektir” açıklamasında bulundu.
 
Altın fiyatları ise hafta sonunu şu fiyatlarla kapattı; gram 320 lira, çeyrek 540 lira, yarım 1080 lira ve tam 2160 lira.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN