Lapseki Balıkçı Barınağı'nda düzenlenen törene Vali Hamza Erkal, AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, protokol üyeleri ve balıkçılar katıldı.
 
Törende ilk konuşmayı yapan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Böyle güzel bir sahilde böyle güzel bir günde hep beraber vira bismillah demek için buradayız. Ümit ediyoruz, dua ediyoruz; bu yıl balık sezonu bir önceki yıldan daha güzel, daha bereketli ve sağlıklı olsun. Kazasız belasız, bol balıklarla, bol kazançlarla dönmeye vesile olsun inşallah" dedi.
 
Vali Hamza Erkal ise, güzel bir av sezonunu başlatmak üzere bir araya geldiklerini belirterek, " İnşallah balıkçı esnafımız vira bismillah diyerek sezona başlayacak. Bu sezonun hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını, bol kazançlı olmasını diliyorum" diye konuştu.
 
Lapseki Balıkçı Barınağı idare binasının açılışı, duanın ardından protokol tarafından kurdelanın kesilmesiyle yapıldı. Yakalanan 2 ton sardalya balığı ise, Çanakkale'ye özel pişirme tekniği olan temizlenmemiş haliyle ızgara yapılıp konuklara ikram edildi. Vali Erkal ve AK Parti Grup Başkanvekili Turan da mangalların başına geçerek balık pişirdi. Ardından da birlikte balıklardan yedi. Temizlenmeden pişirilen sardalyalar yenirken ilginç diyaloglar yaşandı.
 
Vali Erkal'ın temizlenmemiş sardalyayı ilk kez yediğini öğrenen Turan, "Sardalya biliyorsunuz, belli mevsimde çok aşırı yağlanan, ızgara yapılırken ateşi söndürecek kadar yağlı olan bir balık çeşidi. En çok burada yakalanıyor. Malum kebap dediğimiz kebap türü, Türkiye'nin birçok ilinde bilinmiyor maalesef. İstiyoruz ki, Çanakkale'nin bu tadına herkes varsın. Tadıyla, lezzetiyle ve farklı balık olması hasabiyle çok kıymetli. Türkiye'de yaşayan tüm hemşerilerimizin mutlaka Çanakkale'nin sardalya kebabını yemeğe davet ediyoruz" dedi.
 
Sardalye balığının Çanakkale'de temizlenmeden pişirildiğini de söyleyen Turan, "Bu balık yıkanmadan, temizlenmeden yapılır. Yıkamadan, temizlenmeden yapıldığı halde tadı bozulmayan tek balık da bu diye biliyorum. Diğer balıkları temizlemezseniz, o acı bir hale gelir, tadı bozulur. Zehirler yani. Ama bu balıkta olmaz" dedi. Vali Erkal ise, "Şu malum kısmın ismini değiştirsek fena olmaz" dedi. Temizlenmeden pişirilen balığı ilk kez yiyen Vali Erkal, tadını beğendiğini söyledi.
 
Törenin sonunda, barınakta bağlı balıkçı tekneleri gösteri turu yaptı. 'Dursunbey' isimli teknenin sahibi Lapseki Balıkçıları Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Fatih Gündoğdu da, "İnşallah bu sene bereketli olacak diye düşünüyoruz. Bugün saat 24.00'de denize açılacağız nasipse. Milletimize ucuz ve doğal balık yedirmenin derdindeyiz. Geçen yıllara göre daha fazla balık olacağını tahmin ediyoruz. İnşallah tahminimiz tutar" dedi.
 
Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Hasan Uysal ise, "Tek doğal kaynağımız olan balığı inşallah balıkçılarımız bereketlice tutar. Evlerine iyi ekmek götürür. Halkımız da ucuz ve taze balığı bol bol yer inşallah diye düşünüyoruz" dedi.
 


Kaynak: Haber Merkezi