Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Bunla ilgili hiçbir günahımızın olmadığını kamuoyuna bildiririz, ne Kepez Belediyesi’nin ne de Çanakkale Belediyesi’nin hiçbir günahı yoktur. Tam tersine fazlasıyla taviz verilmiştir ama iyi niyetimiz suistimal edilmiştir” dedi.
 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise son meclis toplantısında, ilçe otobüslerle ilgili bu kararın, belediye tarafından değil mahkeme tarafından iptal edildiğini söyleyerek, hastanenin Kepez sınırları içerisinde yer aldığını ve bu sebeple Kepez Belediye Başkanı ile birlikte bir toplantı yapacaklarını açıklamıştı. Dün Kepez Belediyesi’nde gerçekleştirilen ortak basın açıklamasında, konuya dair İl Trafik Komisyonu’na sunulacak teklif açıklandı.
 
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan’ın yaptığı ortak basın açıklamasında, aldıkları kararı kamuoyu ile paylaştılar. Basın toplantısında konuşan Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, “Malumunuz, son günlerde Çanakkale kamuoyunda en çok konuşulan konulardan biri de ilçe minibüslerinin Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesine girişlerinin İdare Mahkemesi kararıyla iptal edilmesi oldu. Bugün burada İlçe minibüslerinin, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne ulaşımı ile ilgili en başından bugüne kadar yaşanan süreci kamuoyu ile paylaşmak üzere toplandık.  Sizleri ve kamuoyunu yaşanan süreçle ilgili olarak Sayın Başkanımla birlikte bilgilendirmek istiyoruz” diyerek açıklamasında başladı.
 
“BAŞVURULARI REDDEDİLMİŞTİR”
Arslan, “Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Kepez Hamidiye Mahallesi’nde Ekim 2017 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlamıştır. Hastanemize konumu itibariyle ulaşım araçlarla sağlanmak zorundadır. Dolayısıyla İl Trafik Komisyonumuz 07.11.2017 tarihinde karar alarak, ilçe minibüslerimizin sadece hastaneye 07.00-11.00 ve 15.00-18.00 saatleri arasında yolcu getirmeleri ve getirdikleri yolcuları almaları, gittiği güzergâhta şehir içi yolcusu almamaları kaydıyla ilçe minibüslerimize güzergâh izin belgesi vermiştir. 2018 yılında ise Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Başhekimliğinin İl Trafik Komisyonuna başvurusu üzerine ilçe minibüslerinin gün ve saat aralığı olmadan yolcu getirmeleri ve almaları talebi komisyonca kabul edilerek uygulanmaya başlanmıştır.
Alınan bu karardan sonra ilçe minibüslerinin şehir içi yolcusu aldıkları yönünde şikâyetler başlamıştır.
S.S.18 No’lu şehir içi minibüsçüleri ve motorlu taşıyıcılar kooperatifi yetkilileri bunun üzerine 08.01.2019 tarihinde Çanakkale İl Trafik Komisyonuna ilgili İl Trafik Komisyonu kararının yeniden gözden geçirilmesi talebinde bulunmuştur. Başvuruları reddedilmiştir” diye anlattı.
 
“BU SORUN ÇÖZÜMÜ İÇİN İKİ KEZ GÖRÜŞTÜK”
“Bunun üzerine S.S.18 nolu Şehir İçi Minibüsçüleri ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Çanakkale İdare Mahkemesi’ne İl Trafik Komisyonu’nun aldığı kararın iptali için dava açmıştır. İdare Mahkemesi dava konusu işlemin dayanağı olan komisyon kararının hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile kararın iptaline karar vermiştir. Bunun üzerine Çanakkale Valiliği bu kararı bir üst mahkeme olan İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne istinaf etmiştir.  İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. İdare Dava Dairesi ise istinaf başvurusunun reddine karar vermiştir.  30.01.2020 tarihi 650 sayılı Çanakkale Valiliği Emniyet Müdürlüğü yazısıyla belediyemize İl Trafik Komisyonu kararının iptal edildiğini, ilçe minibüs ve otobüslerinin Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesine gidemeyeceklerini bildirmiştir. Gelinen noktada Çanakkale ve Kepez Belediyeleri konuya taraf değildir. Ama kamuoyuna sanki bu kararı Çanakkale ve Kepez Belediyeleri tarafından alındığı algısı yaratılmaya çalışılmaktadır. Çanakkale Belediye Başkanım ve ben bu sorun çözümü için iki kez görüştük.  Çözüm olarak; bizler yaşlı, engelli, hasta ve yakınlarının mağdur olmaması için, belli saatler arasında ilçe minibüsleri ve otobüslerinin Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne giderek; indirme yapmasının ve yolcu almadan aynı güzergah üzerinden geri dönmesinin, kamu yararına olacağı görüşüne vardık” şeklinde konuştu.
 
“YALNIZCA SABAH SAATLERİNDE HASTANEMİZE ULAŞIM SAĞLAYACAKLAR”
Arslan, açıklamasını şu şekilde noktaladı: “Bunun üzerine Çanakkale Belediyesi yetkilileri, Kepez Belediyesi yetkilileri ve SS 18 Nolu Şehir İçi Minibüsçüleri Kooperatifi Yetkilileri ile bir toplantı gerçekleştirildi. Sabah 07.00-09.00 saatleri arasında ilçelerden gelen minibüslerin Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne gitmesine ve yolcu almadan aynı güzergâhı kullanarak dönmesinde bir sakınca olmadığı kararına vardık.  Bu toplantı sonrasında oluşan uzlaşı üzerine Kepez Belediye Başkanı olarak ben Çanakkale Valiliği İl Trafik Komisyonuna 07.00 - 09.00 saatleri arasında ilçe minibüslerinin hastaneye ulaşımı için gerekli iznin verilmesi talebinde bulundum. Eğer İl Trafik komisyonu uygun bulur ve ilgili kararı alırsa ilçe minibüsleri artık yalnızca sabah saatlerinde hastanemize ulaşım sağlayacaklardır.”
 
“BAZI HASTA GRUPLARININ İLK GELİŞLERİNDE SIKINTI OLABİLİR”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise yaptığı açıklamada, “Ben niye buradayım çünkü Kepez’le beraber toplu taşıma hizmeti veriyoruz. Devlet hastanesinin bulunduğu alan Kepez Belediyesi’nin sorumluluk alanı içerisinde ama ulaşım olduğu için hep beraber bunu organize ediyoruz. Biz ilk devlet hastanesi açıldığında, hatta ilk Kepez’in içerisindeyken de Kepez’in içine de giriş yapılıyordu. O da uygun bulunmuştu. Daha sonra taşınınca devlet hastanesi, o alanda Çanakkale içerisindeki güzergâhtaki saatlere uygun olarak 07.00-09.00, akşam 16.00-18.00 arası şehrin içerisine girişleri uygun bulunmuştu. Aynısını Kepez’de devlet hastanesi için de uygulamaya başladı. Daha sonra bu 24 saat olarak kararlaştırıldı ve bunun üzerine itiraz oldu. Mahkeme de itirazı kabul etti. Şu an itibari ile hiçbir ilçe otobüsü veya minibüsü devlet hastanesine girememekte. Ancak burada şöyle bir sıkıntı var; sonuçta devlet hastanesine ilçelerden gelen hastalar var. Bazı hasta gruplarının ilk gelişlerinde sıkıntı olabilir. Ortopedik sıkıntıları olanlar, hamileler, bebekler, yaşlılar var. Bir takım hastaların sabah ilçeden geldiklerinde onların sağlıklı bir biçimde hastaneye ulaşmaları gerekir. O bakımdan, şimdilik biz sabah 07.00-09.00 arası ilk gelen hastaların hastaneye girmeleri, sonra çıkışta kendi sorunlarını çözebilirler diye düşünüldü” şeklinde konuştu.
 
07.00-09.00 ARASINDA GİRMESİ İÇİN MÜRACAAT EDİLDİ
Gökhan, bu konuyla ilgili yapmış oldukları çalışmaları da anlatarak, “Biz bu arada Çanakkale Belediyesi, daha doğrusu ulaşım olarak hep beraber ring uygulamasına başladık. Aşağıda, otobüslerin bıraktığı alanda bir durak yaptık. Tıp Fakültesi, Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi arasında ring seferleri başlattık. Saat 07.10’da Tıp Fakültesi’nden başlıyor, 10 dakikada gidiyor. Bu şekilde durakta inenleri devlet hastanesine ulaştırma noktasında bir hizmet veriyoruz. Ama bu diğer saatler de uygun olabilir belki ama sabah ilk gelişte 07.00-09.00 arasında kolaylık sağlanması gerekir diye düşündük. Beraber bir tutanak altına aldık Kepez Belediyesi’yle. Şimdi Kepez Belediye başkanlığı bunu İl Trafik Komisyonu’na sunacak. 07.00-09.00 arasında girmesi için müracaat etti. Biz de Trafik Komisyonu’nda bu kararı destekleyeceğiz ve bu şekilde en azından bir yere kadar ilçeden gelen hastaların kolaylıkla devlet hastanesine ulaşmasını sağlamış olacağız. Direkt otogardan da devlet hastanesine Ç11K Sefakent hattı koyduk, bu şekilde hizmet veriyoruz” diye belirtti.
 
“ŞEHRİN İÇİNDEN DURAKLAR ARASINDA YOLCU ALDIKLARINI TESPİT EDİYORUZ”
“Burada şöyle bir algı oluştu; sanki biz yasaklamışız gibi. Özellikle Çanakkale Belediyesi üzerine yoğun bir algı oluşturuldu” diyen Gökhan, “Biz tam tersine belediye olarak daha da ileri seviyeye çıkması için hep olur verdik. 24 saatte girmeleri için hiçbir itirazda bulunmadık. Ama şöyle bir şeyle karşı karşıya kaldık; 18 No’lu Kooperatif’i de haklı. Çünkü ne yazık ki yıllardan beri yalnız devlet hastanesine değil şehir içine de belli saatlerde giriyorlar ve o zaman bile şehrin içinden duraklar arasında yolcu aldıklarını tespit ediyoruz. Defalarca toplantılar yapıldı. Yapmayın, siz ilçe yolcusunu almak durumundasınız. Bununla da ilgili düzenlemeler yapacağız. İlçeler arası otobüs durakları yapıp, o saatlerde girse bile. İşin özü otogardan otogaradır ulaşım. Ancak Çanakkale’nin durumu farklı. İlçelerde yaşayıp Çanakkale’de iş yapan ya da tam tersi olan hemşerilerimiz var. Kolaylık olsun diye mesai saati başlangıç ve bitişlerinde şehir içlerine girmelerine müsaade ettik. Ama maalesef duraktan durağa yolcu almaları devam ediyor. Ama bu gidişle şehir içine girmeleri tamamen yasaklanacak çünkü yasa öyle diyor. Biz Trafik Komisyonu’nda kooperatife rağmen, ‘ Hemşerilere de hizmettir’ dedik ama maalesef bizim kooperatifin de ekmeğine göz dikmiş oluyorlar, bu hoş değil” ifadelerini kullandı.
 
“HER TÜRLÜ OLUMSUZLUKLAR BELEDİYELERE YÜKLENİYOR”
Gökhan, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Çanakkale’deki her türlü olumsuzluklar belediyelere yükleniyor. Olumluları da başkaları üstleniyor. Bunla ilgili hiçbir günahımızın olmadığını kamuoyuna bildiririz, ne Kepez Belediyesi’nin ne de Çanakkale Belediyesi’nin hiçbir günahı yoktur. Tam tersine fazlasıyla taviz verilmiştir ama iyi niyetimiz suistimal edilmiştir. Buna da taviz veremeyiz çünkü onlar da bizim esnafımız. Kooperatifi, taksicileri etkiliyor. Bunu da tabi ayrı bir şekilde değerlendireceğiz.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN