Başkan Özcan, bu yapılan toplantıların çok iyi olduğunu, bu sayede esnafın sorunlarını birebir aktarabildiğini dile getirdi. Toplantıya birçok oda başkanı da katıldı.
Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, düzenlenen toplantı öncesi basın açıklamasında bulunarak,  “Her ay düzenli olarak bir ay belediye başkanlığımızda bir ay birliğimizde toplantı yapıyoruz. Bu toplantılarda her zaman söylüyoruz ama bunu yineleyerek, sevinerek söylüyoruz. Esnaf ve sanatkârlarla ilgili yerelde yaşanan, yerel yönetimle ilgili ne beklentimiz varsa sayın başkanımıza birebir, kendi içindeki sorunları da aktararak çözüm buluyoruz. Çok faydalı bir toplantı, bu uygulamanın devam etmesi bizi memnun ediyor. Esnaf ve sanatkârın yerel yönetimlerle ilgili istek, talep, beklentileri var. Bu konuda düzenli bir şekilde, özellikle bu yoğunluğun içerisinde sayın başkanımızın da aksatmadan bizlerle beraber olmasından dolayı mutlu oluyoruz” dedi.
 
“HARÇ ÖDETMEDEN İŞLEMLERİ YAPALIM”
Özcan, “Esnaf ve sanatkârlar sicil müdürlüğünde, esnaf ve sanatkarların her türlü işlemleri, yeni kayıt, adres değişikliği, kayıt sildirme hepsi harca tabi. Biz özellikle şunu demiştik; Çanakkale Merkez’de bu sorunu hiç yaşamıyoruz ama ilçeler dahil olmak koşuluyla, biz esnaf odaları birliği olarak bünyemizin sicil müdürüyle, esnaf ve sanatkarın işyerini kapatarak gelmesini önleyeceğiz, zamanını kazansın, ekonomik anlamda değer kazansın istedik. Biz bir buçuk senedir mesleki odasına giden üyenin her türlü işlemini online sistemde hiç buraya gelmeden hallediyoruz. Belediyeler her yerde böyle, adreslerle ilgili çalışmalar yapıyor. Vatandaş işlem yaptırmaya geldiği zaman o kapı numarası değişmiş olduğunda harç yatırması gerekiyor, bunun ücreti 195 TL, yüksek bir ücret. Biz bunu zamanında bakanlığa iletmiştik. Yerelde bunu ne yapabiliriz dediğimiz zaman, aylar önce başkanla konuştuğumuzda, esnaf iş yerini değiştirmedi, yapılan çalışma ile sokak adı veya numarası değişmiş. Biz burada belediye başkanlığından bu konuda resmi yazalım üye adına, biz harç ödetmeden işlemleri yapalım dedik. Bu konuda ikili çalışıyoruz, odalar üyesinin belediye başkanlığından aldığı yazıyla, biz o yazıyla harç ödemesini engelleyerek ödemesini yapıyoruz” şeklinde konuştu.
 
“ESNAF BU DİNAMİK UNSURLARIN BAŞINDA GELİR”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, “Biz her ay ortak toplantımızı yapmaya devam ediyoruz. Kentte dinamik bir yaşam var. Esnaf bu dinamik unsurların başında gelir. Dolayısıyla güncel konuları görüşüyoruz, tartışıyoruz ve bilgileniyor. Bu bağlamda esnaf yorulmadan, çok fazla sorun yaşamadan, belediyenin yapabileceği konularda onlara destek olarak işlerini sürdürmelerini hedefliyoruz. Ekonomik sıkıntılar esnafımız ciddi oranda etkiliyor. Belediye olarak sorunlarını en aza indirebilir miyiz diye düşünüyoruz. Konuları yasalar çerçevesinde iyileştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
 
“ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇABA GÖSTERECEĞİZ”
Son günlerde gündemde yer alan hastaneye ilçe otobüslerinin girememesi hakkında açıklamada bulunan Gökhan, “O konunun Çanakkale Belediyesi ile alakası yok çünkü devlet hastanesi Kepez Belediyesi sınırları içerisinde. Ama biz ortak ulaşım noktasında Kepez Belediyesi ile hareket ettiğimiz için biz de çözümü için birlikte düşünüyoruz. Kooperatif başkanı ile görüşüldü, şimdi oda başkanımızla bir kez daha diğer başkanlarla beraber irdeleyeceğiz. Son tahlilde, uygun bir biçimde ilçe araçlarının devlet hastanesi alanına günün belli saatinde girmesi için çalışma yapıyoruz. Bu arada Çanakkale Belediyesi olarak ilçe minibüslerinin yolcuları bıraktığı yerde durağımızı yaptık. Orada araçlarda bulunduruyoruz hastaneye gitmesi için. Bu önümüzdeki İl Trafik Komisyonu’na bir hazırlık yapıyoruz, pazartesi günü ise Kepez Belediye Başkanı ile bir basın toplantısı düzenleyeceğiz. Neleri öngörüyoruz, neler yapacağız bunun için bir çalışma yapacağız. Sonra İl Trafik Komisyonu’na bunu gündeme getirip, çözümü için çaba göstereceğiz” şeklinde konuştu.
 
Başkan Özcan ise konuyla ilgili, “Sonuçta yasalarla belirlenen bir taşımacılık sistemi var. Bununla ilgili Çanakkale ilimizde hastanenin dışarıda olmasından dolayı, dışarıdan gelenlerin yaşamış olduğu problem varken, yönetimlerin kooperatifler ile oturarak düzgün bir şekilde sorunlara çare olması lazım. Bunun için herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 
CUMHURİYET BAYRAMI RUHSATI 50 TL
Geçtiğimiz Belediye Meclisi’nde esnafı da ilgilendiren bir konunun görüşüldüğünü söyleyen Ülgür Gökhan, “Eskiden hafta sonu, tatil günleri, bayram ruhsatı var, onlar kalktı ama sadece Cumhuriyet Bayramı Ruhsatı kalktı. Müfettişler, bu ruhsat durduğu için harcını almamız gerektiğini söyledi. Sıhhi müesseseler, daha dar gelirli esnafın, yıllık 100 liradan 50 liraya indirdik. Diğer gayrisıhhi müesseslerde de 150 TL, büyük fabrika ve akaryakıt istasyonu 500 lira. Ama konu küçük esnaftan yıllık 50 lira alacağız” bilgisini paylaştı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN