Katkı paylarıyla alakalı algı yaratılmaya çalışıldığını ve vatandaşın yanlış bilgilendirildiğini aktaran Başkan Yılmaz, “Bunu Lapseki Belediye Meclisi’nin kararıymış gibi yansıtmaya çalışıyorlar. Böyle bir yetkimiz yok” dedi. Vatandaştan para toplama gibi bir niyetleri olsa her yıl suya yüzde 10 zam yaparak bunu gerçekleştirebileceklerini aktaran Yılmaz, göreve geldikleri 2014 yılı ile içinde bulunduğumuz 2020 yılında meskenlerde ve diğer yerlerde kullanılan su bedellerinin aynı olduğuna dikkat çekerek, “Bizim derdimiz vatandaştan para toplamak değil” ifadelerini kullandı.
 
Katılım paylarının, belediyenin yasal olarak almak mecburiyetinde olduğu paralar olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, “Biz göreve geldikten sonra Lapseki’de kanalizasyon, kanalizasyon arıtması, su şebekesi, isale hattı  ve yeni tesislerin hepsini yaptık. Bayramdere’den isale hattıyla suyu getirdik. Yeni depolar, yeni tesisler ve arıtması yapıldı. Bunun yanında Lapseki’nin içindeki tüm şebekeyi değiştirdik. Lapseki’nin içindeki 50-60 yıllık kanalizasyonu yeniledik. Belik en önemlisi de bu yenilediğimiz kanalizasyona arıtma yaparak denize gitmemesini, arıtıldıktan sonra denize verilmesini sağladık. Denizlerimiz, içtiğimiz ve kullandığımız sular pırıl pırıl. Elbette ki bunun da bir yasal çerçevesi var. 2464 Sayılı Yasa, Belediye Gelirleri Kanunu 87’nci maddesinde kanalizasyon harçlarına katılım payı ile ilgili; ‘belediyelerce ve belediyelere bağlı müesseselerce kanalizasyon yapılması tesisi yapılması halinde bunlardan faydalanan gayrimenkullerin sahiplerinden kanalizasyon harcamalarına katkı payı alınır’ diyor. Bunlar yeni kanalizasyon tesisi yapılması, mevcut tesislerin iyileştirilmesi gibi durumları kapsıyor. Biz Lapseki’ye yeni bir kanalizasyon sistemi yaptık. Yeni bir arıtma sistemi yaptık, su sistemi yaptık. Sanki birileri algı yaratmaya çalışıyor. Bunu Lapseki Belediye Meclisi’nin kararıymış gibi yansıtmaya çalışıyorlar. Böyle bir yetkimiz yok. Lapseki Meclisinde aldığımız karar ne kadar zaman içerisinde hangi aralıklarla toplansın yönündeydi. İki yıl içerisinde dört eşit taksitle dedik ve bu şekilde meclisten karar çıkarttık. Meclisin ‘bunu almayalım’ deme gibi bir yetkisi yok. Çünkü yasa bunu koymuş. Bunlar yapıldıysa alınacak demiş. Onun için bunlar yasal. Vatandaşı yanlış bilgilendiriyorlar. Yine su tesisleriyle ilgili durumda aynı. 88’nci madde su tesisleri harcamalarına katkı payı; ‘belediyelerce ve belediyelere bağlı müesseselerce su tesisleri yapılması halinde dağıtımın yapıldığı saha dahilindeki gayrimenkullerin sahiplerinden su tesisleri harcamalarına katkı payı alınır’ diyor. Biz bunları yaptık vatandaşımıza, onun için almak mecburiyetindeyiz.
Bunlarla ilgili vatandaşlarımızda bunlarla ilgili tereddütler var. Bana zaman zaman soruyorlar, bir tanesi şu; ‘aynı apartmandayız, üç kişiyiz aynı katta oturuyoruz bana 3 bin lira gelmiş, diğer vatandaşımıza 2 bin lira gelmiş’ diyorlar. Konu şu; beyan değerlerine göre bu verilen. Sizin verdiğiniz veya vermediyseniz o mahallenin, sokağın beyan değerinin en alt limiti var. En alt limit belli ama en üst limitler belli değil. En alt limitten alınarak bunlar yapılmış. Ancak siz verdiyseniz, beyan değerini ne verdiyseniz onun üzerinden hesap yapılıyor. Aynı katta üç daire var, biri 3 bin lira ödemiş, bir tanesi 2 bin lira ödemiş. Sebebi şu; bir tanesi kredi kullanmış, yanındaki iki daire kredi kullanmadan kendi paralarıyla almış. Kredi kullanan için yüzde 75’ini veriyor banka. Yüksek çıksın diye de yüksek gösteriliyor beyan değeri. Farklılık buradan kaynaklanıyor. Vatandaşlarımızın özellikle bunu bilmelerini istiyorum” dedi.
 
“VATANDAŞIMIZ BU KONUDA RAHAT OLSUN”
Başkan Yılmaz vatandaşların zaman zaman ‘bunu niye alıyorsunuz’ diye sorduğunu belirterek açıklamasına şöyle devam etti; “Kanun açık, biz bunu almak mecburiyetindeyiz. Yoksa keyfi bir şey değil. Meclis karar verecek, başkan karar verecek de alınacak ya da alınmayacak gibi bir şansımız yok. Ben vatandaştan para toplamak isteseydim, her yıl suya yüzde 10 zam yapardım bu paraların çok daha fazlasını geri alırdım. Eğer öyle bir niyetim olsaydı. Elimde 2014 yılının yani yeni seçildiğimizdeki meskenlerde ve diğer yerlerde kullanılan su bedelleri var. Kaldı ki biz geldiğimizde fiyatı düşürdük. Ayrıca 2020’nin ki de mevcut. 2014 yılında Haziran Meclisinde aldığımız kararla; 0-15 ton arası 2,25 lira, 16-25 ton arası 2,75 lira, 26 ton üzeri 4,5 lira. 2020 yılında da 0-15 ton arası 2,25 lira, 16-25 ton arası 2,75 lira, 26 ton üzeri 4,5 lira. Vatandaşlarımızın bunu özellikle bilmesini istiyorum. Bizim derdimiz vatandaştan para toplamak değil. Belediye bir şekilde borçlarını öder, kendini döndürür. Vatandaşımız bu konuda rahat olsun. Hizmetlerimizi de yapmaya devam ederiz. Bizim arkamızda şükürler olsun Türkiye Cumhuriyeti hükümeti var. Lapseki’de bütün yatırımlarımızı yapmaya devam edeceğiz. Hizmetler gelmeye devam edecek. Vatandaşlarımızın bu konuda hiç şüphesi olmasın.”  
 
Ersan KÜÇÜKKURU