Başkent’te bulunan Görme engelliler Rehabilitasyon Merkezinde 5 buçuk ay boyunca yaşam becerileri kazanan görme engelli bireyler mezuniyet sevinci yaşadı. İlk kez bireyselleşme deneyimi kazanan onlarca görme engelli kursiyer, Braille alfabesiyle hazırlanan diplomalarını aldı. Diplomasını alanların arasında Çanakkale’li Alev Duman da vardı. Eğitim için katılan Duman, mezuniyetten dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Yenimahalle Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi, Türkiye'nin dört bir yanından gelen engelli bireyleri hayata hazırlıyor. Hayatları boyunca ilk kez bireyselleşme deneyimi yaşayan görme engelli vatandaşlar, hem özgüven sahibi oluyor, hem hayatlarını devam ettirecek bilgi ve donanıma sahip olarak 5 buçuk ay sonunda okuldan mezun oluyor. Merkezde eğitimini tamamlayan 69. dönem mezunları düzenlenen törenle diplomalarını aldı. Diplomalar engelli bireyler için erişebilir özellikle olması amacıyla Braille alfabesiyle hazırlandı. Diplomasını alan kursiyerler, büyük sevinç yaşadı. Mezuniyet töreninde görme engelli bireyler tarafından hazırlanan tiyatro ve müzik gösterisi renkli anlara sahne oldu.

Çanakkale'den eğitim almak için düzenlenen eğitim sürecine katılanlar  Alev  Duman da Mezun olanlar arasında yerini aldı. Mezuniyet belgesini alan Duman bir açıklama yaparak  "Ekmek bile almaya gidemiyordum, şuan kendi başıma gidip kıyafetimi de alabilirim ekmekte alabilirim hiç sıkıntı değil. Çok mutluyum şuan burada mezun oluyoruz birazda hüzünlüyüm hocalarımızdan ayrılacağımız için. Şuana kadar bir çok şey öğrendim mesela dışarı bile çıkamayan insan özgüveni geliyor bir kere ve benim gibi olan arkadaşlarım var bilgisayarda, santralde çok güzel şeyler öğrendik kişisel şeyler de aynı şekilde önceden ben kek poğaça yapmayı o kadar bilmiyordum bilmediğim bir çok şey varmış onları öğrendim. Sosyal hayatım yoktu biz köy ortamında olduğumuz için hiç sosyal hayatım yoktu ekmek bile almaya gidemiyordum ben markete şuan öyle değil şuan kendi başıma gidip kıyafetimi de alabilirim ekmekte alabilirim hiç sıkıntı değil yani. hocalarım çok çok iyiler. Bize yardımcı olan ablalarımız var. Sabah bizimle çok güzel ilgileniyorlar yatak düzeltme konusunda falan bize bir çok şeyi öğreten ablalarımız da var. Ben gittiğimde Çanakkale’de ki arkadaşlarımız da burayı tavsiye edeceğim çünkü çok güzel bir yer hocalarımız da birbirinden değerli. Bizimle çok güzel ilgileniyorlar zaten bizi buraya seçip almaları bile bizim için büyük bir onur ve gurur. Elbisem Çanakkale’ye özgü bir kıyafet bunların defilesi de oldu . Yöresel bir kıyafet Çanakkale’ye özgü. Bugün hocalarımın da izniyle bunu giydim. Dedim ki bir değişiklik olsun renklilik olsun" dedi.

 


Kaynak: İHA