Özellikle Troya 2018 Yılı’nın turizmin gelişmesinde büyük faktör olduğunun altını çizen Turan, Türkiye’de 2018 yılında turizm daralması yaşanmasına rağmen Çanakkale’de bunun tam aksinin gerçekleştiğini kaydetti. 
 
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) desteği ile ‘Herkese Mesleki Eğitim’ programı kapsamında Biga İçdaş Endüstri Meslek Lisesinde oluşturulan atölyenin açılışı törenind konuşan Turan turizmin gelişmesi için Çanakkale ve ilçelerinde çalışmalarını sürdüreceklerini bildirdi. Turan; “Çanakkale’de turizm daralması yaşanmadı. Tüm Türkiye 2018’de turizmde daraldı. Ama Çanakkale ufak bir adımdan dolayı turizm oranlarında zarar görmedi. Neydi, 2018 Troya Yılı. O Troya Yılı’ndan dolayı 1 milyona yakın insan geldi Çanakkale’ye. Bir adım, bir reklam, bir duyuru onun ardından Çanakkale’de turizm daralmadı. Ama Biga’da sanayi var, hayvancılık var, turizm yok. Potansiyel var mı? Bence var. Karabiga’nın karidesi nerede var başka alın değerlendirin.  Antik kent nerede var başka, alın değerlendirin. Mehmet Çavuş… Hem tarihe borcumuz, hem turizmle ilgili bir adım. Evini bulun, müzesini yapın. Bir sürü imkan var. Biz yardımcı oluruz ama siz yol çizin, öncülük yapın, destek olun. O yüzden tüm Biga’nın önde gelenleri buradayken söylüyorum. Bu işleri hayata geçirin. Biz bir prensip karar almıştık; ‘Her yıl bir kültürel borç ödeyeceğiz’ demiştik. Troya Yılı’nı yaptık, filmini yaptık. Ardından Akif’in Bayramiç’teki evini ve filmini yaptık. Bu senede istiyoruz ki Biga’nın Mehmet Akif’ten sonraki en büyük hatıralarından bir tanesi Mehmet Çavuş’un hatırasını yapalım. Mehmet Çavuş’u tüm Türkiye bilsin istiyoruz, Tüm dünya bilsin istiyoruz. Onun hatıralarını burada canlı tutalım istiyoruz.  Çünkü hatırası savaştan sonra devam etmiş. Örneğin; sonraki yıllarda tüm devlet erkanı sıklıkla Mehmet Çavuş’a gelmiş demiş ki; ‘sen büyük kahramansın. Şu işleri yaptın. Sana biz gazilik maaşı verelim’ demiş. Adam cevap vermiş; ‘ben maaş için savaşmadım. Bu millet için savaştım’ demiş maaşı reddetmiş bir insan. O yüzden bu adamın hatıralarını yerde bırakmayın.  Unutmayın bunların hepimizin ataları, büyükleri.  O yüzden istiyoruz ki Biga’da mutlaka Mehmet Çavuş ile ilgili önemli bir adım atalım. Bahçeli köyü başta olmak üzere bütün çevreye katkısı olsun, Biga’ya katkısı olsun” dedi.
 
“EKSİKLERİMİZİ YAVAŞ YAVAŞ TAMAMLAYACAĞIZ”
Sanayinin gelişmesi anlamında da adımlar attklarını aktaran Turan, “Bizler yine Çanakkale’mizde, Biga’mızda başta OSB’ler olmak üzere büyük bir adım atıyoruz. Balıklıçeşme’deki OSB’mizi 530 hektar artırarak oradaki iş imkanlarını sağlamak istiyoruz. İki tane sanayi sitemiz var. İnşallah 3 doğu sanayisini hayata geçireceğiz. Şuan 2 sanayi sitemizde 370 iş yeri, bin çalışan var. 3’üncüyü yaparsak çok kıymetli adım olacak. Tarım Borsası öncülüğünde 250 dönüm üzerinde 75 zahire deposu olacağı, tarım ve hayvancılığına büyük katkı sağlayacak bir proje. Kaldı ki onun bitiminden sonra şehre daha az sayıda kamyon, TIR girecek. Şehrin trafiğiyle, güvenliğiyle ilgili önemli mesafe alacağız. Fatih İlkokulu’nun temelini atmıştık. Bir ufak gecikme olmuştu. Tüm maddi imkanları karşıladık. İnşallah Haziran ayı içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Yine eksik kalan okullarımız var, onları tamamlayacağız. Belediyemizin araç talebi var, onları karşılayacağız. Çok sayıda köyümüze halı saha yapmıştık. İnşallah Şubat ayında Biga’mızda kaldığımız yerden devam ederek, biz büyük yüzme havuzu ve 10’dan fazla basket sahası yapmaya başlayacağız. Biga’nın birçok büyük köyünde ve merkezinde farklı sayıdaki basket imkanına ve yüzme havuzu imkanına kavuşmuş olacağız. Köylerimizin içme suları, kanalizasyon alt yapıları gibi birçok alanda adım attık. 16 yıl içerisinde 264 bin metrekare Biga’ya taş döşemişiz. Sırf geçen sene bir yıl içerisinde 132 bin metrekare taş döşemişiz. Yani 16 yılda döşediğimizin yarısın bir yılda bitirmişiz. Büyük bir kampanyayla beraber bunu yaptık. Eksiğimiz var. Onları da inşallah yavaş yavaş tamamlamaya devam edeceğiz. Taşoluk Barajı bölgemizdeki en önemli adımlardan birisiydi ama yanlış planlamalarla çok gecikmişti. Tartıştık, konuştuk. İkinci kısım ihalesini geçen hafta yaptık. 450 milyon gibi çok büyük bir rakam, çok büyük bir bedel ama 20’ye yakın köyümüzün bütün sulama imkanını elde edeceği, toplam 90 bin dekar alanın sulanacağı devasa bir yer” ifadelerini kullandı.
 
“KİM NE DERSE DESİN TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜYOR”
Çok kıymetli bir adım için Biga’da olduklarını kaydeden Turan, “Bu güzel okulumuzda öğrenci-öğretmen ilişkisine dayalı bir adım atıyoruz. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’mızın desteğiyle ‘herkese mesleki eğitim’ sloganıyla tüm makine ve ekipmanlarının Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından karşılandığı bir güzel atölyenin değişik sayıda, imkanlarda makinelerin açılışını yapacağız. Ben bunlara yabancı değilim. Uzun yıllar demirci çırağı olmuş, demirci bir adamın oğluyum. Yazın demircilik yaptık, kışın okuduk. Bu doğramanın hepsini en kralını yaparım. Özellikle enerji ve demir-çelik alanında bölgemizde büyük bir iş imkanı var. Burada işçimiz iş verenle buluşması için bu adımları atacağız. Özetle önümüzde 4 yıl seçim yok. İstiyoruz ki her sosyal kesim, öğretmeni, öğrencisi, çiftçisi, işçisi kim varsa onu açılsın. Polemikten uzak, kavgadan uzak, iş yapma merkezli adımlar atalım. Çanakkale’mizi, Biga’mızı, Türkiye’mizi kalkındıralım istiyoruz. Türkiye’miz ‘Mavi Vatan’ başta olmak üzere yeni dönemde bütün haklarını en üst seviyede kollamaya devam edecek. Türkiye artık önünü görmeyen küçük bir ülke değil. Türkiye artık dünyada az sayıda racon kesen, az sayıda Türkiye’de bende varım diyen bütün toplantılarda saygın bir ülke haline geldi. Edirne, Kars ruhunu çok aşan bir ülke haline geldi. Bugün Libya ile sınır komşusu olduk. Bu şu demek; Libya-Türkiye sahilinde bize sormadan hiçbir kimse orada bırakın doğalgazı, petrolü, madeni balık tutma hakkı olmayacaktır. Akdeniz’e sınırı olmayan ülkeler oraya gelmiş, kendi sınırı olmadığı halde orada doğalgaz arıyor.  Türkiye de ‘bu asla kabul edilemez, adım atıyoruz’ dedi ve şuanda hamdolsun o bölgede Türkiye ‘bende varım’ dedi. Birileri tiyatrolarda kanlı ellerini gizlemeye çalışmış olsa da herkes dönen senaryoyu iyi biliyor. Türkiye tüm dünyanın yanlış yapanlara meydan okuyan, kendi ülkesinin güvenliğini, ekonomisini, demokrasisini büyütmeye çalışan özel bir ülke. Dünyanın gıpta ile izlediği bir ülke. Kim ne derse desin Türkiye ekonomisi büyüyor. Biga’da 2019’da 318 iş yeri açıldı. 100 tanesi kapandı. Ama hala büyümeye iş yeri açmaya devam ediyoruz. Yeni temeller atıyoruz. Türkiye’ye olan sevdamızı büyütmeye hep beraber devam edeceğiz.”
 
Ersan KÜÇÜKKURU