Anadolu geleneğinin kültür mirasını temsil eden tüm katmanlara dair öğeler, dokular ve öyküler barındıran Çanakkale’nin Çıplak Köyü’nü, etnografya kelimesinden türetilen ‘etno-köy’ kavramı kapsamında yenileyecek.

Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda 14 yıldır yürüttüğü “Tarihe Saygı Projesi” ile bölgenin tarihinin korunmasına destek veren OPET, Arkeo-Köy’e dönüştürdüğü Tevfikiye’nin ardından Troya Bölgesi’ndeki bir başka noktadaki Çıplak Köyü’nde çalışmalara başladı. Bu kapsamda ‘etno-köy’ haline getirilecek Çıplak Köyünün yeni konsepti için bir tanıtım toplantısı düzenlenirken aynı zamanda boyama etkinliği de gerçekleştirildi.

Troya’nın Unesco Dünya Kültür Mirası Listesine kabulünün 20. Yıl dönümü ve Avrupa’da Kültür Yılı ilan edilmesi nedeniyle 2018 Troya yılı boyunca uluslararası işbirlikleri ve kültür, sanat, bilim ve spor etkinlikleri ile dünyanın buluştuğu bir merkez olmaya başlamasının ardından Opet tarafından Arkeo-Köy’e dönüştürülen Tevfikiye’den sonra şimdinde Çıplak Köyü’nün çehresi değiştirilecek. Proje kapsamında Çıplak Köyü Halk Eğitim Merkezi’nde Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile ‘Diksiyon, Yöresel Gıda Ürünleri Yapımı, Protokol Kuralları Kursu (Ağırlama Sanatı), Tarih, İngilizce, Kırsal Turizm, Temizlik ve Hijyen, Hediyelik Eşya Yapımı, İş ve Sosyal Hayatta İletişim, İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı, Kişisel Gelişim, Hediyelik Eşya ve Dikim Kursları’ ile bölge halkına eğitimler verilecek. Çıplak Köyü’nün yeni konseptinin ve yapılacak çalışmaların anlatıldı toplantı, Vali Yardımcısı Hasan Ongu, OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, Çıplak Köyü Muhtarı Ufuk Göçoğlu, daire müdürleri ve köylülerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.

“KÖYÜMÜZ HAK ETTİĞİ DEĞERİ KAZANACAK”
Köklü bir geçmişe sahip olan Çıplak Köyü için anlamlı bir gün olduğunu kaydeden Çıplak Köyü Muhtarı Ufuk Göçoğlu, “Çıplak Köyü Muhtarlığı olarak başlayarak değişime hep birlikte tanıklık edeceğiz. Çıplak Köyü, Türk ve Osmanlı tarihinin zengin kültürü içinde yoğurulmuş ve özellikle Troya’nın doğmasına hizmet etmiş çok değerli bir köydür. 2018 Troya Yılı kapsamında Valiliğimizin desteği ve Sayın Nurten Öztürk’ün öncülüğünde Opet ekibi Tevfikiye Köyünü arkeo-köy halinde getirdi. Şimdi de Çıplak köyümüz Opet’in marifetli ellerine emanet. Bu çalışmayla birlikte köyümüz hak ettiği değeri kazanacak. Turistik, kültürel  ve tarihi bir köy haline gelecek. Troya bölgesi ülkemizin gözbebeği haline geldi. Yanı başımızdaki Troya Müzesinin ve Tevfikiye arkeoköy’ün ardından Çıplak Köyü de Troya Antik Kenti yanında yeni oluşumuyla tarihi yerini alacaktır. Bu konuda yapılanlara sahip çıkmak, korumak ve geliştirmek için ben ve köy halkımız elimizden geleni yapacağız. Emeğe geçen herkese teşekkürler” dedi.

“TROYA ANTİK KENTİ’NİN DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞMAKTAYIZ”
Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Hasan Ongu ise Troya Antik Kenti’nin insanlık tarihinin en değerli miraslarından biri olduğunu ifade ederek; “Troya demek, binlerce yıllık tarih demektir. Troya; Homeros’un, İlyada ve Odysseia Destanlarına konu olmuş; İskender’den Sezar’a, Fatih Sultan Mehmet’ten Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e kadar, tarihin seyrini değiştiren herkese ilham olmuş bir destandır. Çanakkale ise Troya’nın izlerini hala içerisinde barındıran önemli bir şehirdir. Çanakkale’mizin ve yöre halkının; tarih, kültür, turizm, kalkınma ve ekonomik olarak gelişiminin her öğesini içerisinde barındıran Troya Antik Kenti’nin değerlendirilmesi için tüm kurum ve kuruluşlarımızla çalışmaktayız. Troya ve çevre köylerinde uygulanacak rehabilitasyon çalışmalarıyla ilgili desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Opet; 2018 Troya yılında tarihi, mitolojik, kültürel ve doğal güzellikleri ile öne çıkan Tevfikiye Köyü’ndeki fiziksel ve sosyal değişimi içeren çalışmalarıyla ilimize önemli katkılar sundu. 2020 yılında da Opet tarafından Çıplak Köyünde Osmanlı Dönemi mimarisi temalı yapılacak olan çalışmalar kapsamında köy halkına farklı alanlarda eğitimler verilecektir. Opet tarafından Troya Milli Parkında 6 köyde yapılan rehabilitasyon çalışmaları; bölgenin var olan turizm potansiyelinin daha da belirginleşmesini sağlamış, yerel ekonomik kalkınmayı, yöresel ürün pazarını canlandırarak, istihdam yaratarak vatandaşlarımın yaşam kalitesini daha da arttırmıştır” dedi.

“ŞİMDİ SIRADA ÇIPLAK KÖYÜ VAR”
Opet Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk de konuşmasında projenin tanıtımını gerçekleştirdi. Tarihe Saygı Projesi ile başlattıkları değişimin önemli bir devam halkası olarak Troya bölgesine en yakın yerleşim yeri olan Tevfikiye Köyü’nün fiziksel ve sosyal değişimine yönelik çalışmalarını tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını aktaran Öztürk de konuşmasında şunları söyledi; “Tevfikiye Köyü‘nü, Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları ve figürlerinin yanı sıra tarihi ve mitolojik değerleri ile ‘Arkeo-köy’e dönüştürdük. Tevfikiye Arkeo-köy’ü; destanlarla anılan ve ülkemizin sahip olduğu en önemli tarihi miraslardan biri olan Troya Antik Kenti’ne yapılan ziyaretler sırasında mola verilen, gezilen ve Troya tarihinden izler taşıyan bir köy haline getirdik. Şimdi sırada Çıplak Köyü var. Anadolu geleneğinin kültür mirasını temsil eden tüm katmanlara dair öğeler, dokular ve öyküler barındıran Çıplak Köyü’nü, etnografya kelimesinden türetilen ‘Etno-köy’ kavramı kapsamında yenileyeceğiz.”
 
Seyhan Boztepe ve Deniz Erbaş da etno-köy ile ilgili bir sunum yaptı. Daha sonra da Çıplak Köyündeki evlerin dış cepheleri ve duvarlarda boyama etkinliği gerçekleştirildi. Vali Yardımcısı Ongu başta olmak üzere programa katılanlar ve köylüler ellerine fırçaları alarak çeşitli boyamalar yaptı. 

ÇIPLAK KÖYÜ’NÜN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK
Çıplak Dede Türbesi, tarihi çeşme ve köy kahvesini içine alan köy meydanı, konsepte uygun olarak yeniden düzenlenecek. Meydan düzenlemesinde Troya kazıları tarihi, Osmanlı’dan günümüze Çıplak Köyü tarihi ve köyde uygulanan geleneksel tarım uygulamalarına dair özellikler ön plana çıkarılacak.
Köy meydanına, köylülerin ürünlerini satabileceği satış stantları yerleştirilecek. Evlerin cepheleri ve bahçe duvarları boyanırken köy genelinde peyzaj çalışmaları uygulanacak. Köy evlerinin pencereleri ve duvarlarına konsepte uygun olarak desen ve süslemeler yapılacak. Metruk halde bulunan bir köy evi Troya kazılarının tarihini, buluntuları ve keşiflerle ilerleyen bir hikayeyi yansıtan ‘Arkeoloji Evi’ olarak düzenlenecek. “Arkeoloji Evi”nin yanındaki bir bina ise “Osmanlı’dan Günümüze Yerel Tarih Evi” olarak düzenlenerek Anadolu coğrafyasının en zengin etnografik öğelerinden olan tarımın tarihi, Çıplak ve Troya bölgesinden farklı buluntu ve görsel belgeler ışığında ele alınacak. Yerel Tarih Evi’nin hemen arkasındaki bina, köy pansiyonuna dönüştürülecek. Köy meydanına yakın bir bölgede hijyenik kurallara uygun şekilde “Yöresel Ürün Yapım Evi” oluşturulacak ve yöreye özgü ürünler gelen ziyaretçilere sunulacak. Köy meydanından başlayıp Troya Kültür Rotası ile birleşen ve Troya Müzesi’ne bağlanan yol, ‘Arkeoloji Yolu’ olarak genel dokuya uygun olarak düzenlenecek. Tevfikiye Köyü girişinin karşısından başlayan ve Çıplak Köyü meydanına ulaşan ana yol “Çıplak Yolu” olarak düzenlenecek.  Yol boyunca; bölgenin tarım ürünlerini, köye özgü ürün ve motifleri tanıtan bilgi panoları yer alırken yapılacak çiçeklendirme ve estetik öğelerle yola farklı bir görünüm kazandırılacak. Köy meydanından başlayıp Peyan Mezarlığı’na ulaşan doğa yürüyüşü yolu “Peyan Yolu” adıyla yeniden düzenlenecek. Köyün her iki girişine de “Etno-köy” giriş takları yapılacak.
 
Ersan KÜÇÜKKURU