İl Özel İdare İl Planlama ve Koordinasyon Kurul Toplantısı Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’nın başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda 1915 Çanakkale Köprüsü çalışmalarının detayları aktarıldı. Vali Tavlı’nın boğazın temiz olması yönünde çalışmalara vurgu yaparak, “Bir tane Çanakkale Boğazımız var, korunması önem arz etmekte” ifadelerini kullandı.
 
İl Planlama ve Koordinasyon Kurul Toplantısı başta Vali Orhan Tavlı olmak üzere, kaymakamlar ve bölge müdürleri katılım sağladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantı Vali Tavlı’nın açılış konuşmasıyla devam etti. Tavlı, “2019 yılı yatırımlarının son durumlarını hep birlikte değerlendireceğiz. 2019 yılı itibari il genelinde 8 milyar 984 milyon proje bedeli 385 projenin 2019 ödeneği 2 milyar 109 milyon olup dördüncü dönemin sonu itibari ile 1 milyar 641 milyon798 bin TL harcanmıştır. Bu projeler, yüzde 50’si bitmiş diğerleri devam etmektedir. 2020 yılı yatırım programı projeler itibari ile çok yakın zamanda yayınlanacak olup, kurum ve kuruluşlarımız 2020 yılı yatırım projelerini çalışma ve iş programlarına göre hazırlayarak yeni bir çalışma dönemine hayırlısı ile başlayacaklardır. Yeni bir yatırım dönemine başlarken 2020 yılında yürütülecek projelerle ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca gerekli koordinasyon ve işbirliği 2019 yılında aynı seviyede gerçekleştiği gibi 2020 yılında sizlerin katkılarıyla gerçekleşeceğine inanıyorum. İç İşleri Bakanlığımızca uygulamaya konulan yatırım takip sistemi kapsamında raporlama yapılmasına imkân verecek olan valiliğimizin web sitesinde de yer alacak şekilde projelerimizin aksatılmadan kurumlarımızca yüklenmesine devam edilmesi ayrıca önemlidir. 2020 yılınız Çanakkale’miz için bereketli olur temennisinde bulunmak istiyorum” dedi.  Ardından müdürlükler sunum yaparak, biten ve devam eden çalışmalar hakkında bilgi verildi. İlk sunum 1915 Çanakkale Köprüsü hakkında gerçekleşti. Proje ile ilgili detaylar aktarılırken, daha sonra Devlet Su İşleri bölge müdürlükleri, Ulaştırma ve Altyapı Bölge müdürlüğü, TEİDAŞ gibi kurumların müdürleri sunum yaparak çalışmaların bilgilerini verdi.
 
“DENİZ SUYU NUMUNESİ ALINMIŞTIR”
Toplantıda Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat’ boğazların temizliği ile ilgili yapılan sunum dikkatleri çekti. Bolat, yaptığı sunumda, “İlimiz, Merkez İlçe, Yeni Kordon Bölgesinden başlayarak Kolin Otel önüne kadar olan sahil şeridinde Mayıs ayı itibariyle başlayan yoğun kokunun sebebinin ortaya konması için, İl Müdürlüğümüz, 18 Mart Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümü, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çanakkale Belediyesi ile ortak bir çalışma grubu oluşturulacaktır. 22 Ocak tarihinde kokunun en yoğun olduğu Kıyı AVM- Yelken Kulübü mevkiinde denizden deniz suyu kalitesinin belirlenmesi için deniz suyu numunesi alınmıştır. Oluşturulacak çalışma grubu ile bölgenin dönemsel izlenmesi, kirliliğin sebepleri konusunda çalışmalar gerçekleştirilecek. Ortaya konan mevcut duruma bağlı olarak Sıfır Atık Mavi kapsamında proje çalışması yapılacaktır” dedi.
 
“DENİZDEKİ CANLI VARLIKLARIN YAŞAMLARINI DEVAM ETTİRMELERİ ÖNEM ARZ ETMEKTE”
Vali Tavlı ise yapılan sunum üzerine, boğazın temiz tutulmasına dikkat çekerek, “Çanakkale Boğazı’nın korunması önem arz etmekte. Özellikle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz kıyıdaki işletme sahiplerini ve Çanakkale Boğazı’nın korunması anlamında Çanakkale merkez ilçe Belediyesi ve Kepez Belediyesi’ni uyarmasını özellikle istirham ediyorum. Çünkü bir tane Çanakkale Boğazımız var. Denizdeki canlı varlıkların yaşamlarını devam ettirmeleri önem arz etmekte. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hassasiyetle çalışmalar yapmakta ancak belediyelerimizin de bu konularda duyarlı olması gerekmektedir” diye konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN