Son katılımın 17 Haziran olduğu öykü yarışması ile ilgili bilgi veren Farkındalık Yaratma ve Dayanışma Derneği Başkanı Julide Uzsayılır, ülkenin dört bir yanında öykülerin kendilerine ulaşmaya başladığını da belirtti.
 
Bu sene ilkini düzenlemelerine rağmen, gelenekselleşerek her sene öykü yarışması düzenlemek isteyen A-FARK, yarışmaya olan ilgiden dolayı çok mutlu olduklarını dile getirdi. Henüz yeni kurulan bir dernek olan A-FARK hakkında bilgileri ise Dernek Başkanı Julide Uzsayılır anlattı. A-FARK’ı üç ay önce kurduklarını belirten Uzsayılır, “Yeni bir derneğiz ama bu yoldaki düşüncelerimiz yeni olgunlaşmadı. Zaman içerisinde yaşama dair gözlemlerimiz bizi böyle bir dernek kurmaya yönlendirdi. Hedefimiz; öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak, güzel ülkemizin birlik ve bütünlük içinde olduğu, bireysel ve toplumsal farkındalığının geliştiği huzur dolu günlerde tek yürek olmak. Atatürk ilkeleri ışığında, adil bir düzende yol almak” diye belirtti.
 
“TOPLUM YARARINA HİZMET ETMEK İÇİN YOLA ÇIKTIK”
Projelerinin olduğunu ve bu konuda birçok çalışma yaptıklarını söyleyen Başkan Uzsayılır, “Hepsinin temeli, bilinçlendirme çalışmaları yapmak üzerine kurulu. Malum olduğu üzere ki; eğer görebilen kişilersek içinde bulunduğumuz durumların hepimiz farkındayızdır. Yürek yakan çocuk istismarları, intiharlar, kadına şiddet gibi bir türlü kapanmayan derin yaralardan başka;  enerji kaynaklarının doğru kullanımı, geri dönüşüm ve çevre kirliliği, doğayı ve hayvanları koruma, doğru beslenme, tarımsal sürdürülebilirlik, minimal yaşamın sağladığı kolaylıklar, yardımlaşma gibi pek çok konu üzerine çalışmalarımız olacak. Toplum yararına ve bütünün hayrına hizmet etmek için yola çıktık” şeklinde konuştu.
 
“DERNEĞİMİZ HEDEFLERİ İLE BÜTÜNLEŞEN TÜM GÖNÜLLÜLER BİZİMLE ÇALIŞABİLİR”
“Çağdaş Atatürk Cumhuriyeti ilkelerine sıkı sıkıya bağlı olan derneğimiz hedefleri ile bütünleşen tüm gönüllüler elbette bizimle çalışabilir, bundan mutluluk duyarız” diyen Uzayılır, “Zaten A-FARK olarak umudumuz; tüm insanların ortak akıl çevresinde birleşmesi, kırılmaz ve bükülmez bir güç oluşturması.  Sevgi, saygı, hoş görü, empati, sorumluluk duygusu ve adil olma becerisine sahip olabilmesi. Ne güzel olur, böyle hisseden insanlarla birlikte çoğalmak” diyerek, gönüllülük kavramı içerisinde herkesi derneğe davet etti.
 
ULUSAL ÇAPTA BİR ÖYKÜ YARIŞMASI: ‘FARK ET’
Uzsayılır, derneğin kuruluşundan bu yana yaptıkları faaliyetleri de anlatarak, “İlk olarak ulusal çapta bir öykü yarışması düzenledik, son başvuru tarihi 17 Haziran 2020. ‘Fark et’  sloganı ve edebiyatın bütünleştirici gücü ile halkımızın farkındalık gerektiren konulara karşı duyarlılığını arttırmak üzere düzenlediğimiz yarışmamızda, dereceye giren ve basılmaya değer bulunan öykülerden derlediğimiz bir öykü kitabı çıkartacağız. Geçtiğimiz hafta ise  ‘Kendi Hayatının Lideri Ol’ Semineri ve tanıtım kokteylimiz ile tüm dostlara bir merhaba dedik” diye belirtti.
 
“HİKÂYENİN KONUSU, FARK ETTİKLERİN OLSUN DEDİK”
1.Ulusal ‘Fark et’ Öykü Yarışması’nın gelenekselleşmesini istediklerini söyleyen Uzayılır, “Yarışmaları önemsiyoruz. Sanatın bütünleştirici gücü tartışılamaz, bu şeklide geniş kitlelere ulaşarak, duyarlılık ve farkındalık gerektiren konuları dantel gibi işleyeceğiz. Yarışmamız, 18 yaş üzeri herkese açık. Konusu için de; ‘Gör, Hisset, Fark Et’ hikâyenin konusu, fark ettiklerin olsun dedik. Katılım sağlamak isteyenler, yarışma şartnamesine, A-fark.com adresli sitemizden ulaşılabilirler” dedi.
 
“ASIL ÖNEMLİ YANI YURDUN DÖRT BİR YANINA ULAŞMAK”
“Öykü yarışmaları için en az 6 ay süre tanınır ki, yazarlar hazırlanabilsin. Öyküler de son aylarda gelmeye başlar ve son günlere doğru postalarda bir yığılma olur” diyen Uzayılır, “Biz de o şekilde bir katılım bekliyorduk ama duyurumuzdan hemen bir hafta sonra ilk öykümüz Diyarbakır Ergani’den geldi. Sonrasında bunu, Trabzon, Yalova, Kars gibi şehirler takip etti. Bu çok sevindirici bir olay.  Öyküler elbette gelir, ama asıl önemli yanı yurdun dört bir yanına ulaşmak, kavuşmak, bütünleşmek. İşte edebiyatın gücü…  Bu yarışmayı düzenlemiş olmaktan ötürü mutluluk ve gurur duyuyoruz. Kıymetli seçici kurulumuza da çok teşekkür ediyorum. Yüzlerce öykü değerlendirmesi yapmak büyük fedakarlık” şeklinde konuştu.
 
1.Ulusal ‘Fark Et’ Öykü Yarışması, ‘Fark Et’ sloganı ve edebiyatın bütünleştirici etkisi ile halkı farkındalık gerektiren konulara karşı ilgisini ve duyarlılığını arttırmak amacı ile düzenleniyor. Bu kapsamda yapılan açıklamada, yarışma hakkında şu bilgiler verildi: “Yaşamda yeri olan tüm öğelere; insanlara, doğaya, hayvanlara ve bu öğeler arası, aksaklık, haksızlık, tehdit ve risk oluşturan eylemlere karşı bakışımız ve davranışlarımız doğanın akıl sahibi varlıkları olarak sorumluluklarımızın ne kadar farkında olduğumuzu gösterir. Bu kapsamda yarışmanın konusu; maruz kalınan tehlikelere, risklere, aksaklıklara ve haksızlıklara karşı toplumun bilinç düzeyini arttırmak, bireylerin; doğaya, insanlara ve hayvanlara karşı hassas ve duyarlı olmalarına katkı sağlamak, kişilere sorumluluk duygusu aşılamak, yardımlaşma ve dayanışmanın önemi gereği, kanayan yaralara, yüreklere dokunmak gibi farkındalık gerektiren konulardır.”
 
Yarışmaya katılım koşulları ise şu şekilde; Yarışma 18 yaş üzeri herkese açıktır. Öyküler daha önce basılmamış, yayınlanmamış ve ödül almamış olmalıdır. Yarışma şartnamesine uygun olmayan ve son teslim tarihinden sonra teslim edilen başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır. Her yarışmacı bir adet öykü ile katılabilir. Yarışmaya gönderilen öykülerin hukuki ve bilimsel sorumluluğu yazarına aittir. Üçüncü kişilerin öykünün telif hakkı konusunda iddia ve talepleri olması durumunda öykü sahibi, uğrayacağı zarara karşı sorumluluğu kabul eder. Yarışmaya, A-FARK Derneği üyeleri ve birinci dereceden yakınları katılamaz. Başvuru sahibi yukarıdaki şartları kabul etmiş sayılır.
 
Yarışmaya gönderilecek eserlerde aranacak şartlar da sıralanarak, “Öykünün konusu ‘Fark Et’ sloganı ile alakalı olmalıdır. Türkçe ve Türk dilinin özgünlüğü korunarak yazılmalıdır. Yarışmaya katılacak öyküler; 12 punto, 1.5 satır aralığı, Times New Roman fontu ve A4 boyutu ile 5 sayfayı geçmeyecek uzunlukta olmalıdır. Öykülerin üzerinde yazarın adı olmamalıdır. Sadece öykünün adı ve sol üst köşeye 5 harften oluşan rumuz yazılmalıdır. Eserlerin teslimi ise; öyküler 6 nüsha ve bilgisayar çıktısı olarak bir zarfa konacaktır. Yazarın kısa öz geçmişi ve iletişim bilgilerinin yazılı olduğu kağıt ise ayrı bir zarfa konarak üzerine sadece rumuz yazılacaktır. Yarışmaya katılacak eser dosyası, 6 nüshalık öyküler, öykünün cd kaydı ve iletişim bilgi zarfı ayrı olarak hazırlandıktan sonra tek bir zarfa konarak; Enfa / Barbaros Mh. Atatürk Cd. No: 149 Çanakkale adresine posta yolu ile teslim edilecektir. Yurtdışından katılanlar hariç ödülü hak eden kişi, ödülünü almak üzere ödül töreninde bizzat bulunmak zorundadır. Ödül törenine; Yarışma Yürütme Kurulu’nun kabul edeceği bir mazereti olmaksızın katılmayan kişiye ödül verilmez, ödül dernek uhdesinde kalır. Tüm eserlerin telif hakkı eser sahiplerine ait olacaktır, ancak yarışmayı düzenleyen A-FARK Derneği, sahiplerinin isimlerini belirtmek koşulu ile yarışmaya katılan öyküleri kendi süreli, süresiz yayınlarında basabilir.”
 
17 Haziran olarak açıklanan son başvuru tarihinin ardından yarışma sonuçları ise 14 Eylül tarihinde açıklanacak. Ekim ayı içerisinde ise dereceye girenlere ödülleri düzenlenen tören ile verilecek. Yarışmanın ödülleri ise şu şekilde; Birincilik ödülü 3 bin TL, ikincilik ödülü 2 bin TL, üçüncülük ödülü bin TL ve mansiyon 500 TL.
 
Yarışmanın Seçici Kurulu’nda şu isimler yer alıyor; Prof. Dr. Sevinç Özer, Dr. Öğr. Üyesi Necmi Akyalçın, Yazar Mahir Ünsal Eriş, Yazar Münevver İzgi ve Türk Dili ve Edb. Yüks. Lis. Öğr. Cevdet Coşkun.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN