Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yeni yıl itibariyle devreye giren Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) sistemi kapsamında kentte denetimlerin artacağını belirterek, araç sahiplerini uyardı. Yetkilendirilmiş egzoz gazı emisyonu ölçüm istasyonlarında ölçümlerini yaptırması gerektiğin bildirdi.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının motorlu taşıtlardan kaynaklı hava kirliliğinin azaltılması, egzoz emisyon ölçümü yaptırılmayan araçların tespit edilmesi için yürüttüğü çalışmalar kapsamında Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) devreye girdi. EGEDES ile egzoz emisyon ölçümünü yaptırmayan araçlar trafikte otomatik olarak saptanacak ve cezai işlem uygulanacak.
 
Bakanlığın 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle hayata geçen yeni uygulaması EGEDES ile yaklaşık bir buçuk milyon araç takipten kaçamayacak. İlk olarak Ankara'da devreye giren sistem, 6 ay içerisinde Türkiye geneline yayılacak. 2872 Sayılı Çevre Kanunu gereğince trafiğe kayıtlı araçların egzoz emisyon ölçümünü yaptırması gerekiyor. Türkiye'de trafiğe kayıtlı 23 milyon 44 bin 761 araçtan yaklaşık 17 milyon 500 bini egzoz emisyon ölçümüne tabi tutuluyor. Geçen yıl muayene yaptırmayan 1 milyon 931 bin 125 aracın yaklaşık 500 bininin herhangi bir nedenle trafiğe çıkamayacak durumda olduğu tahmin ediliyor.
 
EGZOZ GAZI EMİSYON ÖLÇÜMÜ YAPTIRMAYAN SÜRÜCÜLERE PARA CEZASI 
Yeni yıl itibariyle, Egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine uygulanan yaptırımlar 1895 lira, standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine ise 3790 lira idari para cezası olarak belirlendi.
 
DENETİMLER ARTIYOR
İl müdürlüklerine bağlı denetim araçlarına monte edilecek sistemle, ölçüm yaptıran araç sahipleri rahatsız edilmeden, trafik durdurulmadan denetim işlemleri gerçekleştirilecek. EGEDES'in uygulamaya geçmesi ile ölçüm yaptırmayan araç sayısında önemli oranda düşüş sağlanması, böylece özellikle büyük şehirlerde motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliğinin azalması hedefleniyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kentteki araç sahiplerinin, yetkilendirilmiş egzoz gazı emisyonu ölçüm istasyonlarında ölçümlerini yaptırmaları gerektiğin bildirdi.
 


Kaynak: Haber Merkezi