Birçok usta sanatçısının bestesini yorumladığı albümü ‘Veda Gecesi’ ile beğenileri toplayan Ferhat Güneyli, müzik yaşamına dair bilgileri dinleyicileri ile paylaştı. Albümünde bestelediği iki tane Yusuf Hayaloğlu şiiri olduğunu söyleyen Güneyli, bu çalışması ile tam not aldı.
 
Ünlü ses sanatçısı Ferhat Güneyli, “Aslen Tokatlıyım ama Kırıkkale doğumluyum. 2 yaşındayken Almanya’ya göç etmişiz. 3 yaşında geri Tokat’a dönmüşüz. 10 yaşında geri Berlin’e dönmüşüm. Göçebe hayata çocukluktan başlamışız. Gurbette ilkokul, lise eğitimi aldım. Üniversite eğitimden sonra iş hayatına atıldım ve hep müzikle iç içeydim. İlkokulda mandolin, flüt; lisede trompet ile tanıştım. 15 yaşında da bağlama ile tanıştım. Bazı Lisede eğitim aldım, bunun yanı sıra yaş ilerledikçe kendi kültürümüzdeki müziğe ilgim arttı. Böyle bir süreçten geçtim ve çok mutluyum. Bu süreçte tabi ki üretmeye gayret gösterdim. Üçüncü albümüm çıktı” diyerek kendini anlattı.
 
“İKİ TANE YUSUF HAYALOĞLU ŞİİRİNİ BESTELEDİM”
‘Veda Gecesi’ albümü ile ilgili bilgi veren Güneyli, “Bu albümümde üç tane yeni şarkım var. Üçü de şiirden bestelenme şarkılar. Edebiyatı, şiirleri çok seviyorum bu yüzden şiirleri bestelemeyi kendime görev adadım. Özellikle Nazım Hikmet’in, Yusuf Hayaloğlu’nun şiirlerinden biraz beni de müzikal anlamda efor sarf etmeme neden olan şairleri seçtim. Bu albümde iki tane Yusuf Hayaloğlu şiirini besteledim. Bir tanesi ‘Veda Gecesi’ diğeri de ‘Mezarcı Kardeş’ “ dedi.
Güneyli, “Bugün oturayım beste yapayım diye olmuyor. O anki ruhsal durumun, duygu durumum etkiliyor. Bu şarkıları ben İstanbul’da Beyoğlu’nda besteledim, orada çok farklı bir atmosferde hissettiğim için. Şiir kitapları hep yanımda bulundururum, o günkü ruh halim de el verdi” diyerek kayıtlarda spontene oluştuğunu anlattı.
 
Güneyli, “Bu albüm biraz daha büyük ustalara saygı anlamında oluştu. İlk etapta, Selda Bağcan’ın yolladığı şarkılar var; ‘Yaz Gazeteci Yaz’, ‘Dostum Dostum’, Neşet Ertaş’tan ‘Yalan Dünya’, Mazlum Çimen’den babası için yazdığı ‘Gittin Gideli’ bestesini yorumladım. Bir Ege türküsü var ‘Ah Bir Ataş Ver’. Hepsini albüme yerleştirdik, çok geniş bir mozaik oldu bu albüm. Youtube kanalımdan, dijital platformlardan dinleyebilirler” dedi.
 
“BİRÇOK SANATÇIDAN BESLENDİM”
“Yıllardır çağdaş halk müziğinden sanatçıların şarkıları ile beslendik” diyen Güneyli, “Bunların arasında Zülfü Livaneli, Yeni Türkü, bana çok desteği olan Selda Bağcan var, Yusuf’un şiir okuması, yazması bambaşka. Birçok sanatçıdan beslendim. Kendimi çok şanslı sayıyorum ki, müzikal alanda kendimi buldum” ifadelerini kullandı.
 
Gülçin AKIN