Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde ‘Gençlik Projeleri Destek Programları 2019-1’ kapsamında, proje değerleme kuruluna sunulan 25 bin proje arasından destek almayı hak eden 102 ilkokul projesinden birisi olmayı Çanakkale 18 Mart İlkokulu başardı.
 
"Çanakkale Benim, Ben Çanakkale’yim"  isimli projeyi okulu adına sunan Çanakkale 18 Mart İlkokulu 3/C sınıf öğretmeni Murat Candemir, çalışmaları hakkında öncelikle okulu ve Çanakkale adına onur duyduğunu belirterek detayları paylaştı. Candemir, Proje fikrini Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Uzman Rehberi Osman Topçu ile birlikte geliştirdiklerini ifade ederek; “Proje kapsamında okulumuzun 3. sınıf öğrencileriyle birlikte Çanakkale'nin tarihi şahsiyetlerini canlandıracak bir kısa film çekeceğiz. Bu kısa film tüm Çanakkale tanıtımlarında kullanılabileceği gibi sosyal medya kanallarında İngilizce alt yazılı olarak yayınlayarak Çanakkale’mizin kültürel ve tarihsel değerlerinin ön plana çıkmasına büyük katkılar sağlayacak” dedi.
 
“TARİHİ ŞAHSİYETLERİMİZ YETERİ KADAR ÇANAKKALE İLE BİRLİKTE ANILMIYOR”
Candemir, “Çanakkale'de yaşayan özellikle çocuk ve gençlerimiz Mehmet Akif Ersoy'un, Piri Reis'in, Homeros'un, Hektor'un ve birçok tarihe yön vermiş ismin Çanakkale ile bağını yeteri kadar bilmiyor. Ayrıca bu önemli isimler Çanakkale ile yeteri kadar yan yana gelmiyor. Bu isimler Çanakkale'nin değerleri. Önce çocuklarımızın bu isimleri bilip,  içlerinde yaşayıp örnek almasını istiyoruz. Çanakkale'nin bağrından doğan bu isimler neden yeni neslimize ilham olmasın. Neden onlardan ilham alan yeni şairler, yazarlar, düşünürler, liderler çıkmasın.  Bu bağlamda aynı zamanda öğrenci velim olan turist rehberi Osman Topçu'nun üzerinde çalıştığı Troas Kültür Rotalarındaki yürüyüş yolu etaplarının bu tarihi şahsiyetlerden oluşması fikrimizin çıkış noktası oldu. Atatürk’ten Fatih Sultan Mehmet Han'a, Aristotales'ten Cevat Paşa'ya birçok ismin bu topraklarda izleri var. Kısa filmimizde bunları işleyeceğiz. Bunu ön plana çıkaracağız. Filmin sonunda verdiğimiz mesaj proje ismimizde olduğu gibi ‘Çanakkale benim, ben Çanakkale’yim’ olacak” ifadelerini kullandı.
 
“KENT GÖNÜLLÜLERİ, ÇANAKKALE KÜLTÜR ELÇİLERİ İSİMLİ BİR ÖĞRENCİ GRUBU KURDUK”
Candemir şöyle devam etti, “Okulumuzun 3.sınıf öğrencileri arasından tarihi karakterlerimizi canlandırmaları için ‘kent gönüllüleri ve Çanakkale kültür elçileri’ ismini verdiğimiz bir öğrenci grubu kurduk. Öncesinde bu çocuklarımıza film sahneleri olacak tarihi mekanlarımız uzman rehberler eşliğinde gezdirilip anlatılacak. Sonrasında her bir tarihi karakter için onlara özel dönem kıyafetleri diktirilecek. Onlarla birlikte nasıl bir kısa film ortaya çıkacak, senaryo temamız ne olacak, bu bizim sürprizimiz olsun. Ancak şiirsel alt yapılı, ulusal ve uluslararası karşılığı olan, sadece çocuk ve gençlerimize değil içinde Çanakkale sevgisi besleyen herkese dokunan bir çalışma ortaya koymayı hedefliyoruz.”
 
ÇANAKKALE'NİN EN ÖZEL TARİHİ MEKANLARINDA ÇEKİMLER OLACAK
Aynı zamanda projenin koordinatörlüğünü üstlenen Murat Candemir, bu çalışmada temalarına uygun kadın karakterin de olacağına vurgu yaparak, “Projemizdeki çekimlerimiz Çanakkale'nin tarihi mekanlarında gerçekleşecek. Bu mekanlarımızı belirledik ve film sayesinde bu noktalarında turizm amaçlı tanıtımına katkı sunmak istiyoruz. Ben bu çalışmamızı kültür ve sanat projesi olarak nitelendiriyorum. Umarım Çanakkale için böylesi projelerin artarak ve geliştirilerek devam eder. Bizlere bu imkanı sağlayan Gençlik ve Spor Bakanlığımıza ve projenin hayata geçmesinde büyük destek olan çalışma arkadaşım 18 Mart İlkokulu  sınıf öğretmeni Hüsna Asya Çobanoğlu'na, bize her konuda desteklerini esirgemeyen 18 Mart İlkokulu Müdüreesi Sayın Ferda Ayan'a teşekkürlerimizi sunuyor, bu konuda Çanakkale yerelindeki ilgili tüm kurumlarımızın da bizlere destek olacağından şüphe duymuyorum. En kısa zamanda projemiz hakkında bilgi vermek üzere Çanakkale Valiliğimiz,  Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz başta olmak üzere ilgili kurumlarımıza  ziyarette bulunacağız” dedi.
 
Ersan KÜÇÜKKURU