Tarihi Alan Başkanlığı’na seslenen hayvan severler, yaptıkları açıklamada, “Bu bölgenin dağından, taşından, insanından, hayvanından kabul etmeseniz de siz sorumlusunuz. Bu bağlamda bölgenizde yaşam mücadelesi veren canlılara sahip çıkmaya sizleri davet ediyoruz” vurgusunda bulundular.
 
ECEHAYDER Üyeleri, Gelibolu Derneği üyeleri ve Çanakkale’den gelen birçok hayvan severin katılımıyla gerçekleştirilen basın açıklaması, Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı binasının önünde gerçekleştirildi. Hayvan severler 29 Ekim tarihinde Gelibolu’da bulunan barınaktan 30 köpeğin kaybolması ile ilgili cevap aradıklarını dile getirdi. Ellerinde pankartlarla basın açıklamasına destek veren hayvan severler, hem Gelibolulu vatandaşların sağlığı hem de sakat hayvanların ölüme terkedilmemesi adına kurumların konu ile ilgilenmesini istedi.
 
“BİLGİLERİ OLMADIĞINA BİZ İNANMIYORUZ”
Bina önünde yapılan basın açıklamasını ECEHAYDER Başkanı Necla Varol gerçekleştirdi. Varol, “Tarihi alan başkanlığı son zamanlarda bölgede yaşam mücadelesi veren can dostlarımıza karşı düşmanca ve yasalara uymayan bir tavır sergilemektedir. 100.yıl münasebetiyle 2015 yılında Çanakkale savaşları Tarihi Alan Başkanlığı tarafından yüzlerce sahipsiz köpek toplandı. Bu hayvanlar dört sene boyunca bizimde büyük çabalarımız sayesinde yaşamlarını sürdürdüler. 29 Ekim’ de 30 köpek bir şekilde barınaktan kayboldu, bunların içinde iki gözü görmeyen, ağır hasta olanlar, engelli üç bacaklı hayatını yardım almadan sürdüremeyecek olan canlar vardı. Hayvanların alındığı bölümde uyuşturucu üfleme enjektörü bulduk. Alan başkanlığına sorduğumuz da bilgimiz yok dediler ama bilgileri olmadığına biz inanmıyoruz ve burada Tarihi Alan Başkanlığına soruyoruz, 30 engelli ve hasta hayvanlar nerede” sorusunu yönelttiler.
 
“YÜZLERCE HAYVANI TEK NOKTAYA SALAN ALAN BAŞKANLIĞI TEK SORUMLUDUR”
“Kör, hasta, engelli yardıma muhtaç hayvanların kayıp olmasında her kimin parmağı varsa tek temennimiz aynı azabı onlar da yaşasın” diye açıklamasına devam eden Varol, “Hayvanlarımızın yok olmasından ders aldık bunu yapan tekrar yapacaktır diye hayvanlarımızı korumak adına güvenlik kamerası koyduk. Bir süre sonra baktık ki teller sökülmüş hayvanların hepsi arazide kamerayı incelediğimizde telleri alan başkanlığının işçileri söktüğünü tespit ettik. Sorduğumuzda bundan da bilgimiz yok dediler, görüntüleri gönderdik kabul etmek zorunda kaldılar. Buradan tekrar soruyoruz, yüzlerce hayvanı açlığa, susuzluğa kaderine terk ettiniz. Bu aç kalan hayvanların bölgede ki çiftliklerde yapacağı zararlardan zavallı aç kalmış hayvan mı sorumlu bu kaosu oluşturan Alan Başkanlığı mı sorumlu? Bölge halkına sesleniyoruz, hayvanların yapacağı bütün zararlardan hiçbir hazırlık yapmadan yüzlerce hayvanı tek noktaya salan Alan Başkanlığı tek sorumludur” şeklinde konuştu.
 
“ALAN BAŞKANLIĞININ BESLEME YASAĞI KOYDUĞUNU SÖYLEDİLER”
“Gelelim hukuksuz uygulamalara” diyen Başkan Varol, “Hayvan sever arkadaşlarımız arıyor, rehberlik yapan arkadaşlarımız arıyor, tarihi alan bölgesinde besleme yapmak alan başkanlığı tarafından yasaklandı, hoppala dedik, bu da nereden çıktı. Yasaların bize verdiği hakkı Alan Başkanlığı nasıl yasaklar kendi gözlerimiz ile gidip görelim dedik. Tam besleme yapmaya başladık Alan Başkanlığının güvenlik görevlileri geldi. Bizzat benim kendime besleme yapamayacağımı Alan Başkanlığının besleme yasağı koyduğunu söylediler. Bizde alan başkanlığının Türkiye Cumhuriyeti yasalarından üstün olmadığını eğer bize engel olurlarsa insan hak ve özgürlüğünü kısıtlamaktan suç duyurusunda bulunacağımızı belirterek, beslememizi gerçekleştirdik. Alan Başkanlığı ben yaptım oldu ya çok alışkın. Alan başkanlığına hatırlatırız. Türkiye Cumhuriyetinin yasalarından hiçbir kurum ve kişi üstün değildir.
Yasalardan bahsettik ya bir kanunsuzluk daha. Alan başkanlığı muhtarlara duyuru yapmışlar ses bombası atarak bölgeden köpekleri uzaklaştıracaklarmış, kahvelerde pankartlar asılmış. TBMM hayvan haklarının korunması ve geliştirmesi için araştırma komisyonu kurduğu çağdaş bir hayvan hakları kanunu çalışmalarının devam ettiği bu günlerde bir devlet dairesinin sonuçları yalnızca sokak canları için değil tüm hayvanların vahim olacağı bölgeden kurdu, kuşu kısacası canlı yaşamı uzaklaştıracak ilkel girişimi, böyle insanlık dışı eylemleri şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.


“TOPLUMA ÖRNEK OLACAK ÇÖZÜMLER BEKLİYORUZ”
Varol, son olarak şunları vurguladı: “Yaşanan olayların sonucu, yaptığımız görüşmelerde bölgede yaşayan hayvanlar için ne yapacaksınız diye sorduğumuzda ‘Hayvanlar bizi ilgilendirmiyor yönetmeliğimizde yok’ diyorlar. Yüzlerce hayvanı salarak zarar görecek insanları umursamıyorlar. Ben de vergisini ödeyen bir vatandaş olarak buradan soruyorum. İnsanları umursamıyorsun, hayvandan sorumlu değilim diyorsun peki Alan Başkanlığı ne için var? Koskoca Gelibolu Yarımadası siz Tarihi Alan başkanlığı yönetiminde, bu bölgenin dağından, taşından, insanından, hayvanından kabul etmeseniz de siz sorumlusunuz. Bu bağlamda bölgenizde yaşam mücadelesi veren canlılara sahip çıkmaya sizleri davet ediyoruz. Kararlıyız, inançlıyız. Bu olayların takipçisi olacağız ve sık sık hatırlatacağız. Çağdaş bir dünyada, sizlerden beklediğimiz. Hayvanlarımıza, insancıl, canlı yaşam hakkına saygı duyan, topluma örnek olacak çözümler bekliyoruz.”
 
Basın açıklamasının ardından dernek üyeleri ve hayvan severler bina önünden ayrıldı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN