Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdullah Köklü, Türkiye Turistik Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Körfez BTK Başkanı Ahmet Çelik ve Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, Ankara’da çeşitli ziyaretlerde bulundular. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ı makamında ziyaret eden Çanakkale heyeti, ilin turizm potansiyelleri hakkında görüş alışverişinde bulundu.
 
Önce Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ı ardından da Çanakkale Milletvekili ve AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ı ziyaret eden Çanakkaleli heyet, ilin turizm destinasyonları ve projeleri hakkında toplantıda bulundu. ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, yapılan bu ziyaretlerle ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Aydeğer, “Çanakkale Valimiz Orhan Tavlı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah Köklü ve TÜRSAB Körfez BTK Başkanı Ahmet Çelik ile birlikte Çanakkale turizminin belli hususları ile ilgili Ankara’da Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Nadir Aslan ile bir görüşme ziyareti yaptık. Bu ziyaret çerçevesinde kendisi ile özellikle son dönemde açıklanan Troya Müzesi’nin EMYA Avrupa Müze Ödülü’nde finalist olması ile Nisan ayında Cardic’te açıklanacak sonuçlara kadar bu ödülü almamız adına yapılabilecek faaliyetler, etkinlikler, bununla ilgili yapılacak çalışmalar ile ilgili istişarelerde bulunduk. Bununla ilgili olarak ilerleyen süreçte hem bakanlığımız hem Çanakkale yerelinde bizler önemli bir çalışma sergileyeceğiz. Troya Müzesi’nin Türkiye’de ve dünyada üstü bir iletişim kurması için elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz. Bu çerçevede bir takı etkinliklerin oluşması ile ilgili çaba harcayacağız. EMYA ödülü dünyanın en prestijli müzecilik ödülü, bu ödülün kazanılması sadece Çanakkale turizmi açısından değil Türkiye turizmi açısından çok önemli bir referans ve çok önemli bir gurur kaynağı ve Türkiye turizmine de çok önemli bir derece de olumlu bir ivme katacak bir konu. Bu süreci çok önemsiyoruz” dedi.
 
ULUSLARARASI FELSEFE ŞENLİĞİ YAPILMASI İLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPILIYOR
“Bir diğer konu ise, Çanakkale il merkezindeki Askeri Hastanenin olduğu alanda bir müzenin yapılması söz konusuydu” diyen Aydeğer, “Bu müzede yapılacak çalışmalar ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. Yine özellikle Assos bölgesi, Troya Milli Park içerisinde ilerleyen süreçlerde yapılacak olan yatırım, tanıtım ile ilgili konularda görüşüldü. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Assos’un çok önemli bir potansiyel barındırdığını da teyit etti. Burası ile ilgili özel çalışmalar yürüteceğini, hatta Uluslararası Felsefe Şenliği yapılması ile ilgili bir çalışma yapıldığının bilgisini verdi. Bununla ilgili de zaten işbirliği içerisinde olacağız” şeklinde konuştu.
 
“BU ALANIN KOMPLE İHYASI TURİZM DESTİNASYONU OLUŞMASINA VESİLE OLACAK”
Aydeğer, “Çanakkale Troya Milli Parkı’nın özellikle Tarihi Gelibolu Yarımadasında olduğu gibi ihyasının oranın da kültür ve turizme açılmasının çok önemli olduğu konusunda ısrarla bahsettik” diyerek, şunları söyledi: “Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız bu konunun hassasiyetinin ve öneminin farkında. Troya Milli Parkın içerisinde olan alan, çok sayıda tarihi ve 1.Dünya Savaşı ile ilgili Orhaniye Tabyası, Kumkale Şehitliği ve Cezayirli Hasan Paşa Köşkü gibi birçok yakın tarihe ait önemli noktalarımızı özellikle 1. Dünya Savaşı’ndaki önemli savaş alanlarını içeriyor. Ayrıca antik tarihin de çok önemli cazibe noktalarını içeriyor. Burada Aşil’in tümülüsünün olduğu, farklı antik yerleşimlerinin olduğu bir alan Troya Milli Parkı. Bu alanın komple ihyası, nasıl Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda olduğu gibi çok güçlü bir turizm destinasyonu oluşmasına da vesile olacak. Bu konuyla da ilgili olarak görüş alışverişinde bulunuldu.”
 
ÇANAKKALE TURİZMİNİN GELİŞMESİ İÇİN TÜM GAYRETİ GÖSTERECEK!
Aydeğer, Çanakkale Milletvekili ve AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ile bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Toplantımızda da yine Sayın Bülent Turan geçmişte olduğu gibi bütün bu bahsedilen hususlarda Çanakkale turizminin gelişmesi kalkınması için elinden gelen tüm gayreti göstereceğini ifade etti ve her hususta en yakın şekilde takip edeceğini ifade etti. Özellikle yakın gündemde olan EMYA Müzecilik Ödülü ile ilgili de yapılacak olan tüm faaliyetleri birebir takip edeceğini ve destek vereceğini ifade etti. Genel olarak oldukça verimli bir toplantı oldu. Sayın valimiz öncülüğünde gerçekleştirilen bu görüşmeler, Çanakkale’nin daha çok yatırım alması, daha çok Türkiye turizminde ön planda olması açısından çok önemliydi. Özellikle sayın bakan yardımcımız da bu önemi ve hassasiyeti bizlere teyit etti. Bu bizler için çok önemli. Bizler de turizm paydaşları olarak bu sürecin en güçlü şekilde seyretmesi için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN