Bayramiç’te Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda gerçekleştirilen Zeytinyağı Farkındalık Toplantısı’na Bayramiç Kaymakamı Sercan Gökdemir, Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, İl Genel Meclisi Başkanı Sadık Göğüsgeren, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Yıldırım, Çan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şahin, Lâpseki Ziraat Odası Başkanı İsmail Sevim, Biga Ziraat Odası Genel Sekreteri Arif Ödül, ÇOMÜ Dekan Yrd. Dr. Öğr. Üyesi Arda Akçal, Pıtıreli Kooperatif Başkanı Tuncay Güngör, Sezida Zeytin, Zeytinyağları sahibi Seçkin Sezer, Saçaklı Kooperatif Başkanı Natık Civir, Bayramiç Ziraat Odası Meclis Başkanı Yücel Çayıroğlu, meclis üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, oda başkanları, muhtarlar ve vatandaşlar katılım sağladı.
 
Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan program, açılış konuşmaları ile devam etti. Programın ev sahipliğini yapan Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, ilk konuşmayı yaparak, “Çanakkale’de dört tane coğrafi işaretli ürün vardır. Bunun iki tanesi de Bayramiç’tedir; Bayramiç elması ve Bayramiç beyazı. Türkiye’de yaklaşık 457 civarında tescil edilmiş ürün var, 600 müracaat var. Fakat Avrupa Birliği’nde de 24 tane coğrafi işaretli ürün var müracaat edilmiş, 3 tane tescil alınmış ürün var. Önümüzdeki yıl Bayramiç beyazının üniversite işbirliği ile Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilini hedefliyoruz, son noktadayız.  Bu konuda Çanakkale’nin ilk tescilli AB ürünü olacak. Bununla da kalmayıp, bugünkü amacımız zeytinyağında farkındalık” dedi.
 
“COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ YAPMAYI HEDEFLİYORUZ”
“Zeytinyağı milattan önce 3 bin yılına dayanan bir yetiştiricilikle başlamaktadır” diyen Pehlivan, “Bizim bölgemizde ticari anlamda zeytinler genellikle Ayvalık ve Edremit çeşitlerinde oluşmaktadır. Buradaki zeytinlerin tamamı yağlık ürün olarak kullanılmakta. Bize düşen görev hükümetimizin 11.Kalkınma Planı’nda coğrafi işaretli ürünlere bir fasıl açıldığı için, bu fasılı değerlendirmek için Bayramiç Kazdağları Zeytinyağı adı altında coğrafi işaret tescilli yapmayı hedefliyoruz. Bu gücü üniversitemizden, üreticilerimizde, üyelerimizden alıyoruz ve bu gücü belediyeden, kaymakamlıklardan, kamu kurum ve kuruluşlardan alıyoruz. Yani amacımız, Bayramiç’teki ve Kazdağları’nın eteğindeki ürünleri marka haline getirmek, pazar payını arttırmak. En büyük hayalimiz budur. Sözlerime şu dua ile son vermek istiyorum; hepinizin zeytin ağacı kadar uzun ömrü, zeytin tanesi kadar bereketli ve zeytinyağı kadar sağlıklı bir yaşam diliyorum” diye konuştu.
 
“KALİTESİNE ETKİ EDEN EN BÜYÜK FAKTÖRLERDEN BİRİSİ YÖRENİN COĞRAFİ KONUMU”
Ardından ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Yıldırım kürsüye gelerek, “Bayramiç turizmi, doğal güzelliği, endemik bitkileri, zeytin ev zeytinyağı gibi birçok tarımsal ürünün bir arada yetiştirildiği, Bayramiç’te Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bayramiç Ziraat Odası Başkanlığı Zeytin Dostu Derneği Başkanı ile birlikte bu etkinliği gerçekleştiriyor olmaktan mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. Zeytin hepimizin bildiği gibi 2 bin yıl ömre sahip. Bu yüzyıllardır insan sağlığına hizmet etmiş ve etmekte ve dünyadan kültürü en eski tarihlere kadar giden bir bitki. En sağlıklı ve en doğal bitki olması sebebiyle de Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Zeytin yüzyıllardır barışın ve adaletin de simgesi olmuştur. Çanakkale zeytinin yetişmesi için gerek iklim gerekse toprak özellikleri açısından o kadar uygun bir tabiata sahiptir ki, Çanakkale’de yetişen zeytinin büyük bir kısmı zeytinyağı üretiminde çok az bir kısmı da sofralık olarak üretilmedir. Gerek sofralık olsun gerekse zeytinyağı olsun kalitesine etki eden en büyük faktörlerden birisi yörenin coğrafi konumu. İkinci önemli etki kaliteye, nitelikli tarımsal uygulamaların gerçekleştirilmesi. Nedir bunlar; sulama, ilaçlama, gübreleme gibi. Üçüncüsü de çeşit, kalite üzerine son derece etki yapmakta. Bu nedenle zeytin ve zeytinyağının yöresel özelliklerinin belirlenerek coğrafi işaret tescilinin yapılması yöre adıyla markalaşması hem yöreye hem de bölgeye artı değer sağlayacaktır. Meyveciliğin, birçok çeşidinin gerçekleştirildiği,  Çanakkale ve Çanakkale özelinde de Kazdağları’nın zeytin hasadının yapıldığı dönemde serin iklim yapısı ve yüksek oksijen miktarı zeytin ve zeytinyağı kalitesine son derece önemli etki yaptığı birçok çalışma tarafından da gösterilmektedir. Bu kıymetli ürünün üretiminde, muhafazasında, pazarlamasında en üst düzeyde titizliğin gösterilmesi bu kaliteyi sürekli kılacaktır. Bu nedenle siz üreticilerimize çok önemli bir görev düşmektedir.  Özellikle de bu niteliklere dikkat edilerek Bayramiç, Ezine, Ayvacık zeytin ve zeytinyağı tanıtım faaliyetlerinde mutlaka ağırlık verilmesi gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
 
“ÜRÜNLERİMİZİN ÖN PLANA ÇIKARILMASI ÖNEMLİ VE KIYMETLİ”
Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya da programda söz alarak kısa bir konuşma yaptı. Zeytin’in önemini vurgulayan Kaya, “Bugün burada zeytinyağının, zeytinin farkındalığı için Bayramiç Ziraat Odası başkanımızın daveti üzerine bulunmaktayız. Kendisine teşekkür ediyoruz. Bölgemiz birçok ürünün bir arada yetiştiği güzel bir kent ve bu kentin içinde üretimde ön planda olan bir ilçedeyiz. Bayramiç elması, Bayramiç Beyazı gibi önemli ürünleri var. Coğrafi işarete sahip bir ilçedeyiz. Bugün de burada zeytin ağaçları bir çalışma yapmış arkadaşlar ve zeytini ön plana çıkartmak için bu çalışmayı gerçekleştirmişler. Bu çok güzel bir çalışma. Bir ürünün marka olabilmesi için birinci aşama pazarlarda sorulması, ismi ile anılması. Bu işin en önemli unsurlardan bir tanesi. Bu tarzda çalışmalar ile de pazarlarda manavlarda ürünlerin ismi ile çağrılmasını kıymetli buluyoruz. Diğer ürünlerimizde de bunun yapılması, ürünlerimizin ön plana çıkarılması önemli ve kıymetli. Dünyada,  ülkemizde ve ilimizde her geçen gün tarım gelişiyor, değişiyor ve bu gelişime ayak uydurmak zorundayız. Ayak uyduramadığımız takdirde il olarak, ilçe olarak, ülke olarak geride kalırız. bu gelişim ve değişimi takip ederken, makineleşme çağımıza uygun yeni ekipmanlar çıkıyor ve bu ekipmanları kullanmak için üreticilerimizi bilinçlendirmemiz gerekiyor. Bu konuda da kurumlarımızın, Tarım İl Müdürlüğümüzün, TKDK gibi kurumların çalışmaları var. Ortak makine parklarının kurulması noktasında çalışmalar var ve bu çalışmaların artarak, kolaylaştırarak artmasını diliyoruz. Üreticilerimizin makine satın almadan kullanabilmesini çok kıymetli görüyoruz. İlimizde de bu değişimlere ayak uydurmak için elimizden gelen çabayı göstermemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. 
 
“EN SAĞLIKLI GIDA ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI”
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ise son konuşmacı olarak şunları söyledi: “Bayramiç belli ürünler bakımdan önemli bir yer ama şu anda dünyada çok önemli bir coğrafyadayız.  Kazdağları çevresi, Ege, Marmara yani şu içerisinde bulunduğumuz coğrafya binlerce yıldır medeniyetin gelip geçtiği, yerleştiği bir mekan. Filozoflar gelmiş, değişik medeniyetler gelmiş, büyük savaşlar olmuş. Doğu Batı hesaplaşması burada başlamış. Asırlar sonra Çanakkale’de tekrar hesaplaşma olmuş. Bu savaş devam ediyor. Çanakkale tarih, kültür, sanat, turizm bakımından önemli bir yer. Ama en önemli özelliklerinden birisi de en önemli oksijen kaynaklarından birisi. İstanbul’da belli yerlerde sağlık sorunları yaşayan insanlar var. Bunlara ben de şahit oldum. ‘Buraya geldim hocam, sağlığıma kavuştum’ diyor. Kıyasıya rekabetin yaşandığı bir dünyadayız. Bilimsel çalışmaların ayağı üniversitededir, araştırma kuruluşlarıdır. Biz de bunun için buradayız. Başta ziraat fakültemiz, meslek yüksekokullarımızdaki bölümlerin mutlaka katkısı olacaktır. Biz Çanakkale halkı il ve ilçeleri ile üniversitemizi devreye sokmak topluma katkı sağlamak konusunda seferber etmiş durumundayız. Öğretim üyesi sahaya çıkmak zorundadır. Sizlere ışık tutması gerekir. Bilim en önemli değerdir. Burada büyük bir heyecanla marka haline gelmesi, tescillenmesi konusunda adımlar atılıyor. Biz ürün geliştirmesini, zenginleştirmesini çok iyi bilmiyoruz. Bu ürünleri geliştirip katma değeri yüksek, dünya genelinde pazarda pay kapma konusunda çalışmalıyız.  En sağlıklı gıda zeytin, zeytinyağı. Havası bile ayrı şifa dağıtıyor. Böyle bir ürüne sahip olduğumuz için çok mutlu hissetmeliyiz. Eğer bir katkı sağlayabilirsek üniversite olarak kendimizi bahtiyar hissedeceğiz.”
 
Açılış konuşmalarının ardından toplantıya katılanlar kurulan stantları gezerek üreticilerden bilgi aldı. Toplantının ikinci bölümü üreticilere yönelik olarak düzenlendi. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Dr. Mehmet Ali Gündoğdu tarafından ‘Kaliteli Zeytinyağı İçin Bazı Önemli Konular’ ve Zeytindostu Derneği İl Temsilcisi Mustafa Öz tarafından ‘Zeytinyağında Doğru Bilinen Yanlışlar ve Zeytinyağı Duyusal Tadımı’ konulu eğitim sunumları gerçekleştirdi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN