Temmuz ayından bu güne kadar yaptığı tüm açıklamalarda, Çanakkale Belediyesi ve Çevre örgütlerine ‘Komisyon kurup bizi 7/24 denetleyebilirsiniz’ çağrısında bulunan doğu Biga Madenciliğin çağrısı yanıtsız kaldı. Belediye ve çevre örgütleri, denetim yapacak bir komisyon kurup şirketin her adımını Çanakkale halkı adına takip edeceğine, yüzlerce kişiyi ekmeğinden edecek adımı seçti. Maden şirketi ise aynı çağrıyı tekrar yaptı; “İlgili kamu kurumları, sürekli denetimlerini sürdürüyor. Belediyemiz, STK’lar ve Üniversitenin de içerisinde olacağı alternatif bir denetim komisyonu da oluşturulsun, kamunun yaptığı denetimlerle birlikte bu komisyon da denetim yapsın. Denetimlerin sonuçlarını kamuoyuyla paylaşsın.”
 
“KAYGILARI ANLIYORUZ, PROJEMİZE GÜVENİYORUZ”
Doğu Biga Madencilik, Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesi için mevzuatın gerekli kıldığı tüm izinleri aldı. Dava ve bilirkişi süreçlerini de başarılı bir şekilde atlatan şirket, proje için ilk etapta yaklaşık 300 kişi istihdam etti. Yüzde 80’i yörede yaşayan insanlardan oluşan çalışanlara, görevlendirilecekleri pozisyonlarla ilgili eğitimler verildi. Temmuz ayında başlayan protestolar nedeniyle alanda çalışmalar durduruldu. 12 Temmuz tarihinde basın toplantısında proje ile ilgili bilgiler veren Doğu Biga Madencilik Şirket Sözcüsü Çağın Şen, Çanakkale Belediyesi ve Çevre örgütlerine çağrıda bulundu. Çevre ile ilgili kaygıların normal olduğunu söyleyen Çağın Şen, projeye güvendiklerini, Çanakkale Belediyesi öncülüğünde STK’lar ve ÇOMÜ’nün de aralarında bulunacağı alternatif bir denetim komisyonunun her türlü denetimine açık olduklarını söyledi. 1 Ağustos tarihinde yapılan basın duyurusunda da aynı komisyonun kurulması teklifi bir kez daha dile getirildi.
 
Komisyon çağrısı yanıtsız kalan şirket yöneticileri, 3 Eylül 2019’da Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı ziyaret etti. Ziyarette proje ile ilgili bilgiler verilirken, belediyenin öncülük edeceği ve Çanakkale halkı adına denetimlerde bulunabileceği bir komisyon kurulması önerisi, bu kez Başkan Gökhan’ın kendisine direk iletildi. Ancak Başkan Gökhan, bu çağrıya da olumlu yada olumsuz hiçbir yanıt vermedi. Şen, geçtiğimiz gün yapılan basın toplantısında da bu çağrıyı yineledi. Belediye, STK’lar ve üniversiteden bilim insanlarının yer alacağı komisyonun 7/24 denetim yapabileceği, kamu kurumlarının yaptığı denetimlere eşlik edebileceği, numuneler alarak tahlile gönderebileceğini, bu sayede alternatif bir denetim mekanizmasıyla bütün kaygıların giderebileceğini aktardı.
 
İŞTEN KAÇMAK MI? İDDİALARIN DAYANAKSIZLIĞI MI?
Doğu Biga Madenciliğin ‘Alternatif denetim’ çağrısı, şirketin işletmede şeffaflığının bir göstergesi olarak görülüyor. Şirket, bugüne kadar çevresel kaygı olarak ortaya atılan bütün iddialara yanıt verdi. Atikhisar barajından su kullanılacağı, siyanürlü atık havuzu olacağı, toprağın yok edileceği gibi iddiaların gerçek olmadığı ortaya çıktı. Somut olarak sadece 2 yıl önce kesilmiş olan ağaçların başını bekleyen ve bunun üzerinden algı yürüten çevre örgütlerinin bu çağrıya kulak tıkaması da eldeki argümanların tükendiği şeklinde algılandı. ‘Çevresel kaygı’ adı altında faaliyet yürüten çevre örgütleri, aktif olarak denetim mekanizmasının içerisinde yer almak yerine yüzlerce kişiyi işsiz bırakacak yöntemde diretiyor.
 


Kaynak: Haber Merkezi