Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) kurucu başkanı adına düzenlenen Sedat Simavi Ödülleri sahiplerini buldu. Dokuz dalda 16 kişinin ödül aldığı törende “Troya Hazineleri- Asırlık Hasret” belgeseliyle yönetmen Nihal Ağırbaş ‘TV Belgesel Övgü Ödülü’ne layık görüldü.
 
11 Aralık 1953’de yaşamını yitiren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Kurucu Başkanı Sedat Simavi adına 43 yıldan bu yana sürdürülen ‘Sedat Simavi Ödülleri, 2019 yılında değer görülen gazeteci, karikatürist, edebiyat, spor ve bilim insanları düzenlenen törenle ödüllerini aldı. 329 kişi ve eserin aday olduğu bu yılda, 9 dalda 16 ödül verildi.
 
Sedat Simavi Ödülleri kapsamında, 2018 Troya Yılı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı himayelerinde hazırlanan ‘Troya Hazineleri-Asırlık Hasret’ Belgeseli Yönetmeni Nihal Ağırbaş, TV Belgesel Övgü Ödülü’nün sahibi oldu.  TRT Televizyonu TV 2 Kanalı’nda 4 Nisan 2019 tarihinde yayınlanan ‘Troya Hazineleri-Asırlık Hasret’ adlı belgeseli nedeniyle övgüye değer görülen Nihal Ağırbaş ödülünü, TRT İstanbul Haber Müdürü ve Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’den aldı.
 
“TROYA HAZİNELERİNİN YERİ TÜRKİYE’DİR, ÇANAKKALE’DİR, TROYA MÜZESİDİR”
Senaryosu gazeteci Ömer Erbil tarafından kaleme aldığı, tiyatro ve sinema oyuncusu Cenan Çamyurdu’nun rol aldığı Troya Hazineleri’nin kaçırılış öyküsünü belgelerle uzmanların ağzından anlatıldığı ‘Troya Hazineleri-Asırlık Hasret’ belgesel filmi ile ödüle layık görülen Yönetmen Nihal Ağırbaş, törende yaptığı konuşmada; “Troya Hazineleri, eski eser kaçakçılığına dikkat çekilmek için yapılmış bir belgesel. Bugün binlerce eserimiz biliyorsunuz yurt dışında; Avrupa’da, Amerika’da müzelerin vitrinlerini süslüyor. Biz de UNESCO’nun dediği gibi diyoruz ki; her sere yerinde güzeldir. Troya hazineleri de diğer tüm eserler gibi yerinde, ana vatanında sergilenmelidir. Troya hazinelerinin yeri de bugün Türkiye’dir, Çanakkale’dir, Troya Müzesidir” dedi.
 
Ağırbaş şöyle devam etti; “Türkiye’de belgesel yapmak, belgesel-sinemacılık gerçekten çetrefilli bir yolda yürümek. Belgeselciler iyi bilir, çok fazla desteğe ihtiyacımız oluyor. Bu anlamda sıkıntılar yaşıyoruz. Bu yolda yürürken bize destek olan isimler oldu. Onlara teşekkür etmek istiyorum; öncelikle ana sponsorum Nurol Holding ve TÜMAD Madenciliğe teşekkür ediyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı sinema Genel Müdürlüğüne, TRT’ye ve bu süreçte hep yanımızda olan, bu yolda bizimle birlikte yürüyen Çanakkale Milletvekili Sayın Bülent Turan’a teşekkür ediyorum. Bizi övgüye değer bulan ve ödül veren jüriye teşekkürlerim sunuyorum.”  
 
Ersan KÜÇÜKKURU