İntepe’de bulunan Erenköy’de öğrenim gören öğrenciler için Erenköy İlkokulu Okul Aile Birliği yardım çağrısına çıkarak, eski Rum binası olan Kültür Evi’nin bir bölümünün muhtarlık tarafından öğrencilerin eğitimine katkı sağlaması amacıyla tahsis edildiğini belirttiler. Bu bölümün düzenlemesi için açıklamada bulunan Okul Aile Birliği üyeleri, bu bölümün güzel bir eğitim alanına dönüşmesi için herkesin elini taşın altına koymasını istedi.
 
Erenköy’de eski zamanlardan beri ayakta duran eski Rum evi olan bina, daha sonraları Kültür Evi’ne dönüştürülerek tarihi yaşatmak amacıyla müze görevi görmeye başlamıştı. Erenköy Muhtarlığı, aldığı karar ile evin müze olmayan kısımlarını ilkokul öğrencileri için yapılandırmaya karar vererek, binanın bazı kısımlarını Erenköy İlkokulu Okul Aile Birliği’ne tahsis etti. Ardından, üyeler buranın bir bölümünü kütüphaneye çevirerek, öğrenciler için ders çalışmak ve kitap okumak bir alan yarattılar. Okul Aile Birliği üyeleri ise şu anda bu kütüphanenin genişlemesi için herkesin destek ve yardımlarını beklediklerini dile getirdi. Birlik yönetiminde bulunan Ferda Çakır, “Kültür evi bünyesinde öğrencilerimizin ders çalışıp kitap okuyabilmesi için bir kütüphane kurduk ve bu kütüphane için kitap bağışına ihtiyacımız var. Bunun için Çanakkaleli tüm bağışçılarımızın yardımlarını bekliyoruz” diyerek çağrıda bulundu.
 
GÖNÜLLÜLER ARANIYOR!
Kültür Evi’nde bulunan kütüphaneye beş ayrı köyden taşımalı eğitim ile köye gelen öğrencilere yeni bir eğitim sunmaya çalışan Okul Aile Birliği üyeleri, ayrıca burada öğrencilere yönelik eğitim ve aktivite düzenleyecek gönüllüleri de beklediklerinin altını çizdiler. Okullarda eğitim gören öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için kendi yaptıkları ürünleri de sattıkları bilgisini veren birlik üyeleri, bu konuda da vatandaşlardan destek istediklerini dile getirdiler.
 
“ÖĞRENCİLERİMİZ İSTERSE DERS ÇALIŞACAK İSTERSE DE KİTAP OKUYABİLECEK”
Köy Muhtarı Bülent Bayat, Kültür Evi’nin bir bölümünü Okul Aile Birliği’ne tahsis ederek, öğrencilerin daha çok sosyalleşmesini amaçladıklarını dile getirdi. Bayat, “Belediye kapandıktan sonra bu binaya hiç içine girilmemiş. Biz muhtarlık olarak Erenköylü bayanlarımız ile burayı nasıl değerlendirelim diye bir toplantı yaptık. Atıl durumda olan bu binamızı nasıl değerlendirelim dedik ve Okul Aile Birliğimizin okulda yaptığı toplantıda buranın Okul Aile birliği tarafından işletilir hale getirilmeye karar verildi ve bayanlarımız yaptıkları çalışma ile burayı yeniden işletilir hale getirdi. Biz de muhtarlık olarak bir karar aldık ve bu binayı Erenköy İlkokulu Okul Aile Birliğine tahsis ettik. Bizim köyümüze yakın 5 köyden öğrenci geliyor. Buraya gelen öğrencilerimiz için sosyal aktiviteler düzenlemek istiyoruz. Binanın içinde kütüphanemiz de var. Öğrencilerimiz isterse ders çalışacak isterse de kitap okuyabilecek” şeklinde bilgi verdi.
 
“YETİŞTİRDİĞİM ÜRÜNLERİ BURAYA BAĞIŞLAYARAK GELİRİNE KATKI SUNMAYA ÇALIŞIYORUM”
Okul Aile Birliği Başkanı Tayfun Barın ise yapılan bu etkinlikle ilgili olarak, “Bizim bu binayı seçmemizde bir sebep var. Burayı seçmemizdeki sebep; Burası eski bir Rum köyü. Rumların dönemindeki eski ismi ile Ren Köy. Biz her şeyden önce çocuklarımıza Erenköy’ün tarihini burada yansıtmak istedik. Erenköy’de yaşanan geçmiş olayları da çocuklarımıza anlatarak, her şeyden önce çocuklarımıza köyümüzün tarihini, geçmişini öğretmek istedik. Bizim de burada toplanmamızın nedeni Erenköy’ün beyninin burası olmasını istedik. Burayı da Erenköy Kültür Evi adı altında açtık. Bayanlarımızın el attığı her yer çiçek gibi oluyor. Yine bayanlarımız buraya da el attıktan sonra çok farklı şeyler oldu.  Burası sürekli açık olduğu gibi, çocuklarımız ve bayanlarımız boş zamanlarında buraya gelerek, çay kahve yaparak faaliyetlerini sürdürüyorlar. Buraya gelen her misafire, öğrenciye çay, poğaça gibi ikramlarda bulunarak kimseden para almamak kaydıyla faaliyet yürütüyoruz. Sadece bir bağış kutumuz var. Örneğin ben çiftçilik yapıyorum. Yetiştirdiğim ürünleri buraya bağışlayarak gelirine katkı sunmaya çalışıyorum.  Bağıştan elde edilen gelirler ise okula veya öğrencilerin ihtiyaçları için kullanılıyor. Çocuklarımız için kültürel etkinlikler de düzenleyeceğiz.  Bu anlamda gönüllü eğitim verebilecek, herkesi buraya bekliyoruz. Bu kapsamda meslek tanıtım günleri gerçekleştiriyoruz okulda. Doktor, çiftçi, sanatçı, ressam gibi birçok kişi kendi meslekleri ile ilgili okulda bilgiler veriyor. Yine çocukların ilgisine göre meslek dalları ile ilgilenip teker teker başarılı olabilmeleri için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.  
 
“RUMLAR GÖTÜRMEDİKLERİ BİRÇOK ESER BIRAKTILAR”
Erenköy’ün eski Belediye Başkanı Önder Öner de konuyla ilgili düşüncelerini dile getirdi. Öner, “Ben Belediye Başkanı olunca bu evleri kurumak adına, çalışmalar başlattım. Ama evlere sıva yapmayın, çimento yapmayın diyemiyorum çünkü buna yasal hakkım yoktu. Ancak şu projeyi hayata geçirdim ve dedim ki ‘Taş evlerde oturduğunuz sürece su parasını yarı yarıya alacağım sizden’. Bu şekilde taş evlerin çoğunu korudum. O evlerden bir tanesi de burası. Buradan giden Rumlar, kendilerini götürecek gemiye 24 saat içinde binmek zorundaydılar. Onun için belki değerli eşyalarını almışlardır ama götürmedikleri birçok eser bıraktılar. Biz de o eserlerle bu taş evi restore ederek müze haline getirdik. Bugün de hanımlarımızın eli ile bambaşka işlerde, çocuklarımızın sosyal yaşam aktiviteleri için kullanılıyor” şeklinde konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN