Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy “Dünyanın en önemli çağdaş arkeoloji müzelerinden Troya Müzemiz Avrupa Yılın Müzesi Ödülü 2020’de finale kaldı” dedi. Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü kazanan müze 2 Mayıs 2020’de açıklanacak.
 
Yaklaşık 70 milyon TL’lik harcamayla tamamlanarak, ören yerindeki teşhir ve tanzim uygulamasının bitmesiyle kazılarda ortaya çıkarılan 2 bin eserin sergilendiği Troya Müzesi, Avrupa Konseyi desteğinde faaliyet gösteren Avrupa Müze Forumu'nca her yıl kamusal kalitesi yüksek olarak değerlendirilen müzelere verilen Avrupa Yılın Müzesi Ödülü 2020 yılı adaylığında önemli bir aşama kaydetti. 10 Ekim 2018’de ziyarete açılan, resmi açılışı ise 18 Mart 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan Troya Müzesi, Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri 2020'de finale kaldı. Karar Türkiye ve Çanakkale’de büyük heyecan yarattı. Avrupa Yılın Müzesi 2020 ödülünün sahibi, 29 Nisan-2 Mayıs 2020 tarihleri arasında Birleşik Krallık Cardiff Amgueddfa Cymru’daki Wales Ulusal Müzesi’nde düzenlenecek Avrupa Müze Forumu Yıllık Konferansı’nın son gününde açıklanacak.
 
Troya Müzesi ile ilgili bu önemli gelişmeyi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy duyurdu. Bakan Ersoy, eşsiz atmosferi, yaratıcı sunumlarıyla ziyaretçilerini etkileyen, eğitim ve sosyal alanlarda sorumluluk üstlenen ve kalite standartlarını geliştiren müzelere verilen ödüllerde finale ulaşan Troya Müzesinin bu başarısını sosyal medyadan hesabından duyurarak, müzede emeği geçenleri kutladı. Bakan Ersoy açıklamasında, “Dünyanın en önemli çağdaş arkeoloji müzelerinden Troya Müzemiz Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri 2020'de finale kaldı. Çok sayıda müze arasından aday gösterilen Troya'yı ülkemize kazandıran Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, müzede emeği olan herkesi kutluyorum” ifadelerini kullandı.
 
“ÇANAKKALE’YE VE TROYA MÜZESİ'NE ÇOK YAKIŞACAK”
Troya Müzesi'nin 'Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri 2020'de finale kalmasıyla ilgili Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Avrupa Konseyi himayesinde Avrupa Müze Forumu tarafından her yıl verilen en uzun soluklu ve Avrupa’nın en prestijli müzecilik ödülünün, Çanakkale’ye ve Troya Müzesi'ne çok yakışacağını ifade etti.
 
“ŞİMDİ HEDEF 2 MAYIS CARDİFF”
Troya Müzesinin Avrupa Yılın Müzesi Ödülü 2020’de finale kalması, müzede de büyük sevinç ve heyecan yarattı. Göreve geldiği ilk günden bu yana Troya Müesi için tanıtım çalışmalarına büyük katkılar sunun Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, şimdiki hedefin 2 Mayıs’ta Cardiff’te yapılacak final olduğunu açıkladı. Gölcük, “Çok şükür ilk hedefimize ulaştık. Genç Troya Müzesi güçlü hikayesi ile yoluna emin adımlarla devam ediyor. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Şimdi Hedef 29 Nisan-2 Mayıs Cardiff” ifadelerini kullandı.
 
“TÜRKİYE ve ÇANAKKALE TURİZMİ AÇISINDAN ÇOK BÜYÜK BİR GURUR KAYNAĞI”
Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler, Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, Troya Müzesi’nin Türkiye ve dünyanın en önemli çağdaş arkeoloji müzelerinden bir tanesi olduğunu belirterek, “Troya Müzesi, 2018 yılında faaliyete geçtiğinden bu güne tüm dünyada çok büyük merak ve ilgi uyandırmıştır. 2018 Troya Yılı kapsamında yapılan çalışmalar ile birlikte TIME Dergisi tarafından 2019’da ziyaret edilmesi gereken 100 noktadan birisi olarak yer almıştır. Bu çok önemli bir konu. Yine müze ile ilgili çok fazla sayıda yurt içi ve yurt dışında Troya Yılı kapsamında çok sayıda tanıtım çalışması yapıldı. Bununla ilgili Çanakkale Valiliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı girişimleriyle geçtiğimiz 6-7 ay önce Avrupa Yılın Müzesi Ödülü için adaylık başvurusu yapılmıştı. Bu yarışma dünyanın en prestijli müze yarışmalarından bir tanesi. Bu değerlendirme sonucunda bir sürü kriter, çok detaylı ve çok fazla parametresi olan bir süreç sonucunda Troya Müzesi’nin, en iyi müzeler arasında finale kalmış olması Türkiye ve Çanakkale turizmi açısından çok büyük bir gurur kaynağı. Ayrıca çok önemli bir referans. Troya Müzesi bu ödülü alması halinde tüm dünyadaki ününe daha büyük bir ün katacak. Tüm dünyadan Troya ve Troya Müzesine gelecek ziyaretçiler için çok önemli bir motivasyon kaynağı üretecektir. Bu çok prestijli müze ödülünün kazanılmasının bölge turizmine de çok önemli bir katkısı olacaktır. Emeği geçen tüm paydaşlara turizmciler olarak teşekkür ediyoruz” dedi.
 
“VERİLEN EMEKLERİN KARŞILIĞI OLACAK”
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Çanakkale-Körfez Bölge Temsil Kurulu (BTK) Başkanı Ahmet Çelik ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı; “Troya Müzesi’nin bunca emekten ve 2018 Troya Yılı çalışmalarından sonra yarışmada finale kalması çok kıymetli. Çanakkale turizmcileri olarak bizlere bundan daha kıymetli bir hediye olmaz herhalde. Verilen emeklerin karşılığı olacak. Bizler de İzmir Travel Turkey Fuarındayız şuan, Çanakkale turizmcileri olarak. Burada da müzemizin finale kaldığının reklamını yapıyoruz. Bizim için çok mutluluk verici. Bölgemizi tanıtma ve reklamının yapılması anlamında ayrı bir değer, ayrı bir kıymet. Bu zamana kadar yapılmış bütün çalışmaları taçlandırmış bir sonuç olacak bu. Yarışmalara girip bu tür ödülleri almaya devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum farklı kulvarlarda. Bu aslında tanıtımın başka bir parçası. İnsanların bölgeye olan merakları artıyor. Daha azla insanın yerli-yabancı bölgemize gelmesiyle ilgili potansiyeli arttırmış oluyor. Bu sebeple emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ederim. Avrupa’da bir yerlerde bu yarışmadan dolayı Çanakkale’nin ve Troya’nın adının geçiyor olması bizim için çok kıymetli. Daha fazla insanın ülkemize ve bölgemize geleceğinin mesajını da veriyor aslında bir taraftan da.”
 
Ersan KÜÇÜKKURU