Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü 3 Aralık Dünya Engeliler Günü olması nedeniyle Nedime Hanım Mesleki ve Anadolu Lisesi Konferans salonunda engelli öğrencilerin katılımıyla etkinlik programı düzenledi. Etkinlikte konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, “Eğitimle oluşturulacak toplumsal bilinç ise, onların hayatını daha da kolaylaştıracak ve güzelleştirecektir” diye vurgu yaptı.
 
Düzenlenen törene Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, Çanakkale Belediye Meclis Üyesi Birten Sarıbaş, okul müdürleri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan tören Kepez Özel Eğitim Meslek Lisesi öğrencisi Ebru Gülşen’in konuşması ile devam etti. “Bizlerin yanında olduğunuz için teşekkür ederiz” diyen Gülşen, sevginin onlar için ne kadar önemli olduğuna değindi.
Ardından günün anlam ve önemine ilişkin Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, yaptığı konuşmada, “3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü vesilesiyle bir araya geldiğimiz bu anlamlı günde hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Birleşmiş Milletler’ in 1992 yılında almış olduğu karar sonrası 3 Aralık, Uluslararası Engelliler günü olarak ilan edilmiştir. 3 Aralık, engelli kardeşlerimizi daha iyi anlayabilmek ve onları daha iyi anlayabilmek amacıyla belirlenmiş bir gündür” dedi.
 
ÇANAKKALE’DE 645 ENGELLİ ÖĞRENCİ, 838 KAYNAŞTIRMA ÖĞRENCİSİ BULUNUYOR
“Ülkemiz nüfusunun yüzde 12,3'ünü engelli kardeşlerimiz oluşturur. Aileleriyle birlikte, engellilik konusu nüfusumuzun 30 milyonunu çok yakından ilgilendiren bir konudur” diyen Yılmaz, “Bizim verilerimize göre ise; sadece Çanakkale ilinde 645 engelli öğrenci, 838 kaynaştırma öğrencisi bulunmaktadır. Engelliliğin önlenmesinde ve azaltılmasında eğitim son derece önemlidir. Akraba evliliği, aşıların zamanında yapılmaması, doğum öncesi tedbirsizlikler konusunda toplumu bilinçlendirmek bu durumu azaltacaktır. Ayrıca iş kazaları başta olmak üzere her türlü kazaya karşı alınacak tedbirler konusunda vatandaşlarımızın eğitilmesi ve her vatandaşımızın asgari seviyede ilk yardım bilgisine sahip olması bu noktada çok önemlidir” ifadelerini kullandı.
 
“ONLARIN KABUL GÖRÜP, DIŞLANMADAN YAŞAMASI SAĞLANMALIDIR”
Yılmaz, “Engelli vatandaşlarımızın da tıpkı diğer vatandaşlarımız gibi yaşamlarını sürdürebilmek için, toplumda bir yer edinmeleri gerekir. Onlar da engel durumuna ve oranına göre kendilerine uygun bir iş bulmak, çalışmak, aile kurmak zorundadır. Ancak onların da toplumun bir parçası olabilmeleri için, toplum eğitilmeli, onların kabul görüp, dışlanmadan yaşaması sağlanmalıdır. Devlet, engellilere pozitif ayrımcılığı anayasal güvence altına almıştır. Eğitimle oluşturulacak toplumsal bilinç ise, onların hayatını daha da kolaylaştıracak ve güzelleştirecektir. Engelli vatandaşlarımızın pek çoğunda gözlenebilen yaşama arzusu, bakmayı ve görmeyi bilen sağlıklı insanlarımıza örnek olacak niteliklere sahiptir ve pek çok engelli kardeşimiz fırsat ve imkan sağlandığında, neler yapabileceğini bizlere kanıtlamıştır. Şüphesiz ki bizlere düşen engelli kardeşlerimizin meselelerini, sıkıntılarını bir gün değil her zaman hatırlamak, başarılarının farkına varmaktır. Her normal insanın bir engelli adayı olduğunu unutmadan, daha duyarlı ve bilinçli bir toplum oluşmasını temenni ediyor, bu anlamlı günün tüm engelli kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.
 
Konuşmaların ardından, engelli öğrenciler hazırladıkları gösterileri davetlilere sundu. Yapılan gösteriler büyük alkış aldı.
 
İsmail ŞEN