Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği (ÇASEMDER)Engelliler Komisyonu ve yönetim kurulu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü sebebiyle, ‘Engelli Raporlarındaki Değişiklikler ve Güncel Bilgiler’ konulu bilgilendirme ve söyleşi etkinliği düzenledi.
 
Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Hastane Başhekimi Ufuk Tali, ÇASEMDER yönetim kurulu üyeleri, Hastane Bakım Hizmetleri Müdürü Emine Kızılkeçi, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve davetliler katıldı.
 
Etkinliğin açılış konuşmasını YAPAN ÇASEMDER Engelliler Komisyonu Üyesi Gülcan Civelek, “Engelli, doğuştan veya sonradan meydana gelen hastalıklar veya kaza sonucu oluşan sakatlıklar (vücudun görsel / işlevsel/ zihinsel/ ruhsal farklılıkları) demektir.           3 Aralık Birleşmiş Milletlerin 1992 yılında almış olduğu karar sonrası ‘Uluslararası Engelliler Günü’ olarak ilan edilmiştir. 3 Aralık o gün itibariyle tüm dünyada engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek için belirlenmiş bir gündür. Dolayısıyla 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kutlanacak veya bayram yapılacak bir gün değil, karşılaşılan sorunların gündeme getirileceği ve bunların çözümü için yapılabileceklerin ele alınacağı bir tarihtir” dedi.
 
“ASIL ENGEL BURADA DEMEKTİR”
 “Günümüzde artık engellilik görmemek, duymamak, yürüyememek ya da başka bir fonksiyon kaybı değildir” diyen Civelek, “Birçok yerde duyduğumuz gibi , ‘asıl engel yüreklerde’ de değildir. Hem ülkemizde hem de dünyada artık engelin çevreden kaynaklı sorunlar olduğu kabul görmüştür. Yani engelliler bir yerden bir yere rampa ve asansör olmadığı için hareket edemiyorsa, toplu taşıma araçlar uygun olmadığı için kullanamıyorsa, araçlar için ayrılmış otoparklara başka araçlar park ediyorsa ve engelliler ne yapacağını bilemez duruma düşüyorsa, işe girmek istediklerinde de reddediliyorlarsa, insanların ‘sen bunu yapamazsın’ cümlelerine maruz kalıyorsa asıl engel burada demektir. Yani asıl engel hayatın her alanının erişilebilir olarak düzenlenmemesi ve ‘sen bunu yapamazsın’ şeklinde ortaya çıkan önyargılardır. Üstelik bizim bu taleplerimiz, sağlanmasını istediğimiz ayrıcalık ya da lütuflar da değildir. Bunlar herkesle birlikte eşit ve adil bir ortamda yaşayabilmemiz için gerekli düzenlemelerdir ve hem ulusal hem de uluslararası yasalarda var olan haklarımızdır” diye konuştu.
               
“BU ENGELLİ BİREYLERİ İBRET ALINASI İNSANLAR OLARAK GÖREN BİR ANLAYIŞIN ÜRÜNÜDÜR”
Civelek, “Çoğu yerde ve toplantıda duyarız,  ‘Herkes bir engelli adayıdır’ denir ve yapılan hizmetin bu nedenle hayata geçirildiği ima edilir. Çevremizdeki birçok kişi de bunu iyi niyetiyle söyler. Oysaki bu, ‘günün birinde ben ya da yakınım da bunlar gibi olabilir. Şükürler olsun ki böyle değiliz. Bu yüzden bunlara yardım edelim’ benzeri, bencil ve engelli bireyleri ibret alınası insanlar olarak gören bir anlayışın ürünüdür. Bu nedenle, yapılacak her düzenleme günün birinde engelli olma ihtimaline karşı değil de bireysel farklılıklar dikkate alınarak, toplumda yaşayan her bireyin hayatın her alanına eşit ve özgür bir şekilde erişimini sağlamak bakış açısıyla yapıldığında, daha iyi sonuçlar vermektedir” ifadelerini kullandı.
               
“3 ARALIK BİR GELECEĞE UMUTLA BAKABİLDİĞİMİZ BİR GÜN OLSUN”
Civelek, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Ülkemizde engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak düzenlemeler olsa da, henüz bu istediğimiz seviyeye gelmiş değildir. Fakat bu, gelecek için umutlu olmamızın önünde bir engel de değildir. Bizler; kararlı bir şekilde durarak, ne istediğimizi bilerek, kimsenin yapamazsın önyargısına kulak asamayarak ve tüm zorluklara rağmen hayatın içerisinde daha çok yer alarak, bu engellilik durumunu ortadan kaldırabiliriz.3 Aralık Dünya Engelliler Günü kendi yapabileceklerimizin ve gücümüzün farkında olduğumuz bir geleceğe umutla bakabildiğimiz bir gün olsun.”
 
Konuşmaların ardından Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Heyet Başkanı Uz. Dr. Seçil Akdur tarafından ‘Engelli Raporlarında Değişiklikler ve Güncel Bilgiler’ konulu sunum yapıldı. Sunumda; 18 yaş üzeri ve ÇÖZGER ( 18 yaş altı) raporlar, ÖTV ile ilgili raporlar, sağlık Kurulu raporu hangi kamu kuruluşlarında avantaj sağlar, RAM Raporları hakkında, akülü araç hakkında gibi konularda bilgilendirme yapıldı. Söyleşide ise engelli bireylerin raporlarla ilgili ve diğer konularda yaşanılan sıkıntılara ilişkin karşılıklı bilgi alışverişinde bulunarak etkinlik sona erdi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN