Anadolu Selçuklu döneminde yaşamış sultanlar, baniler, hanım sultanlar ve ruhanilerin bulunduğu kitre heykeller Konya Olgunlaşma Enstitüsünün Sultan-ı Bahreyn koleksiyonundan parçalar, Hüseyin Gürkan Akkuş’un replika şapkaları ve Aynur Atayurt’un menkıbe tasviri, yağlı boya tablolarının içerdiği 200 parçalık bir koleksiyondan oluşan sergi, Troya Müzesi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Ar-Ge çalışması 10 yıl ve bunları icra ederek, heykellerin yapımı da bir 10 yıl olmak üzere 20 yılda hazırlanan, toplamda 1 buçuk ton ağırlığındaki 200 eserleriyle Anadolu Turnesi’ne çıkan ‘Bir Zamanlar Selçuklu Sergisi’, Ahlat’tan başladığı yolculuğunda Van, Kars, Ağrı, Tokat, Kayseri, Ankara, Konya’nın ardından Çanakkale’ye gelen serginin açılışına Troya Müzesi Rıdvan Gölcük başta olmak üzere, Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Işın Fırat, ‘Bir Zamanlar Selçuklu Sergisi’nde eserleri bulunan sanatçılar ile Troya Müzesini gezmeye gelen ziyaretçiler katıldı.
Sergiyle ilgili bilgiler veren Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Işın Fırat, “Bir zamanlar Selçuklu Sergisi, Kültür Bakanlığımızın himayelerinde Telif Hakları Genel Müdürlüğünün destekleriyle ve Müzeler Genel Müdürlüğümüzün de işbirliği doğrultusunda gerçekleşti. Geçen yıl Güneydoğu Anadolu turnesini yaptık. Bu yıl da Ahlat’tan başladık ve Doğu Anadolu’da 5 şehir, İç Anadolu’da 5 şehir ve Marmara Bölgesi’nde de 5 şehir olmak üzere 17 bin kilometrelik yolu 1,5 tonluk bir malzemeyle İstanbul’da bitireceğiz inşallah. Kitreden yapılmış heykeller, Aynur Atayurt’un menkıbe tasviri yağlı boya tabloları, Konya Olgunlaşma Enstitüsünün hazırlamış olduğu kostümler ve Hüseyin Gürkan Akkuş’un hazırladığı replika şapkaların yer aldığı 200 parçalık bir sergi. Çok uzun zamandır çalışılan bir Selçuklu projesi var. Kitreden ve pamuktan birleşen heykelleri gerçekleştirdik. Tabii ki bunlar Selçuklu’da yaşamış, sultanlar, hanım sultanların yer aldığı, yağlı boya tablolarının yer aldığı bir projedir. Bir sonraki yıl inşallah Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerini dolaşacağız. Severek yaptığımız bir şey. Her birinin bir hayatı, Anadolu’ya kattıkları var. Heykelleri yapmaya çok azla başlamıştık. Bundan 20 evvel 3-5 heykelimiz vardı. Kitre denilen bir malzeme var. Bugün ebru sanatında da kullanıyor. Gevhen otu, yanı bir kaktüs, yardığınız zaman içerisinde bir reçine çıkıyor. O reçine kuruyor üzerine sıcak su dökülüyor ve içerisinden zamk meydana geliyor. Selçuklular bu karşımı bir yapıştırıcı olarak kullanmışlar. Bakıyoruz, yıllar geçmiş aradan, neredeyse bin yıla yakın süredir, mezar taşlarının ya da kervansarayların yıkılmadığını görüyoruz. Biz bu malzemeyi pamuklarla birleştirip heykelleri oluşturduk. Heykellerin üzerinde kullanılan sakallar ve saçlar insan saçıdır. Artı deriler, kürkler, kumaşlar bir metre bir metre dokutturuldu. Kürkler ve günmüşler orijinal. Heykellerde hiçbir şekilde sentetik bir madde kullanılmamıştır. Sultanlar, hanım sultanlar, baniler ve ruhanilerin yer aldığı bu sergide her birinin yaşantıları ve Anadolu’ya kattıkları değerleri ön plana çıkarıyoruz. Onların isimlerini bir kez daha hatırlattığımız için bizler de gurur duyuyoruz. Bu sergi için yaklaşık 30 yıldır çalışıyoruz. Çalıştayları çok uzun sürdü. Dile kolay 200 parça ürünümüz var. Çalıştaylarımızda nice akademisyenlerle işbirliği yaptık. Selçuklu’nun eğitiminde, müziğinde, mimarisinde, giysisinde mührünü aramaya gayret sarf ettik. Ar-ge çalışmalarımız çok uzun soluklu oldu. Yaklaşık 10 yıldan beri de Türkiye’yi bölge bölge dolaşıyoruz ve sergimizi sanatseverlerle buluşturuyoruz” dedi.
Hazırladığı replika şapkalar ile dikkat çeken Hüseyin Gürkan Akkuş ise, keçe başlıklar koleksiyonunun sahibi olduğunu kaydederek şunları söyledi; “Sergimizde Selçuklu dönemini anlatıyoruz. Günümüzde gündemde Osmanlı var fakat Selçuklu medeniyeti yok. Biz Selçuklu’yu gündeme getirmeye çalışıyoruz. Onların bilgi birikimlerinin üzerine koydukları ile Osmanlı’nın bir imparatorluk olduğunu dile getiriyoruz. “Vatandaşların tepkisini görmek çok memnun edici” Başlıkların yapımı araştırmaları ile birlikte 4 yıl sürdü. Son 1-1.5 yıldır da sergilerde sergilenir oldu. Çanakkale’den önce, bu sene sergi yolculuğumuza Ahlat’tan başladık. Van, Ağrı, Kars, Erzurum, Tokat, Sivas, Kayseri, Ankara, Konya, Eskişehir, Bursa ve şu anda Çanakkale’deyiz. Buradan sonra Edirne ve İstanbul ile kapanışı yapacağız. Vatandaşlardan biz böyle bir sergi olacağını beklemiyorduk tepkisini görmek oldukça memnun edici.”
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisinin (GAKSA) iş birliğiyle hayata geçirilen, minyatür, giysi, kostüm ve tabloların yer aldığı ‘Bir Zamanlar Selçuklu Sergisi 3 Aralık tarihine kadar Troya Müzesi'nde gezilebilecek.

Gülçin AKIN