Çanakkale Savaşları sırasında denizaltıdan fırlatılan torpido ile 27 Mayıs 1915’te Seddülbahir açıklarında batırılan, İngiliz Kraliyet Donanması’na ait birinci sınıf bir savaş gemisi HMS Majestic, tam 105 yıl sonra battığı gün dalış turizmine açılacak. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın projesi kapsamında HMS Majestic’e ilk dalış 27 Mayıs 2020’de gerçekleştirilecek.
 
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın projelendirdiği, Çanakkale Valiliği ve Güney Marmara Kalkınma Ajansının destek verdiği batıkların dalış turizmine açılmasıyla ilgili öngörülen ilk dalış için hazırlıklar sürüyor. Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale turizmine yıllık 30 milyon dolarlık gelir katması beklenen HMS Majestic Batığının dalış turizmine açılması kapsamında ilk dalışın 27 Mayıs 2020’dde yapılmasının planlandığını söyledi.
 
Çanakkale Destanının yazıldığı Gelibolu Tarihî Alanı’nı geliştirerek bir açık hava müzesine dönüştürmek amacıyla faaliyetlerini sürdüren Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alan Başkanlığının hayata geçirmek için çaba saf ettiği, 1.5 Milyon TL’lik kısmı Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilecek toplamda 4.7 Milyon TL tutarındaki proje HMS Majestic Gemisi Batığı’nın dalış turizmine açılması ile ilgili çalışmalar devam ediyor.
 
Tarihi batıkların turizme açılması ile uluslararası camianın gözleri Majestic Batığı’na çevirirken özellikle Eceabat’ta büyük bir soluk olacak HMS Majestic Batığının dalış turizmine açılması ile yıllık 15 bin dalgıç kapasiteli profesyonel dalış turizmi sektörü can bulacak. Proje kapsamında, Seddülbahir Köyü’nden Büyük Kemikli Burnu’na kadar olan kıyılarda Çanakkale Muharebeleri esnasında batmış olan gemilerin konumları ve mevcut durumlarına ilişkin tespit çalışmaları yapılacak, 3 boyutlu dijital haritaları üretilecek. HMS Majestic gemisinde hasar tespitleri, kalıntı rölövesi, eser tespiti vb. çalışmalar yapılarak kurulacak izleme sistemi güvenlik önlemleri alınarak dalış turizmine açılacak. Proje süresince; kıyılarda yapılacak bilimsel araştırma çalışmalarına HMS Majestic Batığı’ndan başlanarak ilk 2 aylık süreyi bu bölgede yapılacak çalışmalar oluşturacak. Araştırma çalışmaları ile eş zamanlı olarak Seddülbahir Köyü Mehmetçik Feneri’nde dalış turizmine yönelik teknik altyapı çalışmaları gerçekleştirilecek.
 
“ÇANAKKALE’NİN GELECEĞİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Seddülbahir’de yapılacak dalış merkezinin süreçlerinin devam etiğini, ihalelerin yapıldığını kaydederek, “Yakında iş teslimi ile beraber öngördüğümüz tarih 27 Mayıs 2020’dir. 27 Mayıs’ta ilk dalışları yaptıracak hale gelmiş olmayı hedefliyoruz.  Çanakkale’nin en önemli turizm ayaklarından biri olacağını düşündüğümüz dalış turizmi tarihi alanda faaliyete geçecek. Biz de bunun sıkı takipçisiyiz. Bunu Çanakkale’nin geleceği için çok önemli bir konu olduğunu düşünüyoruz. Eğer Çanakkale turizmi kalkınacaksa ve daha ileri taşınacaksa bunun en önemli ayaklarından biri dalış turizmi olacak. Çanakkale Muharebeleri Batıkları için geniş bir envanter oluşturulacak ver saha anlatımlarının kapsamının genişletilecek. Eceabat’ta yıllık 15 bin dalgıç kapasiteli profesyonel dalış turizmi sektörü can bulacak. Bu proje ile bölge ekonomisine yıllık 30 Milyon Dolar katkı sağlanması bekleniyor. Öte yandan, diğer batıkların dalış ve araştırma çalışmalarına açılabilmesine imkân tanıyan altlıkların oluşturulmuş olacak.  En önemlilerinden biri olarak da batık alanlarına kontrolsüz ve yasa dışı dalışların önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Tarihi Alan’ın ziyaretçi profilinin çeşitlenmesi, değişen arz talep dengelerinin, Eceabat’ta hizmet sektörünün nitel gelişimine katkı sunması, dalış okulları, dalış ekipmanları, seyahat acenteleri, araç kiralama, özel sağlık birimleri gibi sektörlerde yeni girişimcilerin ortaya çıkması ayrıca da, Gazi köyler halkı için çok sayıda iş olanağı oluşması açısından da önemli bir proje” ifadelerini kullandı.
 
14.900 TONLUK HMS MAJESTİC 7 DAKİKADA BATTI
Çanakkale Boğazı’nda ve Gelibolu Yarımadası kıyı sularında vuku bulan düşman gemilerinin ve denizaltılarının batırılma hadiseleri, boğazın ulaşılamaz ve geçilemez olduğunun adeta kanıtı niteliğindedir. İngiliz Kraliyet Donanması’na ait birinci sınıf bir savaş gemisi olan HMS Majestic 27 Mayıs 1915’te Alman Yüzbaşı Otto Hersing komutasındaki U-21 sınıfı denizaltıdan fırlatılan torpido ile batırıldı. Seddülbahir açıklarında gerçekleşen olay sonunda HMS Majestic 48 denizcisiyle birlikte sulara gömüldü.

Gizem Tuğçe BAYHAN