Kucakladığı 276 kiloluk mermiyi topun namlusuna sürerek Çanakkale Savaşları’nın seyrini değiştiren Seyit Onbaşı, ölümünün 80’ncci yılında Çanakkale’de törenle anılacak.

1 Aralık 1939’da vefat eden Seyit Onbaşı için ölüm yıldönümünde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alan Başkanlığı tarafından tören düzenlenecek. 1 Aralık Pazar günü saat 12:30’da Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir Köyünde Fatih Camii’nde Kur’an-ı Kerim Tilaveti, Mevlid-i Şerif ve Dua okunması yapılacak.. Sonrasında Kilitbahir Köyü’nde hayır pilavı dağıtıldıktan sonra Seyit Onbaşı’nın savaştığı Rumeli Mecidiye Tabyası’nda anma töreni gerçekleştirilecek. 

SEYİT ONBAŞI KİMDİR?
Asıl adı Seyit Ali Çabuk'tur. Seyit Onbaşı, 1889 senesinin Eylül ayında Balıkesir'in Havran ilçesi Çamlık (Manastır) köyünde dünyaya geldi. Babasının ismi Abdurrahman, annesinin ismi Emine'dir. 1909 senesinde Osmanlı Ordusu'na katılarak Balkan Savaşı'nda yer aldı. I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile Çanakkale Cephesi'nde topçu eri olarak göreve başladı. 18 Mart 1915'de Müttefik donanması Çanakkale Boğazı'nı geçmek için saldırıya geçti. Bu sırada Seyit Onbaşı Rumeli Mecidiye Tabyası'nda görevliydi. Türk topçusunun yoğun karşı ateşi ve daha önceden Nusret mayın gemisinin döşediği mayınlar, bu saldırıyı püskürtmeye yetti. Düşman tarafından yapılan atışlar sonucu tabyada bulunan topun mermi kaldıran vinci parçalandı. Bunun üzerine Seyit Ali 276 kilogramağırlığındaki top mermilerini sırtladı ve top kundağına yerleştirdi. Seyit Ali, atışında İngiliz zırhlısı Ocean'a büyük zarar verdi. Atılan mermi geminin yan yatmasına sebep oldu. Sonrasında Nusret mayın gemisinin döşediği mayınlardan birine çarpan Ocean zırhlısı kısa sürede alabora oldu ve battı. Bu başarısı sonucu Seyit Ali'ye onbaşılık ünvanı verildi. Çanakkale Savaşı'ndan bir gün sonra Seyit Onbaşı'dan top mermisi sırtında fotoğrafı çekilmesi istendi. Seyit Ali bu sefer top mermisini kaldıramadı. Bunun üzerine Seyit Onbaşı “Yine savaş çıksın, yine kaldırırım” dedi. Bundan sonra fotoğrafı tahta bir mermiyle çekilebildi. 1918 senesinde köyüne dönen Seyit Ali, ormancılık ve kömürcülük işlerine devam etti. 1934 senesinde çıkartılan Soyadı Kanunu ile Çabuk soyadını aldı. Seyit Onbaşı 1939 senesinde yaşamını yitirdi.

İsmail ŞEN