22 Kasım Diş Hekimleri Günü olması sebebiyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin Beyaz Önlük Giyme Töreni gerçekleşti. Törene katılan Rektör Sedat Murat, yaptığı konuşmasında diş ipi kullanımının önemine dikkat çekerek, geleceğin diş hekimlerinden diş ipi kullanımını yaygınlaştırmalarını istedi.
 
Troia Kültür Merkezi’nde düzenlenen Beyaz Önlük Giyme Törenine ÇOMÜ Rektörü ve Diş Hekimliği Dekan Vekili Sedat Murat, Çanakkale Belediyesi Başkanvekili Fatma Kaynaş, Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Esra Ercan ve Dr. Öğr. Üyesi Celal Genç, fakülte öğretim üyeleri, diş hekimliği bölümü birinci sınıf öğrencileri ve aileleri katıldı.
 
Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program ikinci sınıf öğrencileri Mehmet Can Taşdemir ve İbrahim Eser’in gitar eşliğinde müzik dinletisi ile devam etti. Müzik dinletisi sonrasında Rektör ve Diş Hekimliği Dekan Vekili Sedat Murat konuşmalarını yapmak üzere kürsüye çıktı. Murat, “Kurumsal yapının gelişmesinde kurum kültürünün çok öneli olduğu çok eski tarihlerden beri bilinmektedir ve bizim geleneğimizde de önlük giyme gelenekleri ahi kültüründe çok geniş şekilde biliyoruz. Osmanlı dönemindeki ahi birliklerindeki her bir meslek grubunun bu tür ve benzer törenleri vardır. Bu törenler unutulmaz izler bırakacaktır. Önlük giyecek öğrencilerimizin bu anı unutmaları mümkün değil. İlelebet, bütün meslek hayatları boyunca bu an onların hatırasından asla çıkmayacaktır. Bu geleneği başlatanlara çok teşekkür ediyorum” dedi.
 
“ÖĞRENCİLERİMİZ BİZİM VELİNİMETİMİZDİR, BAŞ TACIMIZDIR”
“Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bir dünya üniversitesi olma yolunda önemli adımlarla yoluna devam ediyor” diyen Murat, “Bütün toplantılarımızda, konuşmalarımızda dile getirdiğimiz bir konu var; bizim önceliğimiz öğrenciler. Ben görev dağılımı yaptığım zaman ilk sıraya öğrencilerimizin esaslı, kaliteli şekilde, bizim geleneklerimize, törelerimize uygun şekilde memleket sevdası ile büyümeleri, memleketimize hizmet etme duygusu ile yetiştirilmelerine çok önem veriyoruz. Bu konuda bütün öğretim üyelerimizin özellikle bilgilendiriyoruz hatta uyarıyoruz. Benim karşıma öğrenciyi ihmal eden hiçbir öğretim görevlisi çıkmasın, tezini çok sıkça vurguluyorum. Öğrencilerimiz bizim velinimetimizdir, baş tacımızdır. Geleceğimizi onlar hazırlayacaklardır. Öğrencilerimize gereken önemi veriyoruz. Hocalarımızın da ben diş hekimliğinde, canla başla, güler yüzle, öğrenci odaklı bir anlayışa sahip olduklarını zaten yüzlerinden görüyoruz. Bu da beni çok sevindiriyor. İlk kurulma aşamasında bu heyecanı hocalarımızda görmek, öğrencilerimizde görmekten çok mutlu oldum” şeklinde konuştu.
 
“DİŞ İPİ KULLANMAK HALEN ÇOK AZ”
Rektör Murat, işini sevmenin önemli olduğunu vurgulayarak, “Sevmeden hiçbir şey yapılmaz. Çocuklar, mutlaka mesleğinizi çok esaslı bir şekilde öğreneceksiniz ama artık yükseköğretimde olduğunuzu unutmayın. Toplum karşısında hal ve hareketleriniz, davranışlarınız, halkla ilişkileriniz çok önemlidir. Hekimliğin bir sürü dalı var. Diş hekimliği de bu dallardan en önemlilerinden biridir. Ama araştırmalara göre toplumumuzda maalesef halen esaslı bir şekilde ağız fırçalama alışkanlığının tam olarak oturtamadık. Mesela diş ipi kullanmak halen çok az. Eğitim düzeyi hangi düzeyde olursa olsun toplumumuzda çok önemli bir kesim diş ipi kullanmıyor. Halbuki çok önemli. Diş hekimleri bunu çok iyi bilir. Dolayısıyla toplumun bu anlamda bilinçlendirilmesi, yönlendirilmesi gerekir. Doktorlar diyorlar; vücuttaki birçok hastalığın kaynağı ağız sağlına dikkat edilmediğinden ortaya çıktığı, birçok hastalığın temelinin ağız olduğu dile getiriliyor. Çok bilinçli bir şekilde yetişmeniz ve topluma da fayda sağlayacak birer nesil olmanız gerekmektedir. İnsanlara faydalı olmak için var gücünüz ile çalışacaksınız. Öğretmenlerimizi de kutluyoruz, bu geleneklere devam etmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“ÇOK YÖNLÜ YETİŞMEKTE FAYDA VAR”
Hekimlerin, kendi alanları dışında birçok farklı sanat dalıyla da ilgilenebildiklerini söyleyen Rektör Murat, sahne alan gençleri örnek göstererek, “Çok yönlü yetişmekte fayda var. Tek bir doğrultuda yetiştiğimiz zaman moral ve motivasyonumuz eksik kalabilir. Motivasyonumuzu yükseltmek için bu tür etkinliklere önem verin. Ben başarılar diliyorum, herkesi kutluyorum” dedi.
 
Konuşmaların ardından Rektör Sedat Murat, Diş Hekimliği Fakültesi yerleştirme sıralamasında ilk üçe giren öğrencilere plaket takdimi ederek, önlüklerini öğrencilere giydirdi. Hatıra fotoğrafı çekimi sonrasında, diğer öğrencilere de protokol davetlileri ve fakülte öğretim görevlileri öğrencilere önlüklerini giydirdi. Beyaz önlüklerin giyilmesinin tamamlanmasından sonra, sahnede sıra alan öğrenciler Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Esra Ercan eşliğinde ant içti. Alkışlar eşliğinde edilen yemin töreninde aileler duygu dolu anlar yaşadı. Program, toplu fotoğraf çekimi ve kokteyl ile sona erdi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN