Çeşitli el emeği ürünlerden oluşan kermes, 18-19 Kasım tarihlerinde Türkan Saylan Kültür Merkezi’nin ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Sabah 9 ile akşam 18 saatleri arasında ziyaretçilerini beklen kermeste el emeği birçok ürün alıcılarını bekliyor.
 Yaklaşık 10 senedir bir oluşum olan Çanakkale Emekçi Kadın Platformu’nun Başkanı Sibel Bozkurt, yapılan bu kermes ile ilgili olarak, ”Cuma pazarında belediyenin sosyal amaçlı peronlarında her Cuma günü ürettiklerimizi sunuyoruz. Yılda bir kere de kışa veya bahara girerken yaptığımız çalışmalar var. Bu yıl sonbaharı kutlayalım dedik. Grubumuzda hepsi alt gelir seviyesinde olup üretim yapmaya ve evde ürettikleri güzel şeyleri Çanakkale’ye veya diğer şehirlere duyurmaya çalışan kadınlar. İhtiyaç sahibi kadınlar evde ürettikleri şeyleri getiriyorlar ve biz de burada pazarlıyoruz. Otantik kıyafetten el örgüsüne, çocuk eşyalarından çeyizlerden, takılardan, kapalı gıdalardan, şifalı yağlara kadar çeşitli ürünlerimiz mevcut. Bu sene aramıza katılan yeni arkadaşlarımız var. Bir de Çan’da üretici kadın olarak desteklediğimiz bir grup arkadaşımız da bu yıl misafirimiz. Hem onlara örnek proje sunuyoruz hem eksiklerimizi karşılıyoruz. Yarın saat 14.00’te dikiş teknikleri ile ilgili iki tane atölyemiz var. Kursa gidemeyecek olanlar oluyor, bu yüzden kadınlarımızla ilgili kafamızda projeler var. Tam netleştirmedik nasıl bir şey olacağını ancak workshoplarımız devam edecek. Evde oturan ve üretimlerini satışa sunmaya çalışan kadınları destekliyoruz” dedi.
 
ÇEYİZ NOSTALJİSİNİ YAŞATIYOR
Eskiden popüler olan ancak artık pek talep olmayan yaklaşık 150 senelik sandık çeyizleri bulup tekrar satışa sunan Gönenli el işi emekçisi Oya Altındağ, “Cuma pazarında, Pazar pazarında, Salı pazarında standımız oluyor, değişim için alıyoruz. El işlerimizin ve oyalarımızın daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Sandık çeyizleri artık önemini yitirdi ancak ben vermek isteyenlerden alıyorum. Bir şekilde nostaljiyi tekrar yaşatıyorum” ifadelerini kullandı.
 
“KİŞİYE ÖZEL ÇANTA ÜRETİYORUM”
11 senedir kişiye özel çantalar yapan Çan Üretici Kadınlar üyesi Gülcan Özdamar ise, ”Çan’da da üretici pazarımız var, haftada bir gün Cumartesi günleri satış yapıyoruz. Sadece Çan’a özel dışarıdan gelen yok. Geçen sene de buraya gelmiştik, davet gelince tekrar gelelim dedik. Gayet memnunuz yeni insanlar tanımaktan. Son 3 senedir oldukça geliştirdim kendimi. Her kesime hitap eden, küçük çantalardan sırt çantalarına ve kişiye özel olanlara kadar pek çok çanta üretiyorum. Dükkanımız yok, çoğumuz internetten sipariş alıyoruz. Benim instagram adresim ‘teyzosun_cicileri’. Satışımı genellikle oradan yapıyorum. Ev hanımlarına yönelik vergiden muafiyet düzenlemesi sebebiyle önümüz açılmış oldu. Satışlarımız instagram’dan daha güzel oluyor. Vergiden muaf kâğıdımızı alıyoruz. Belli bir meblağa kadar evden satış serbest şuanda ve çoğu insan sanırım bunu bilmiyor. Kermeslerde haftada bir gün stant açabiliyorduk ve sesimizi duyuramıyorduk. Ancak şimdi yurtdışına bile yollayabiliyoruz. Kişiye özel olarak çalışıyorum ben, istenilen özellikleri çantanın üzerine işliyorum” diye söyledi.
 
ESNAF MUAFİYETİ NEDİR?
15.3.2019 tarihli ve 30715 sayılı 306 Seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği yayımlandı. Bu tebliğ ile kadınların evlerinde ürettikleri ürünleri internetten satarak, yıllık toplam 30.000 TL'ye kadar esnaf muafiyeti / esnaf vergi muafiyeti tanınmıştır.
Yayımlanan tebliğe ve yapılan düzenlemelere göre ev hanımı kadınların aşağıda belirtilen ürünleri üretmeleri ve internetten satmaları durumunda esnaf muafiyeti / esnaf vergi muafiyeti kazanmış olacaklar. Bu ürünlerin internetten satışının yapılıyor olması önemli bir nokta. Hem ev hanımı kadınların ekonomiye kazandırılması, hem de iş sahibi olmasına olanak sağlıyor. Esnaf muafiyetliği kazanmak için evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve aletlerin kullanılmaması; dışarıdan işçi çalıştırılmaması; ürünlerin işyeri açmaksızın satılması; ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılmaması; ürünlerin, ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri kermes, festival ve panayırlarda satılmaması; ticari, zirai veya mesleki kazancı dolayısı ile gerçek usulde gelir vergisine tabi olunmaması; faaliyetin, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapılmaması gerekmektedir.
 
İsmail ŞEN