Çanakkale DİSK Emekli-Sen, 16 Kasım Cumartesi günü saat 14.00’de Belediye Çalışanları Lokali’nde Kuvayı Milliye Destan’ı isimli oyunu seyircilerine sundu. Gerçekleştirilen oyunda, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi Ankara ili Başkanı ve DİSK Genel-iş üyesi Celal Fil hem kendisi yönetti, hem de oynadı. Uzun zamandır bu oyunu oynayan Fil, ”Gelecek nesilleri kurtarmak, yeşil ve adil bir dünya bırakmak için verdiğimiz mücadeleye katkı anlamında bu oyunları hiçbir karşılık beklemeden, işçileri, öğrencileri, emeklileri bilinçlendirme amacıyla bu oyunları oynuyorum. Tarihimizdeki önemli insanları canlandırmayı ve eserleri sunmayı kendime görev olarak atadım” ifadelerini kullandı.
 
“EMEKLİ-SEN’İN SOSYAL FAALİYETLER GERÇEKLEŞTİRME HEDEFLERİ DE VAR”
Oyun ile ilgili olarak DİSK Emekli-Sen Çanakkale İli Başkanı Yusuf Ertürk ise, “Emekli-Sen’in tüm üyelerinin ekonomik, demokratik ve sosyal haklarını savunmasının yanında sanatsal ve sosyal faaliyetler gerçekleştirme hedefleri de var. Kuvayı Milliye’nin üyeler arasındaki birlik ve dayanışmayı güçlendirmeyi amaçlayan etkinliklerimizin bir parçası olarak değerlendirdik. Eseri yönetim olarak seçtik, Nazım Hikmet’in 1939 yılında başlattığı 1940 yılında bitirdiği, emperyalizme karşı yaşanan Kurtuluş Savaşı’nı sınıfsal açıdan inceleyen oyun tarzında bir eserdir. Bu eserin, özellikle Çanakkale için çok anlamlı olduğunu düşündük. Gelecek programlarımızda da benzer eserler seçmeyi düşünüyoruz. Sadece sendika ile sınırlı kalmasını değil, çok boyutlu ve Çanakkale geneline hitap etmesi istiyoruz. Biz Çanakkale DİSK Emekli-sen olarak, bunu amacımızı duyurmak ve hayata geçirmek için bir başlangıç olarak değerlendiriyoruz” dedi.
 
“OYUNLARIMIZIN DEVAMI GELECEK”
Ertürk,  “Bu bir başlangıçtır, sosyal ve kültürel etkinliklerimizin arkası gelecektir. Sosyal anlamda çay saatlerimiz, kahvaltılarımız oluyor ama dediğim gibi kültürel anlamdaki etkinliklerimizin ilkini gerçekleştiriyoruz. Arkasının gelmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz. Biz, kar amacı gütmeden bu etkinlikleri ulaştırmayı görev edindik. Sosyal medya üzerinden, üyelerimizin telefonları ve afişler vasıtasıyla davetler gönderdik. Dayanışma amacıyla ücretsiz oyun sunuyoruz. Tamamen kültürel amaçlı olan bu etkinlik, tüzüğümüzde zaten geçiyordu ancak biz gerçekleştiremiyorduk. Artık tozlu raflardan indirdik ve seyircilere sunuyoruz. Oynayan ve yöneten arkadaşımız Celal Fil’e etkinlik isteğimizi ilettik, sağ olsun Ankara’dan kalktı geldi. Bu yüzden hem sendika hem de Çanakkale Emekli-sen adına kendisine teşekkür ediyoruz. Umarız daha güzel oyunlarda buluşmaya devam edeceğiz” diyerek tüm Çanakkale halkını etkinliklerine davet etti.
 
“DÜNYA BİZE BABALARIMIZDAN ANALARIMIZDAN MİRAS KALDI”
Oyunu oynayan ve yöneten, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi Ankara ili Başkanı ve DİSK Genel-iş üyesi Celal Fil,” Gelecek nesilleri kurtarmak, yeşil ve adil bir dünya bırakmak için verdiğimiz mücadeleye katkı anlamında bu oyunları hiçbir karşılık beklemeden, işçileri, öğrencileri, emeklileri bilinçlendirme amacıyla bu oyunları oynuyorum. Kuvayı Milliye’nin haricinde yine Nazım Hikmet’in Şeyh Bedrettin Destanı’nı da hazırlıyorum. Burada amaç, bilinçlendirmek çünkü dünya bize babalarımızdan analarımızdan miras kaldı. Biz bu dünyayı kendimizden sonraki nesiller için uygun bir hale getirmek zorundayız. Ben bu oyuna yıllarımı verdim, her yerini ezberledim artık. Bağımsızlık, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin sanatsal yönüne katkıda bulunmak gerekir. Kuşaktan kuşağa bu mücadele süregelmiştir biz de çorbada tuzumuz olsun maksadıyla oynuyoruz. Kentimizi, kendi kültürüyle ve değerleriyle bir araya getirerek beslemenin yollarından bir tanesi de bunun gibi etkinlikler düzenlemek “ şeklinde konuştu.
 
Gizem Tuğçe Bayhan