Şu anda tekrar durgun bir döneme girildiğini söyleyen Durmaz Emlak sahibi Burak Durmaz, Çanakkale’de gayrimenkul sektörünü değerlendirdi.
 
Durmaz Emlak sahibi Burak Durmaz, Çanakkale’deki konut satışı piyasasını değerlendirerek yaklaşık son 3 haftadır durgunluk olduğunu dile getirdi. Bunun sebeplerinden birinin de evleri için yüksek fiyatlar isteyen fırsatçıların ortaya çıkmış olması olduğunu söyleyen Durmaz, otomotiv sektöründe olduğu gibi konut sektöründe de tavan ve taban fiyatının belirlenmesi yönteminin uygulanmasının istedi. Durmaz, “Herkes mal benim diye istediği fiyatı istiyor. Fakat herkes yüksek fiyat isterse de haliyle satış olmaz. Bu da dönemsel olarak piyasayı çıkmaza sokuyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.
 
“ÇANAKKALE’DE ÇOK AZ DAİRE KALDI”
Emlakçı Burak Durmaz, yaptığı değerlendirmede, “Faizler 0,99’a düştükten sonra ciddi bir satış oldu. Piyasa tabiri caizse açıldı. Fakat 3 hafta önce tekrar satışlar durgunlaşmaya başladı. 0,99’a Kurban Bayramı’ndan önce düştü yazın. Kurban Bayramı’ndan önceki hafta ve bayramdan sonrası bütün yıl yapmadığımız kadar satış yaptırdı. Birden daire üzerine satışlar patladı. Şu anda Çanakkale’de çok az daire kaldı. Hatta istatistiksel olarak emlak piyasasına baktığımızda belki de ortalama 1.500- 1.800 daire kaldı. Çanakkale 136 binlik bir nüfusa sahip ve 1.500 daire kaldı. Bunun içinde 1+1, 2+1,3+1 var, dubleksler var. Çeşit olarak değil hepsi toplam 1.500- 1.800 daire var Çanakkale’de. Üretim de olmuyor haliyle. Yeni yeni müteahhitler çalışmaya başlıyorlar ama haliyle maddi olarak malzemenin fiyatının yükselmesinden dolayı şu anda yaparsa yüksek fiyata yapacağını söylüyor. ‘Daireyi yükseğe yapacağım ve yükseğe satacağım, müşteri bulamayacağım’ diye yakınıyorlar şu anda” dedi.
 
“DAİRELERDE DE MAL EDİŞE GÖRE BİR FİYAT TABANI OLUŞTURMALARI GEREKİYOR”
 “İki ay boyunca da çok güzel satışlar oldu” diyen Durmaz, “Ama bazı fırsatçı dediğimiz insanlar 10 tane dairesi varsa 5’ini sattı, diğer 5’ine iki katı fiyat istemeye başladı. O konuda yine yanlış yapılan bir şey var. Bence artık ev fiyatlarının taban ve tavan olmak üzere bir fiyat belirlenmesi lazım. Nasıl ki otomotivde 0.50’ye kadar ÖTV zammı oluyor, dairelerde de mal edişe göre bir fiyat tabanı oluşturmaları gerekiyor. Çünkü herkes mal benim diye istediği fiyatı istiyor. Fakat herkes yüksek fiyat isterse de haliyle satış olmaz. Bu da dönemsel olarak piyasayı çıkmaza sokuyor”  ifadelerini kullandı.
 
“2 AY İÇERİSİNDE NAKİT PARALAR MEYDANA ÇIKTI”
Durmaz, 3-4 haftadır durgunluğa girdiklerini söyleyerek, “Diğer gayrimenkul ofisleri de satış yapıyor ama görüştüğüm herkes 2-3 hafta öncesinde durgunluğa girdiklerini söylüyorlar. Satış şu an yapıyoruz ama fakat 2 ay içindeki satışlar gibi değil. Daha yavaş ilerliyor. Şu 2 ay içerisinde nakit paralar meydana çıktı. 250 bin lira parası içerde olsan, 500 bin liralık daire isteyen parayı hep bankada tutmuş. 0.99’a düştüğünde çok fazla kredi kullanılmış ilk 20 gün içerisinde. İnşallah daha düşük faiz oranları ile devam ederiz. Ama önemli olan da mevduatlı hesapların faizlerinin düşmesi. Bugün bankalar halen daha yüzde 15 veriyor. İnsanlar hala ona kaçıyor” diye anlattı.
 
“ARAZİ ALIP SATARAK DA PARA KAZANABİLİRLER”
Durmaz, “Bankadan faiz kullanacaklarına arazi alıp satarak da para kazanabilirler. Kişinin trilyonları vardır, bankaya yatırır ona bir şey diyemem ama kısık bütçeli insanların da bankaya para yatırmaları faizlerin daha çok yüksek tutulmasına sebep oluyor. Banka zaten parayı bana getirin çağrısı yapıyor. Bu iyi bir şey değil. Birileri bizim paramızı kullanıyor ve biz buna yardım yapıyoruz. Ama gayrimenkul alsak ihtiyacı olan birine gayrimenkul satsak daha iyi diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
 
STÜDYO DAİRE ÜRETİMİ YASAKLANDI
Stüdyo dairelerinin üretiminin kanun ile yasaklandığının bilgisini veren Durmaz, şu bilgileri verdi: “Kanun ile yasaklandı stüdyo daireler belli bir metrekare altına inilemez diye. Yoksa Çanakkale’de çok stüdyo daire vardı. Şimdi 1+1 daireler var. Şimdi 1+1’den aşağı daire yapılamıyor. Bu devletin, belediyelerin izin vermediği bir olay.  10 metrekareler daireler olmaya başladı. En azından şimdi 35 metrekarenin altına inemiyorlar. Stüdyo daire dediğimiz zaman 35 metrekare bile olmuyor. Oda oda daireler olmaya başladı. Stüdyo daireleri yapanlar kaçak pansiyon otel,  günübirlik kiralık ev işlerine ilerledi. Belki bunların da etkisi olmuştur.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN